Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 14:30

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου

iosΣε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά και το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Πρόκειται για μια γυναίκα άνω των εβδομήντα ετών, κάτοικο Παλαιού Φαλήρου, η οποία νόσησε και σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, βρίσκεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει εξιτήριο. Η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε από οικείους της στο νοσοκομείο και αμέσως οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται το φετινό καλοκαίρι και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης των περιστατικών στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2010, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας επιδημία λοίμωξης από τον ιό, είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το 2011 είχαν εντοπιστεί 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων τα 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα), αλλά και τον άνθρωπο. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένει ασυμπτωματικό, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ λιγότερος από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως δύο έως δεκατέσσερις μέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται κυρίως στην προστασία από τα κουνούπια, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικές ουσίες, σήτες και κουνουπιέρες, όσο σε και επίπεδο κοινότητας με συστηματικούς ψεκασμούς και καθαρισμό των λιμναζόντων νερών.

πηγή-madata.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 14:32