Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 18:57

Αναστάτωση και διχασμός στα ΤΕΙ απο το κλεισιμο 24 τμημάτων


101007_ereynaΟι εκπρόσωποι των εννέα ΤΕΙ, που κλείνουν τμήματά τους,(Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πάτρας, Καβάλας, Κρήτης, Λάρισας και Μεσολογγίου) ετοιμάζονται να βάλουν «λουκέτο» διαμαρτυρίας συνολικά στα Ιδρύματα, ενώ συντάσσουν και «Διακήρυξη ανεξαρτησίας», με την οποία στρέφονται για χρηματοδότηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στο ...

εξωτερικό.

Εκπρόσωποι των ΤΕΙ ετοιμάζουν συμφωνίες «franchise» με πανεπιστήμια του εξωτερικού (στη λογική των συνεργασιών που έχουν ήδη σήμερα κολέγια της χώρας μας), ώστε να βρουν από αλλού χρηματοδότηση και να αναβαθμίσουν τα τμήματα, που απόφασισε να κλείσει το υπουργείο Παιδείας, μόλις αποφοιτήσουν οι σπουδαστές που έχουν σήμερα.

«Μας οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του τριμελούς προεδρείου διοίκησης των ΤΕΙ κ. Σ. Καπλάνης.

«Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα ΤΕΙ να έχουν συνεργασίες με όποιον θέλουν, να προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και οι τίτλοι σπουδών αυτοί να απονέμονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία θα συνεργαζόμαστε και τα οποία θα μας χρηματοδοτούν», προσθέτει ο καθηγητής.

Τα προγράμματα αυτά θα παραδίδονται με δίδακτρα, κάτι που ήδη γίνεται στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ εξέδωσαν ήδη ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και θα κάνουν έκτακτη Σύνοδο στις 20 του μήνα για να λάβουν αποφάσεις. Μάλιστα ζητούν και την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας που καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα των ΤΕΙ με παράλληλο κλείσιμο Τμημάτων σε πολλά από αυτά, δείχνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης των ΤΕΙ» αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΤΕΙ.

«Είναι ολοφάνερη η εχθρική στάση σε βάρος των ΤΕΙ καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν τολμά να κάνει τα ίδια σε περιφερειακά Τμήματα των Πανεπιστημίων, αλλά με βάση ένα άγνωστο σχέδιο προχωρά και σβήνει από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης Τμήματα των ΤΕΙ», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.

«Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ευρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει την πολιτική εξαθλίωσης των ΤΕΙ και να συγκαλέσει, άμεσα, Έκτακτη Σύνοδο Προέδρων προκειμένου να αποφασίσει το κλείσιμο των Ιδρυμάτων τα οποία όπως προκύπτει από την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν εξυπηρετούν πλέον και την Αποστολή τους, ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» καταλήγουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Αιχμές για το ΕΑΠ

«Είναι καλύτερο, δηλαδή, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που δίνει πτυχία με δίδακτρα, χωρίς εργαστήρια και εγκαταστάσεις και χωρίς μόνιμο προσωπικό», αναρωτιέται ο κ. Καπλάνης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης των ΤΕΙ και νυν πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, έχει «περάσει» από το υπουργείο Παιδείας ως ειδικός γραμματέας και είναι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.
«Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να καταλάβει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει συμμάχους και μάλιστα συμμάχους που να γνωρίζουν τα θέματα» δηλώνει.

«Δεν μπορεί να ανακοινώνει ότι 24 τμήματα ΤΕΙ δεν θα πάρουν εφέτος σπουδαστές χωρίς αν έχει γίνει μια διαβούλευση, να έχουν κάτσει κάτω πανεπιστήμια και ΤΕΙ και να συζητήσει τα κριτήρια βιωσιμότητας των τμημάτων», καταλήγει.

Διχασμός στα ΤΕΙ
Από την άλλη πλευρά, πρόεδροι άλλων ΤΕΙ επιχειρηματολογούν υπέρ της αναγκαιότητας στην κατάργηση τμημάτων που δεν δέχονταν καν πρωτοετείς σπουδαστές τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν κατάφερναν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν τμήματα που επιβαρύνουν οικονομικά την Πολιτεία και έχουν κάθε χρόνο ελάχιστους εισακτέους» λέει στο «Βήμα on line» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λαζ. Βριζίδης.

«Εμείς υποχρηματοδοτούμαστε συστηματικά και έχουμε 17.000 σπουδαστές και δεν είδα την ίδια ευαισθησία από τους συναδέλφους προέδρους ΤΕΙ της επαρχίας», λέει ο κ. Βριζίδης.

«Ζητούν να διατηρηθούν τμήματα χωρίς σπουδαστές, όταν οι σπουδές σ/ αυτά κοστίζουν στο κράτος περισσότερο από όσο κοστίζουν οι σπουδές ενός Έλληνα στο Χάρβαρντ», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Δεν κλείνει το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

Έντονη ήταν η αντίδραση και του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη για το έμμεσο «κλείσιμο» από το υπουργείο Παιδείας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, το οποίο δεν θα δεχτεί εφέτος νέους σπουδαστές.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Πελεγρίνης, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών το τμήμα δεν κλείνει και μάλιστα, η πολιτική του υπουργείου Παιδείας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ότι στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών "δεν θα εισαχθούν φοιτητές, επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του"», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η απόφαση αυτή, που εκδίδεται παραμονές των Εισαγωγικών Εξετάσεων, είναι προφανές ότι δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και τους μαθητές, οι οποίοι ήδη έχουν προετοιμαστεί για να εισέλθουν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.
Πέραν τούτου η εκκρεμότητα, στην οποία το υπουργείο έχει εγκλωβίσει το πανεπιστήμιο Αθηνών από τον παρελθόντα Νοέμβριο - οπότε, ύστερα από αίτημα του αρμόδιου Υφυπουργού, συνήλθε η Σύγκλητος και αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω Tμήματος - δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος» δηλώνει ο κ. Πελεγρίνης.

Τα 24 τμήματα ΤΕΙ
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες συγκεκριμένα στοιχεία για τους αριθμούς πρωτοετών σπουδαστών που δέονταν τα τελευταία χρόνια τα 24 ΤΕΙ που δεν δέχονται εφέτος εισακτέους οπότε κλείνουν ή συγχωνεύονται τα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν, πάντα με βάση τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού «Εύδοξου» για την διανομή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων εφέτος, ότι τα τμήματα αυτά αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας αλλά είχαν και μικρό αριθμό «ενεργών» φοιτητών.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα χιλιάδες λιγότεροι (για την ακρίβεια 10.250) σε σχέση με την περυσινή χρονιά θα είναι εφέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Έτσι, φέτος διατίθενται μόνον 74.440 θέσεις εισακτέων για όλες τις κατηγορίες των εξεταζόμενων, τις οποίες θα διεκδικήσουν περίπου 100.000 άτομα

 

απο το ΒΗΜΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 19:09