Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 09:02

«Στις γειτονιές των τσιγγάνων»: Μια περιπλάνηση στην έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Σκαφίδα | της Δήμητρας Καραγιάννη

Ρομά... ένας λαός της περιπλάνησης και της φυγής. Μιας ζωής ασύμβατης, ελεύθερης, αλλιώτικης, με δική της κουλτούρα και πολιτισμό.

Μιας ζωής νομαδικής, φορές ακατανόητης, με όλες τις «θετικές» και «αρνητικές» εκδοχές της... μα αναμφίβολα γοητευτικής. Είναι αυτή η απροσδιόριστη κρυφή γοητεία που σε μαγνητίζει και σε καταβάλλει απέναντι σε ό, τι το άγνωστο και το διαφορετικό...
Αυτή η ιδιαιτερότητα του τρόπου και του κόσμου τους, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και αφορμή δημιουργίας για τον Νίκο Σκαφίδα, έναν από τους φωτογράφους του τόπου μας που ξεχωρίζουν. «Περιπλανώμενο: στις γειτονιές των τσιγγάνων», ο τίτλος της έκθεσής του, η οποία λαμβάνει χώρα στην Δημοτική Χαρτοθήκη μας, με ημερομηνίες έναρξης και λήξης συμβολικές, αφού ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου, ημέρα ρατσισμού, και ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου, ημέρα γιορτής Ρομά. Πρόκειται για την τέταρτη έκθεση φωτογραφίας του και για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη ζωή των τσιγγάνων, που μας φέρνει πιο κοντά στη φιλοσοφία και την πραγματικότητά τους.
Ο Ν.Σ. περιπλανήθηκε σε τσιγγάνικες γειτονιές και τόπους, σε καταυλισμούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ήρθε σε επαφή με τους Ρομά, και, άλλοτε αυθόρμητα και φυσικά, άλλοτε όχι τόσο απλά, απαθανάτισε στιγμές του βίου τους, για να μας μεταφέρει μέσα από τον φωτογραφικό φακό του κάτι από τον ιδιαίτερο αυτό «κόσμο» και πολιτισμό. Εικόνες της καθημερινότητας, σκηνές και πρόσωπα που περιγράφουν έναν τρόπο ζωής άλλο, μακριά από τον υλιστικό κόσμο, ο οποίος αφήνει μια αίσθηση ελευθερίας κι ανεξαρτησίας.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης, ανθρωποκεντρικές, σταθερές, δυνατές, διαπεραστικές, «μιλούν» γι' αυτό που θέλουν να περιγράψουν, εκφράζουν βαθιά την ουσία μιας ζωής άλλης, γνωστής και άγνωστης σε όλους, βάζοντας τον θεατή στη διαδικασία της σκέψης και της αναζήτησης. Η δύναμη του άσπρου και του μαύρου των φωτογραφιών, καταλυτική, ενώ οι σκηνές που αποτυπώνονται, εύστοχα χαρακτηριστικές της ζωής των τσιγγάνων, κομμάτια του είναι και του βίου τους.
Ενέργεια κι αρμονία, η ωραία αποτύπωση μιας στιγμής που δεν πρόκειται να ξαναρθεί, η απεικόνιση της πραγματικότητας, μα κι ένα ταξίδι σε κάτι το ελεύθερο, το μυστηριώδες, και γι' αυτό... συναρπαστικό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 09:06