Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 05 Μαϊος 2012 19:36

Αγωνία για την επόμενη μέρα της κάλπης

Αγωνία για την επόμενη μέρα της κάλπηςΜε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει το αποτέλεσμα της κάλπης βρίσκονται πολίτες, κόμματα αλλά και διεθνείς εταίροι.

Ενώ απομένουν λίγες ώρες μέχρι να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία της 6ης Μαΐου,  οι εκτιμήσεις θέλουν τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμής τους, ενώ ζητούμενο παραμένει το κατά πόσο είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία καθώς το διακύβευμα των εκλογών και η κρίσιμη επιλογή των ψηφοφόρων έχει να κάνει με την επικράτηση των «φιλοευρωπαϊκών» ή των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

 

Οι συσχετισμοί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής, το πρώτο μέτωπο -πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- απλώνεται και προς τα αριστερά, όπου η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την επιλογή, και προς τα δεξιά προς τη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη και τη Δράση του κ. Μάνου, που ακόμη κι αν δεν μπουν στη Βουλή, ασκούν επιρροή με τις ψήφους που θα έχουν πάρει.

Πάντως σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, εάν το πρώτο κόμμα κινείται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, το σενάριο των νέων εκλογών εντός ενός μήνα υποχωρεί σημαντικά και κατά τις διερευνητικές εντολές θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Μάλιστα όπως σημειώνουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα σενάρια της επόμενη ημέρας δείχνουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η ΝΔ δεν δείχνει να αποκτά αυτοδυναμία, εκτός αν διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και περάσει κατά πολύ το 30%.

Στην περίπτωση που η ΝΔ αγγίξει ποσοστά της τάξης του 27% - 28% και ανεξάρτητα από την είσοδο εννέα ή δέκα κομμάτων στη Βουλή, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Μπορεί δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών να της δίνει υπερδιπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ -έστω κι αν η διαφορά τους κινηθεί σε χαμηλό ποσοστό- αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 151, με τις οποίες θα αποκτούσε οριακή πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνει 123 έδρες.

Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30% δεν κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε αν η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί στις 8 μονάδες -αν συγκεντρώσει για παράδειγμα 26% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στην περίπτωση όπου το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή φτάσει παράλληλα το 9%.

Κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει ακόμη και αν το ποσοστό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί αθροιστικά στο 40%. Έτσι, με τη ΝΔ να λαμβάνει 24% και το ΠΑΣΟΚ 16% τα δύο κόμματα κατορθώνουν να έχουν 157 έδρες, κατακτώντας έστω και ισχνή πλειοψηφία. Σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 42% θα είχαν 166 έδρες, ενώ με 44% οι έδρες τους θα έφταναν τις 171.

Εκτός από το ποσοστό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα θα είναι πάντως και η αποχή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα αποχής ευνοούν τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και άρα μπορούν να μεταφραστούν και σε περισσότερες έδρες για το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας του.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως το χειρότερο σενάριο της επόμενης ημέρας θα είναι η ακυβερνησία, ενώ στρέφεται εμμέσως κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως όποιος επαγγέλλεται επαναληπτικες εκλογές, θέτει σε δοκιμασία τη χώρα.

Επίσης, σημειώνει ότι όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει τη διερευνητική εντολή θα στραφεί και δεξιά και αριστερά, για να σχηματίσει τη μεγάλη «φιλοευρωπαϊκή συμμαχία  με όποιες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Η Νέα Δημοκρατία στα διόμισι χρόνια που μεσολάβησαν έδειξε περισσότερη υπευθυνότητα απ' όση έχει δείξει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης. Παρά τη διαφωνία της με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μια σειρά από μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, γιατί ήταν για το καλό του τόπου. [...]».

«Για να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θα δείξει τη  μισή υπευθυνότητα απ' όση δείξαμε εμείς απέναντί του...» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.

Η στάση των ξένων

Την «προεκλογική σιωπή» από πλευράς αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παραγόντων της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαδεχθεί, από τη Δευτέρα, έντονη κινητικότητα, για το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΔΝΤ και απόψεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα να προκύψει πολιτική αστάθεια ή να υπερισχύσουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι «θα απειληθεί» η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Οι ανησυχίες επαυξάνονται και λόγω της πιθανής νίκης του Φρανσουά Ολάντ στις αυριανές γαλλικές προεδρικές εκλογές, δεδομένου ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος υποσχέθηκε ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ότι είναι αναγκαία η «απρόσκοπτη τήρηση» των όρων της νέας δανειακής σύμβασης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά τις αυριανές εκλογές, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην αμερικανική οικονομία.

Σε δημοσίευμα της "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρθηκε ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία θα αποτελέσουν πιθανότητα «ένα ακόμη πλήγμα» στο γερμανικό σχέδιο λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα της χώρας έχουν μόνο εν μέρει αντιμετωπιστεί από την απερχόμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση, ενώ προβάλλεται η άποψη του Ντανιέλ Γκρος, διευθυντή του Center for European Policy Studies, στις Βρυξέλλες, ότι «οι εν λόγω εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες στη Γαλλία, δεδομένου ότι οι Έλληνες έχουν να κάνουν μια καθοριστική επιλογή που αφορά την παραμονή τους ή μη στο ευρώ».

Στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" προβλήθηκε η άποψη ότι οι αυριανές εκλογές θα ωθήσουν την Ελλάδα σε τέτοια πολιτική αστάθεια, ώστε οι αξιωματούχοι των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σχεδιάζουν νέες εκλογές εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, πιθανότατα και τον Ιούνιο.

Αυτό, όπως επισημάνθηκε, με τη σειρά του ενδέχεται να απειλήσει τη βιωσιμότητα του τελευταίου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά κόστη της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνοντας περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα.

Το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ", σε συνεχείς αναφορές για την ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή κρίση, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο διενεργούνται τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, καταδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση παραμένει όμηρος της αντιδιαμετρικής προσέγγισης των ψηφοφόρων.

Όπως τονίστηκε, οι πληττόμενοι από την ύφεση Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η Γαλλία αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο σοσιαλιστή πρόεδρο μετά το 1981. Οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ για την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ενώ οι εκλογές σε βόρειο κρατίδιο της Γερμανίας θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα συμβολικό χτύπημα στη συμμαχική κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ.

Στην "Ουάσιγκτον Ποστ" προβλήθηκε η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, στην εμβάθυνση της ύφεσης και στην άνοδο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.

«Η τύχη του ευρώ παίζεται στις ελληνικές κάλπες» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας Le Soir που, όπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου, ασχολείται εκτενώς με τις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία! Και είναι κατανοητό. Όμως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, αυτήν την Κυριακή, θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ πιο γρήγορη επίπτωση στην ευρωζώνη, απ’ ότι η νίκη του Ολάντ» σημειώνει η Le Soir υπογραμμίζοντας ότι «για να μην θιχτεί το ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να διαθέτει πολύ σύντομα νέα κυβέρνηση, πεπεισμένη να βάλει σε εφαρμογή τα προγράμματα λιτότητας, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Όμως, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, λίγο πριν τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα.

Τέλος, στο φύλλο της Παρασκευής η οικονομική εφημερίδα L'ECHO δημοσιεύει φωτογραφία οπαδών της ΝΔ με σημαίες με τίτλο: «Μείωση δαπανών για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές».

Στο δημοσίευμα υπάρχει το εξής σχόλιο: «Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών είναι ικανοποιημένο γιατί μπόρεσε να διοργανώσει την ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή, με λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός του 2009 είχε ανέλθει στα 83 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα σε προεκλογικό υλικό περιορίστηκαν σε 8,5 εκατ. αντί 15,5 εκατ. πριν από τρία χρόνια».

πηγή: nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Μαϊος 2012 20:32