Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 01:31

Θρίλερ για τον Πρωθυπουργό - Επικρατέστεροι: Παπαδήμος, Ρουμελιώτης, Διαμαντούρος - Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα ζητηθούν οι παραιτήσεις των Υπουργών

Θρίλερ για τον Πρωθυπουργό - Επικρατέστεροι: Παπαδήμος, Ρουμελιώτης, Διαμαντούρος - Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα ζητηθούν οι παραιτήσεις των ΥπουργώνΔεν κατέληξαν στην επιλογή του προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού Παπανδρέου και Σαμαράς, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δύο άνδρες είχαν "θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού", όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη και τα επικρατέστερα ονόματα είναι πλέον τρία: Οι Λ. Παπαδήμος, Π. Ρουμελιώτης και Ν. Διαμαντούρος.

Συνεδριάζει την Τρίτη στις 12:00 το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

 

Οι πρώτες πληροφορίες συνέκλιναν στο πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου ως επικρατέστερου για τη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εμπλοκή, καθώς ο ίδιος (κατά πληροφορίες και ο Γ. Παπανδρέου) έθεσε -μεταξύ άλλων- τον όρο να συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πολιτικά στελέχη της ΝΔ, κάτι που αρνείται ο Α. Σαμαράς.

Στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών, και -όπως έγινε γνωστό- μεταβαίνει την Τρίτη στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα εάν έχει δεχθεί πρόταση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, αρνήθηκε να σχολιάσει, απλώς σημείωσε ότι αναμένεται να συναντηθεί με Παπανδρέου- Σαμαρά για θέματα που αφορούν στο ΔΝΤ και την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ακούστηκε, επίσης, το όνομα του ευρωπαίου διαμεσολαβητή,  Νικηφόρου Διαμαντούρου, ο οποίος, σε δήλωση του στην Καθημερινή, είπε: "Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν, δεν έχω καμία ενημέρωση για όσα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς". Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος επισήμανε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε καμία νέα επικοινωνία.

Τα "αγκάθια" για τον Παπαδήμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος από το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα, έθεσε όρους οι οποίοι κατά πως φαίνεται δεν γίνονται αποδεκτοί από την πλευρά της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να ζητεί το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει μεγαλύτερο βίο -να μην είναι μόνο τρίμηνης διάρκειας-, άρα οι εκλογές (με πιθανότερη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου) να διεξαχθούν αργότερα. Το συγκεκριμένο είναι "κόκκινη γραμμή" για τη Συγγρού.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος θέλει να έχει λόγο στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρχουν και στελέχη της ΝΔ, κάτι που η πλευρά Σαμαρά αρνείται.

Παράλληλα, φέρεται να επιθυμεί να έχει συμμετοχή στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός να ασκεί τις αρμοδιότητές του κανονικά.

Από τη ΝΔ υπάρχει η πληροφορία ότι ο Α. Σαμαράς δεν αλλάζει θέση όσον αφορά στο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει, δηλαδή ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι "ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου" και επιμένει στη μη συμμετοχή προσώπων από τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα, το Reuters μεταδίδει ότι η ΝΔ δεν θα ζητήσει αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία, όπως επίσης θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα ολοκληρώσει το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων).

Συνεχείς οι επαφές

Επανειλημμένες ήταν οι επαφές ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ανακοίνωσε: "Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά".

Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει νωρίτερα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Κάρολο Παπούλια την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του, ώστε να κληθεί αμέσως μετά ο διάδοχός του, προκειμένου να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τι υποστηρίζει ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε τι τον οδήγησε στην απόφαση να πει το "ναι" στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η αποσταθεροποίηση της σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ στην οποία, όπως είπε, οδηγούσαν οι χειρισμοί Παπανδρέου, τον οδήγησαν στην απόφαση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον απερχόμενο- πλέον- πρωθυπουργό.

Στη Συγγρού θεωρούν ότι οι στόχοι που είχαν θέσει επιτεύχθηκαν: Να μην γίνει το δημοψήφισμα, να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου και να γίνουν εκλογές. Πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι επιδιώκεται η αλλαγή σε 5 υπουργεία. Όσον αφορά στα ονόματα τα πάντα είναι ανοιχτά, και η ΝΔ διαμηνύει ότι από το γεγονός ότι θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι το κόμμα δεσμεύεται να ψηφίσει νομοσχέδια που δεν συμφωνεί ή νέα μέτρα.

Η στάση των άλλων κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως ο Γ. Παπανδρέου του έκανε πρόταση να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, την οποία και απέρριψε. Νωρίτερα είχε θέσει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να στηρίξει το εγχείρημα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

H Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει τη νέα κυβέρνηση, ενώ ο Φ. Κουβέλης διαμήνυσε ότι το κόμμα του δεν θα λάβει μέρος στη νέα κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ρίξει τη νέα κυβέρνηση, ενώ στρατηγική ανατροπής της υπό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 16:28