Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2010 11:11

ΤΡΙΠΛΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

altΟ ανασχηματισμός και οι υποψήφιοι για τις περιφέρειες

Της Δημητρας Κρουσταλλη απο το ΒΗΜΑ
Μια τριπλή δοκιμασία με στόχο την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών αναμένει από σήμερα τον κ. Γ. Παπανδρέου. Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠαΣοΚ, ο Πρωθυπουργός καλείται να αναστρέψει τη διαδικασία φθοράς της κυβέρνησης και να κουρδίσει από την αρχή το ρολόι του πολιτικού χρόνου ενισχύοντας την εικόνα της αξιοπιστίας για τον ίδιο και για το υπουργικό σχήμα που θα επιλέξει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθεί η μάχη για τις περιφέρειες, οι αλλαγές που θα κάνει στην κυβέρνηση αλλά και η εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη δοκιμασία του Πρωθυπουργού κρίνεται σήμερα το απόγευμα με την ανακοίνωση των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα εμπιστευθεί κεντρικά πολιτικά στελέχη του, γεγονός που θα προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών στην κυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο, θα είναι η δεύτερη δοκιμασία του, καθώς καλείται να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησής του και ταυτόχρονα να επιβραβεύσει τους εργατικούς και να τιμωρήσει όσους απέφυγαν να ακολουθήσουν τις εντολές του.

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει αμέσως στον δομικό ανασχηματισμό και να μην υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του σε... δόσεις. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα τις αποφάσεις του, αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την πεποίθηση ότι τελικώς ο κ. Παπανδρέου θα συμπληρώσει μόνο τα κενά που θα προκαλέσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και θα προβεί και σε ορισμένες αλλαγές στη διάρθρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, κρατώντας τις υπόλοιπες δομικές αλλαγές για μετά τις περιφερειακές εκλογές.
Η τρίτη δοκιμασία του Πρωθυπουργού είναι η εμφάνισή του στη ΔΕΘ μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας που προκαλεί η πορεία των εσόδων, αλλά και αισιοδοξίας που δημιουργεί το νοικοκύρεμα του κράτους και η περιστολή των δαπανών. Ο κ. Παπανδρέου έχει να διαβεί έναν δύσβατο δρόμο ως τη Θεσσαλονίκη. Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ απορούν πώς επέτρεψαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού να δημιουργηθεί μια τόσο κακή εικόνα όταν οι προτεινόμενοι είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δεν ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα αξιώματα. Τα ερωτήματα στο ΠαΣοΚ πέφτουν βροχή. «Για ποιον λόγο ασκούνται πιέσεις σε εκλεγμένα στελέχη την ώρα που η Μπιρμπίλη, αν και εξωκοινοβουλευτική, αρνήθηκε να είναι υποψήφια και μάλιστα χωρίς συνέπειες;» ρωτούν πολλοί. Ο απόηχος των δηλώσεων της υπουργού Περιβάλλοντος δεν έχει σβήσει ακόμη. Πολλοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαχωρίζουν το «όχι» του κ. Π.Κουκουλόπουλου, ο οποίος έκλεισε μόλις πριν από έναν χρόνο έναν μεγάλο κύκλο στην Αυτοδιοίκηση, από τις υπόλοιπες αρνήσεις.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

Μυστήριο καλύπτει τη συζήτηση Γ. Παπανδρέου - Κατερίνας Μπατζελή. Επιμένει στο «όχι» ή υποχώρησε, όπως άφηναν να εννοηθεί πηγές από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου; Αν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στυλώσει τα πόδια δεν θα βρει πολλούς υποστηρικτές στο κόμμα καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι χρωστά πολλά στον κ. Παπανδρέου. Δυσφορία προκάλεσε και η πρόσκληση προς την κυρία Αντζελα Γκερέκου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. «Οι φορολογικές ατασθαλίες του συζύγου εγείρουν ηθικό θέμα για έναν υφυπουργό αλλά όχι για έναν περιφερειάρχη “μικρό πρωθυπουργό”;» σχολίαζαν στελέχη του κόμματος.
Η υποψηφιότητα του κ. Μιχ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης λέγεται ότι «έκλεισε» οριστικά στο δείπνο της Πέμπτης στην Αίγλη του Ζαππείου. Φαβορί θεωρούνται: για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο κ. Ι. Μαχαιρίδης , για το Β. Αιγαίο η κυρία Ελπίδα Τσουρή για την Ηπειρο ο κ. Ευ. Αργύρης. Δίπλα στην υποψηφιότητα του κ. Στ.Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης υπήρχαν πολλά ερωτηματικά καθώς η κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη προηγείται στις δημοσκοπήσεις και καλύπτει το αίτημα για περισσότερες γυναικείες υποψηφιότητες. Ο κ. Απ.Κατσιφάρας , αν και απρόθυμα, δέχτηκε τελικώς να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στη σπαρασσόμενη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζονταν ως την τελευταία στιγμή οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο στήριξης του κ. Π. Τατούλη.

Η μόνη συνάντηση για την οποία υπάρχει καθαρή εικόνα είναι αυτή του Πρωθυπουργού με τον κ. Ι.Μαγκριώτη . Ο υφυπουργός Υποδομών εμμένει στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και λέγεται ότι έχει προκαλέσει τον θυμό του κ. Παπανδρέου. Εδαφος φαινόταν ότι κέρδιζε την ίδια ώρα η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Ι. Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αντιστοίχως για το Δήμο Αθηναίων προηγείτο η κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε στα χέρια του δημοσκοπήσεις με αντιφατικά αποτελέσματα, οπότε θα έπρεπε να λάβει μια πολιτική απόφαση. Στον Πειραιά φαίνεται ότι έκλεισε η υποψηφιότητα του κ. Ι. Μίχα παρ΄ ότι ο ίδιος επιθυμούσε σφόδρα την Περιφέρεια Αττικής, για την οποία είχαν μετρηθεί δεκατέσσερα ονόματα, μεταξύ των οποίων οι Α. Λοβέρδος , Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Π.Γερουλάνος , Τίνα Μπιρμπίλη, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Σγουρός κ.ά

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2010 16:53