Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 10:27

Δ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

altΚοινή εκδήλωση για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποίησαν υπό την αιγίδα του Δήμου Πτολεμαϊδας όλα τα ποντιακά σωματεία της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας Νικηφόρο Μανάδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον προϊστάμενο της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ιάκωβο Πολυχρονιάδη. Ο κ. Πολυχρονιάδης τόνισε μεταξύ άλλων «βρεθήκαμε όλοι εδώ να μνημονεύσουμε τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα ιερά χώματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θύματα ενός οργανωμένου σχεδίου που είχε ως στόχο τη συστηματική γενοκτονία αυτοχθόνων ομάδων της υπό διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη δημιουργία ενός ομοιογενούς τουρκικού κράτους».

Ο κ. Πολυχρονιάδης τόνισε ότι «ημέρα μνήμης δε σημαίνει ημέρα συναισθηματικής εκτόνωσης. Θρηνούμε τη δολοφονία των 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους στο πλαίσιο μιας κεντρικής πολιτικής απόφασης και μεθοδικά σχεδιασμένης στρατηγικής. Έχει νόημα να διασώζουμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αν η εγρήγορση που διατηρούμε είναι ιστορικά γόνιμη. Αν δηλαδή έχει έμπρακτες συνέπειες, που εγγυώνται για το μέλλον, τον αυτοσεβασμό και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον, να μην συνεργήσουμε να απαλειφθούν από την πανανθρώπινη συνείδηση τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμό και στη βαρβαρότητα, στην ανθρωπιά και στην κτηνωδία».

Τέλος, ο κ. Πολυχρονιάδης κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο «να εργαστεί με σοβαρότητα ώστε να πληθήνει ο αριθμός των χωρών που θα αναγνωρίσουν με τις επίσημες πράξεις τους την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και να αποτελέσει το γεγονός αυτό άξονα σύνεσης, αλλά και τόλμης της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης παίρνοντας το λόγο είπε «πληροφορήθηκα ότι κάποιοι σύλλογοι πρόκειται να διαμαρτυρηθούν γιατί σήμερα ο δήμος Πτολεμαϊδας έχει δημοτικό συμβούλιο. Επειδή σήμερα είναι μέρα πένθους, μνήμης και περισυλλογής για το λόγο αυτό

· ζήτησα από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να γίνει το δημοτικό συμβούλιο κατά το οποίο το τρίτο θέμα που θα συζητηθεί είναι η εισήγηση του δημάρχου να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στις εκδηλώσεις που θα γίνουν φέτος στις 17 Ιουνίου στο Μπορντώ της Γαλλίας προς τιμήν της Ελλάδας από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, τιμούμε τη μέρα αυτή.

· Επίσης, να γνωρίζουν όσοι βιάστηκαν να βγάλουν εσφαλμένα συμπεράσματα ότι στο δημοτικό συμβούλιο λήφθηκε η απόφαση να λειτουργήσει μεταπτυχιακό με θέμα «Η καθ’ ημάς Ανατολή», προκειμένου να καλυφθεί σε υψηλό επίπεδο το κενό σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας που αφορά και στον Ποντιακό Ελληνισμό.

· Επίσης, καταθέσαμε στο ΕΣΠΑ την κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες των Ποντίων με αρχιτεκτονική βγαλμένη από την αρχιτεκτονική του Πόντου.

· Πρόσφατα, στην πανελλήνια έκθεση για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό, ο δήμος Πτολεμαϊδας εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Φωτιάδη που τον γνωρίζετε όλοι, ο οποίος βρισκόταν στο περίπτερο του δήμου όλη την ημέρα και έδινε πληροφορίες πάνω στο έργο του για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Άρα σήμερα βρισκόμαστε για να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνής μας ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, ώστε να γίνει αυτή η ιστορία γνωστή σε όλους και να διορθωθεί η αδικία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού» κατέληξε ο κ. Τσιούμαρης.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 10:40