Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 22:18

Μεγαλύτερη επιδότηση στα συστήματα με μπαταρίες για Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Τρία προγράμματα για την επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το πρώτο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για νοικοκυριά, μικρομεσαίες

επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη ετοιμάζεται ο σχετικός οδηγός, με την προδημοσίευσή του να τοποθετείται σε περίπου δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα θα τρέξει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται και την πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

 

Ειδικά για τα νοικοκυριά, οι πρώτες «ασκήσεις» που έχουν κάνει οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ δείχνουν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά μπορούν να επιδοτηθούν με 25% και τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας με 60%. Το σκεπτικό τους είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος (μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών τα συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας των 10 κιλοβάτ) στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στο νέο πρόγραμμα θα τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ένταξης ή θα ισχύσει η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 22:23