Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 18:50

Στίς 8.000€ το αφορολόγητο, ακριβαινει το πετρέλαιο θέρμανσης, Ειδικό τέλος θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

venizelos1Βαρύτερο είναι το φορτίο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, καθώς μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι: Επιβάλλεται έκτακτη κλιμακωτή εισφορά από 1% έως 5%, μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ (με εξαιρέσεις), αύξηση του φόρου στο πετρελαίου, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης- κίνησης για τις επιχειρήσεις και τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος

Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές", επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Τόνισε ότι απέμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την κρισιμότητα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης και του νέου "πακέτου" βοήθειας προς τη χώρα μας.
Αναλυτικά:
Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα- θα επιβληθεί κλιμακωτά από 1% ως 5%. Από αυτήν εξαιρούνται νέοι κάτω των 30 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για 600.000 πολίτες.
Θα ισχύσει:

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000
Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000
Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω
Ειδική εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, όπως βουλευτές, μετακλητά στελέχη και τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιβάλλεται φόρος 10% σε ετήσια εισοδήματα από 8.000 - 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο στα ακίνητα.

Επιβάλλεται ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος ύψους 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά.

Αυξάνεται σε μικρό βαθμό ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, ενώ πλήρης εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις.

Δεν θα επιβληθεί νέος τέλος στα ακίνητα μέσω λογαριασμών ΔΕΚΟ (κυρίως της ΔΕΗ).

"Ορθολογικές και αποδεκτές επιλογές"
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "έγινε προσπάθεια για ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας επιλογές", συμπληρώνοντας ότι "όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο πρέπει να αναγνωστούν παράλληλα με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει αμέσως η οργανωμένη συζήτηση για ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα".

"Βασικός στόχος", είπε ο κ. Βενιζέλος, "είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας".

"Είναι κρίσιμο", τόνισε, "μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση".

Πρόσθεσε ότι "σταθμίσαμε τις επιλογές μας" και ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να μην εμφανιζόμαστε συνέχεια ζητώντας νέες θυσίες".

Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να έρθει ξανά σε ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι "η ηθική ισορροπία των μέτρων δεν αφορά στους δανειστές μας, αφορά μόνον στην κυβέρνηση".
Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, έχουν εντοπιστεί τα σημεία που απομένουν και- όπως είπε- είναι τεχνικού χαρακτήρα.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει συμφωνία από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να έχουν ψηφιστεί τα δύο νομοθετήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου

πηγη:nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 18:56