Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 14:42

Του ιδίου νομίσματος

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, με αφορμή την «ανταρσία» του πρώην Νεοδημοκράτη βουλευτή Γ. Αμανατίδη να κατέλθει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης απέναντι στον Γ. Κασαπίδη, που είναι η επιλογή της ΝΔ καθώς και τα

ονόματα γνωστών νεοδημοκρατών, νυν περιφερειακών συμβούλων που φέρονται ως υποψήφιοι του πρώτου,  γράφαμε ότι οι ψηφοφόροι που τους επέλεξαν με την ψήφο τους  και παρακολουθούσαν την δράση τους, θέλουν να  γνωρίζουν γιατί ο Κασαπίδης μέχρι προχθές ήταν ο καταλληλότερος  κι σήμερα είναι παντελώς ακατάλληλος. Κι είναι αλήθεια ότι, οι Κιοσσές από Φλώρινα,  Γκατζαβέλη από Κοζάνη,  Αμπας από Φλώρινα Λυσσαρίδης από Πτολεμαΐδα, Σαββόπουλος από Καστοριά -αφήνω εκτός τα κομματικά στελέχη που δεν είναι εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση – έως σήμερα δεν έχουν ψελλίσει μισή διαφορετική κουβέντα απ’όσα έλεγε ο Κασαπίδης η δεν έχουν αναφέρει τους πολιτικούς λόγους που τους υποχρεώνουν 2 μήνες πριν από τις εκλογές να αλλάξουν αυτοδιοικητική παράταξη και να κατέλθουν με άλλον επικεφαλής. Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω αυτοδιοικητικοί που υποτίθεται οτι θα αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του «αντάρτη» Αμανατίδη, μέχρι αυτή την ώρα που γράφεται τοι κείμενο, δεν βρήκαν το πολιτικό σθένος  τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας να ανεξαρτοποιηθούν από την παράταξη του νυν περιφερειάρχη.  Η πολιτική στάση των παραπάνω αναιρεί κάθε λέξη από τον πυρήνα της δήλωσης Αμανατίδη ότι θα αξιοποιήσει «τη γνώση και την εμπειρία όλων των πολιτών με έμφαση στη συλλογικότητα και στο αποτέλεσμα, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς» αφού οι παραπάνω άσκησαν διοίκηση από την θέση αντιπεριφερειάρχη  για τουλάχιστον μια 2ετία την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Κασαπίδη.

Έχουν διαφορές στον προγραμματικό πολιτικό λόγο οι Κασαπίδης και Αμανατίδης; Ουδεμία διαφορά, οι δύο υποψήφιοι είναι Νεοδημοκράτες, υιοθέτησαν γονατιστοί την βίαιη απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη καθώς κι όλο το σχέδιο που καταρτίστηκε στην Αθήνα με την Κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας απούσα. Η τελευταία διαπίστωση δεν είναι κρίση του γράφοντος, αλλά επίσημη καταγραφή και συμπεριλαμβάνεται με έντονη γραφή σε όλες τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που συμμετείχε στον σχεδιασμό της Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας. Σε επιμέρους ζητήματα οι δύο ΝεοΔημοκρατες έχουν διαφορές όπως για παράδειγμα, ο Κασαπίδης με το υδρογόνο και η επιμονή Αμανατίδη σε φωτογραφικές τροπολογίες  για την άρση κάθε εμποδίου στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκων πάρκων στην Δυτ Μακεδονία. (Η περίπτωση της kiefer στην Μεσιανή με την διαπραγματευτική εμπλοκή του Αμανατίδη είναι χαρακτηριστική) Κι οι δύο συναγωνίζονται στην εύνοια  κάθε είδους ρασοφόρων (ρουσφέτια σε Μητροπολίτες, σε ηγουμένους μοναστηριών, παχυλές χρηματοδοτήσεις σε εκκλησίες).

Οι συμπαθούντες επιχειρηματίες στο πρόσωπο του Αμανατίδη, του αποδίδουν το τίτλο του τεχνοκράτη, εξ αιτίας της  μακρόχρονης παρουσίας του στην κεφαλή της ΑΝΚΟ. Αρκετοί εξ αυτών έχουν χρηματοδοτηθεί από προγράμματα που έτρεχε η εταιρία, με τον τελευταίο να προσφέρει πάντα σωτήριες λύσεις ακόμη και της τελευταίας στιγμής.

Ο Κασαπίδης με το που ανέλαβε περιφερειάρχης άλλαξε το σύστημα διακυβέρνησης της ΑΝΚΟ που ήταν φιλικά διακείμενο στον Αμανατίδη τοποθετώντας στην κεφαλή πρόσωπο (εκτός εταιρίας) της απολύτου εμπιστοσύνης του και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την θέση του προέδρου. Ο Κασαπίδης με μακροχρόνια παρουσία στην πολιτική, εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ από το 2004 εως 2019 - ξεκίνησε από δημοσιογράφος παρουσίασης αγροτικών θεμάτων- έχει επιβάλλει στην διοίκηση της περιφέρειας ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κάτι που δεν του συγχωρούν οι επιχειρηματίες παράγοντες της τοπικής ΝΔ που θα ήθελαν να συμμετέχουν δια των συμφερόντων τους σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης. Ο Κασαπίδης τους άφησε εκτός παιχνιδιού κάτι που θεωρούν ότι δεν θα συμβεί με τον Αμανατίδη, αφού όπως λένε «έχει δώσει εξετάσεις» στον παρελθόντα  βίο.

Σε ζητήματα πολιτικού ήθους και οι δύο έχουν τις γκρίζες ζώνες τους. Ο Κασαπίδης το 2012 διαγράφτηκε από την ΝΔ  γιατί υποτίθεται καταψήφισε το 3ο μνημόνιο ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική αιτία ήταν ότι ο Σαμαράς δεν τον έχρισε υφυπουργό παρότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον είχε ορίσει ως σκιώδη υπουργό Γεωργίας. Ο Αμανατίδης το 2017-19 ως στενός σύμβουλος του τότε Περιφερειάρχη Καρυπίδη τον συνόδευσε σε όλες τις κατ’ιδίαν συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου όταν την ίδια στιγμή ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Γρηγόρη Δημητριάδη και διαπραγματευόταν την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές.

Κι οι δύο ως Νεοδημοκράτες πιστοί στις εθνικιστικές τους  καταβολές ασχημόνησαν σε ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κασαπίδης και Αμανατίδης είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, που με τις από κοινού πράξεις τους σε συνεργασία με την κυβέρνηση της  ΝΔ ευθύνονται για την σημερινή εικόνα οικονομικής αποσύνθεσης που παρουσιάζει η δυτική Μακεδονία. Ευθύνονται για τα αθρόα κύματα μετανάστευσης των κατοίκων της που φεύγουν τρέχοντας μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ευθύνονται γιατί με συνοπτικές διαδικασίες και την δίχως συμμετοχή της Κοινωνίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται η δήθεν δίκαιη Μετάβαση που θα μετατρέψει την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα πληθυσμιακά σε πόλεις του 1970.  Ευθύνονται από κοινού γιατί από τις πράξεις και τον ζήλο τους, η περιοχή έχει μετατραπεί σε Ελντοράντο μεταπρατικών συμφερόντων που δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα γης μετατρέποντας την  σε πρίζα των ενεργειακών ολιγαρχιών της χώρας.  

Ο εσωτερικός καυγάς που ξέσπασε εντός της ΝΔ, το ποιος από τους Κασαπίδη η Αμανατίδη θα διαχειριστεί τις τύχες της Περιφέρειας, δεν έχει σχέση με ιδέες η προγράμματα, αλλά μόνο με την εξουσία του χρήματος. Τα χρήματα που  είναι προσανατολισμένα για την δυτική Μακεδονία το επόμενο διάστημα (οι πόροι της Περιφέρειας, νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο δίκαιης μετάβασης και ταμείο ανάκαμψης)  ξεπερνούν τα 7,5 δις €. Ως εκ τούτου επιχειρηματικοί κύκλοι εντός περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν κάθε λόγο να θέλουν στην καρέκλα του περιφερειάρχη ένα Νεοδημοκράτη φιλικότερο ως προς τις επιδιώξεις τους γιαυτό και η στήριξη στο πρόσωπο του Αμανατίδη.

Δυστυχώς τόσο η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όσο κι ο μεγαλύτερος δήμος η Κοζάνη, κινδυνεύουν να αλωθούν από τα ισχυρά μεταπρατικά συμφέροντα, που στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης έχουν κατακυριεύσει τους κάμπους και τα βουνά αφήνοντας ασήμαντο έως μηδενικό οικονομικό αποτύπωμα στην ζωή των κάτοικων.  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 11:37
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.