Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 12:18

Στο ίδιο έργο θεατές! Διερευνητική εντολή στον Σαμαρά

88475Και τώρα πάλι θα ζήσουμε τη φάση των διερευνητικών εντολών. Για δεύτερη φορά, μέσα σε ενάμιση μήνα ο Αντώνης Σαμαρας, θα μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανατεθεί η πρώτη κατά σειρά εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς με 29,65% και 129 έδρες δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά έχει σίγουρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σε αυτό που τουλάχιστον μέχρι και αυτή την ώρα εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτος ο κ. Σαμαράς είναι στο να είναι άλλος ο πρωθυπουργός στο όποιο σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού πάρει την διερευνητική εντολή θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με Βενιζέλο και Κουβέλη για να εξεταστεί το πλαίσιο για μια κυβερνητική συμμαχία.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ρόλους - κλειδιά, ρόλους ρυθμιστών των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι από χθες κιόλας τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Και οι δυο θα θέσουν τους όρους τους προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες.
Aπό την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας από την στιγμή που ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα έσπευσε να δηλώσει ότι επιλέγει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών όπως διαρρέει η Συγγρού.
Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εμφανίστηκε στην αρχή άκαμπτο, λέγοντας ότι κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται όμως λίγο αργότερα μαλάκωσε την στάση του και είπε ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε αναγκαστικά θα έχουμε μια συγκυβέρνηση, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ.

Μεγάλο ρόλο λένε πληροφορίες, έπαιξαν και τα δυο τηλεφωνήματα που έγιναν από Μέρκελ και Ολάντ σε Σαμαρά και Βενιζέλο, αντίστοιχα.

Στις 10.00 το πρωί, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, παρέδωσε στον πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Πολύδωρας, αφού συνεχάρη τον υπηρεσιακό υπουργό για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, επεσήμανε την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης.

Στις 11.30, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να δώσει το επίσημο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται ωστόσο η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά -ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία- διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς θα έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν και πάλι δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, την εντολή παραλαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.

Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία των διερευνητικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Παρασκήνιο, εξελίξεις, ζυμώσεις ... Μείνετε συντονισμένοι...
πηγή-Zougla.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 23:35