Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 10:47

Το δίλημμα της Κυριακής " απο την Σκύλλα στην Χάρυβδη"

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής για την θέση του Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας θα κριθούν ανάμεσα στον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη που κατέλαβε την πρώτη θέση με 35,61% και τον μέχρι πρότινος

Περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη που έλαβε 34,23%. Δεν πρόκειται για κάποια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση όπως ορισμένοι του πρυτανείου του Αμανατίδη θέλουν να την εμφανίζουν. Είναι μια διαμάχη ανάμεσα στην δεξιά πολυκατοικία με επίδικο την διαχείριση των 7,5 δις €, των χρημάτων πού έχουν προϋπολογισθεί ότι με διάφορους τρόπους θα έλθουν στην περιοχή. Δηλαδή 1,1 δις ζεστό χρήμα από το ΤΔΜ και τα υπόλοιπα χρήματα από μοχλεύσεις προγραμμάτων επιδοτήσεις και δανεισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Στο νικητή της πρώτης Κυριακής σε τοπικό επίπεδο έχουν συσπειρωθεί ένας μέρος οπαδών και ψηφοφόρων της ΝΔ, πολιτών που ανήκουν στο χώρο της Δεξιάς, μια κρίσιμη μάζα φιλόδοξων ενεργών πολιτών που ανήκουν στην κεντροαριστερά και λιγότεροι από την αριστερά (θα κρίνουν ίσως και το αποτέλεσμα) και τέλος μια ανομοιογενής ομάδα επιχειρηματιών που περιλαμβάνει τους «αεριτζήδες» του μονοπωλίου των Φωτοβολταϊκων, ξενοδόχους, υπηρεσίες εστίασης και άλλους μικρομεσαίους αγροδιατροφικού χώρου που έφαγαν «ψωμάκι» από την θητεία του Αμανατίδη στην ΑΝΚΟ. Επίσης ένα μειοψηφικό μέρος της κοσμικής εκκλησίας που αφορά ευρύτερα την Κοζάνη. Με τον Κασαπίδη παραμένουν οι κομματικοί οπαδοί και φίλοι της παράταξης της ΝΔ, το σύστημα των ρασοφόρων, μοναστήρια, ησυχαστήρια, οργανωμένοι εκκλησιαστικοί κύκλοι με επιρροή στο σώμα της εκκλησίας και ο κύκλος των επιχειρηματιών μικρών κα μεγάλων που κάποιο εξ αυτών ήταν μονίμως αποκλεισμένοι από την «διανομή» της Περιφέρειας και επί Κασαπίδη πήραν για πρώτη φορά δουλειές. Επίσης ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα αν κι εδώ λόγω ΑΝΚΟ και Leader που διαχειριζόταν η σύζυγος Αμανατίδη, ο Κασαπίδης γνωρίζει σημαντικές απώλειες. Για τους επιχειρηματίες και τις δουλειές εκτός Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν «μεγάλες τσέπες»  είτε εκλεγεί ο Αμανατίδης είτε ο Κασαπίδης ένα νυχτερινό τηλέφωνο από το Μαξίμου πάντα λύνει τις απορίες είτε τους ενός είτε του άλλου. Εξάλλου για να μην υπάρχουν απορίες, ο Αμανατίδης με δηλώσεις του ακόμη και πρόσφατα έχει πει ότι τον Μητσοτάκη τον «έχει ψηλά, τον σέβεται ως σπουδαία πολιτική οντότητα και ότι παραμένει και εμπνέεται από την ιδεολογία της ΝΔ».

Επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως ότι το επίδικο αυτής της αναμέτρησης είναι τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης και για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις στην ηθική υπόσταση των συγκεκριμένων προσώπων να τονίσουμε ότι με βάση τον πόθε έσχες των δύο πρωταγωνιστών μιλάμε για δύο πλούσιους πολιτικούς, με σημαντικές καταθέσεις, πολλά ακίνητα και εκτάσεις γης,  διάφορες επιχειρηματικές αμοιβές και χρηματοδοτικά προϊόντα. Ο μεν Αμανατίδης με πιο βαρύ «χρηματοφυλάκιο» πλούτισε από την ΑΝΚΟ (οι αμοιβές διευθυντή ανάλογες του Παναγιωτάκη της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ) ο δε Κασαπίδης από την ενασχόληση του με την πολιτική αφού ήταν βουλευτής  από το 2004 έως το 2019. κλικ εδώ κι εδώ

 Έχουν διαφορές στον προγραμματικό πολιτικό λόγο οι Κασαπίδης και Αμανατίδης; Ουδεμία διαφορά, οι δύο υποψήφιοι είναι Νεοδημοκράτες, υιοθέτησαν γονατιστοί την βίαιη απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη καθώς κι όλο το σχέδιο που καταρτίστηκε στην Αθήνα με την Κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας απούσα. Η τελευταία διαπίστωση δεν είναι κρίση του γράφοντος, αλλά επίσημη καταγραφή και συμπεριλαμβάνεται με έντονη γραφή σε όλες τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που συμμετείχε στον σχεδιασμό της Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας. Σε επιμέρους ζητήματα οι δύο Νεοδημοκράτες έχουν διαφορές όπως για παράδειγμα, ο Κασαπίδης με το υδρογόνο και ο Αμανατίδης με τις φωτογραφικές τροπολογίες  για την άρση κάθε εμποδίου στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκων πάρκων στην Δυτ Μακεδονία. (Η περίπτωση της kiefer στην Μεσιανή με την διαπραγματευτική εμπλοκή του Αμανατίδη είναι χαρακτηριστική) Κι οι δύο συναγωνίζονται στην εύνοια  κάθε είδους ρασοφόρων (ρουσφέτια σε Μητροπολίτες, σε ηγουμένους μοναστηριών, παχυλές χρηματοδοτήσεις σε εκκλησίες).

Σε ζητήματα πολιτικού ήθους και οι δύο έχουν τις γκρίζες ζώνες τους. Ο Κασαπίδης το 2012 διαγράφτηκε από την ΝΔ  γιατί υποτίθεται καταψήφισε το 3ο μνημόνιο ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική αιτία ήταν ότι ο Σαμαράς δεν τον έχρισε υφυπουργό παρότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον είχε ορίσει ως σκιώδη υπουργό Γεωργίας. Ο Αμανατίδης το 2017-19 ως στενός σύμβουλος του τότε Περιφερειάρχη Καρυπίδη τον συνόδευσε σε όλες τις κατ’ιδίαν συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου όταν την ίδια στιγμή ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Γρηγόρη Δημητριάδη και διαπραγματευόταν την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές.

Εξετάζοντας κανείς τις πρώτες δύο 15 αδες συμβούλων στους συνδυασμούς Αμανατίδη & Κασαπίδη, που θα αποτελέσουν την πλειοψηφούσα καρδιά του νέου Περιφερειακού συμβουλίου διαπιστώνει ότι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που αποτελούν το νέο αίμα του ΠΣ, πρόκειται για πρώην περιφερειακούς συμβούλους του Κασαπίδη που άσκησαν μάλιστα και εξουσία, κομματικά στελέχη της ΔΕΕΠ Κοζάνης και του μητρώου στελεχών που η ΝΔ θα τους διόριζε ο Μητσοτακης στο Κράτος αλλά ατύχησαν, κομματικούς γυρολόγους της ΝΔ στην Περιφέρεια και τον δήμο Κοζάνης.  

Υπό αυτή την έννοια κι ανεξαρτήτως της τελικής κρίσης των πολιτών δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από την τύχη της περιφέρειας πάρα μόνο η τύχη ενός κλειστού συστήματος ανθρώπων που με την συμμετοχή τους και την κομματική τους ψήφο θα επαναβεβαιώνουν προειλημμένες αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής. Κασαπίδης και Αμανατίδης είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, που με τις από κοινού πράξεις τους σε συνεργασία με την κυβέρνηση της  ΝΔ ευθύνονται για την σημερινή εικόνα οικονομικής αποσύνθεσης που παρουσιάζει η δυτική Μακεδονία. Ευθύνονται για τα αθρόα κύματα μετανάστευσης των κατοίκων της που φεύγουν τρέχοντας μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ευθύνονται γιατί με συνοπτικές διαδικασίες και την δίχως συμμετοχή της Κοινωνίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται η δήθεν δίκαιη Μετάβαση που θα μετατρέψει την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα πληθυσμιακά σε πόλεις του 1970.  Ευθύνονται από κοινού γιατί από τις πράξεις και τον ζήλο τους, η περιοχή έχει μετατραπεί σε Ελντοράντο μεταπρατικών συμφερόντων που δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα γης μετατρέποντας την  σε πρίζα των ενεργειακών ολιγαρχιών της χώρας.

 Με λίγα λόγια το πολιτικό διακύβευμα της Κυριακής ανάμεσα σε Αμανατίδη και Κασαπίδη μοιάζει με την περιπέτεια του μύθου από την Σκύλλα στην Χάρυβδη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 11:04
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.