Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 16:21

Νέες ρυθμίσεις στις μικρές επενδύσεις για τα φωτοβολταϊκά

fotovoltaikaΕπιτέλους, φαίνεται ότι μπαίνει στοιχειώδης τάξη στο χάος με τα μικρά φωτοβολταϊκά (έως 100 κιλοβάτ), καθώς η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ συμφώνησαν ότι οι αιτήσεις για τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικού θα γίνονται αποκλειστικά στη ΔΕΗ

Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου

και αφορά σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, που έχουν υποβάλει αιτήσεις στον ΔΕΣΜΗΕ από 1/2/2011 μέχρι 31/8/2011.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με εγκύκλιο της ΔΕΗ, από την προσεχή Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει από τις κατά τόπους Περιοχές ΔΕΗ η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από τις παραπάνω κατηγορίες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν τηλεφωνικά, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου που έλαβαν από τον ΔΕΣΜΗΕ, να προσέλθουν για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης αυτοπροσώπως.

Από την ίδια ημερομηνία, όλα τα νέα αιτήματα για σύναψη σύμβασης πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κατ' επάγγελμα αγροτών, θα υποβάλλονται στις αρμόδιες κατά τόπους Περιοχές ΔΕΗ και όχι στον ΔΕΣΜΗΕ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται στις περιπτώσεις αυτές είναι:

1. Αίτηση για υπογραφή σύμβασης πώλησης.
2. Υπογεγραμμένη σύμβαση σύνδεσης.
3. Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και μεταβολή της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
4. Υπεύθυνη δήλωση περί μη κατάτμησης (σχετικό έντυπο θα διατίθεται επί τόπου).
5. Φωτοτυπία ταυτότητας.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι -με βάση τον Ν.4001/2011, και ισχύει από τη δημοσίευσή του- προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι η υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης στο δίκτυο. Επομένως, για τα νέα αιτήματα που θα υποβληθούν στη ΔΕΗ από την 1η/9/2011 και μετά απαιτείται να έχει προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης, η οποία συνιστά απαραίτητο δικαιολογητικό, αντί της δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Πριν καταλήξουμε στη ρύθμιση αυτή, η οποία αφορά σε χιλιάδες μικροεπενδυτές, που στράφηκαν στα φωτοβολταϊκά για την εξασφάλιση έξτρα εισοδήματος, υπήρξαν επανειλημμένες παρεμβάσεις συλλογικών φορέων (ΣΕΦ), ενώ το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή, καθώς καταγράφηκαν φαινόμενα αδιαφάνειας κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε επίσημη παρέμβαση στη ΔΕΗ ως διαχειρίστρια του δικτύου, από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκησή της να εφαρμόσει κανόνες διαφάνειας ως προς την ικανότητα των δικτύων να δεχτούν φωτοβολταϊκές μονάδες

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 16:32