Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 15:57

Γ. Παπακωνσταντίνου για ΔΕΗ: Πώληση λιγνιτικών μονάδων - Ανταλλαγή Ενέργειας - Επιπλέον Μετοχοποίηση (video)

{youtubejw}JeZsyCXoM4g{/youtubejw}

Aναλυτικά η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η ακόλουθη:

«το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδρίασε σήμερα στην Πτολεμαΐδα, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας και εγώ είχα την ευκαιρία ως ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσω για το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής στα θέματα ενέργειας που αφορούν την ΔΕΗ και τις αποφάσεις που θα πάρουν και να ενημερωθώ από το Δ.Σ. για τα προβλήματα της επιχείρησης, το επιχειρησιακό της σχέδιο και το πώς προχωράει μπροστά. Μιλήσαμε για τη διαδικασία απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, γιατί όπως θα γνωρίζετε η βουλή νομοθέτησε πρόσφατα το 3ο ενεργειακό πακέτο λεγόμενο το οποίο κάνει τα επόμενα βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που είναι καλή για τον Έλληνα καταναλωτή, τον Έλληνα πολίτη και καλή για την επιχείρηση. Αυτό έχει μεγαλύτερη δύναμη στο ρυθμιστή της αγοράς, με καλύτερη προστασία των καταναλωτών και με περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ενημέρωσα τα μέλη του Δ.Σ. για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη πρόσβαση σε λιγνίτες από τρίτους. Μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία θα καταλήξουμε σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος που θα μπορέσει να μας κάνει συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και ταυτοχρόνως να διαφυλάξει και την αξία της επιχείρησης.

Ενημέρωσα επίσης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Είναι γνωστό πως αυτή είναι μια απόφαση που έχει παρθεί και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η βουλή. Επίσης είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της επιχείρησης και άρα πώληση διά μέσου του χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας. Υπάρχουν επιλογές που έχουν να κάνουν είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πουληθεί, είτε για τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από την κυβέρνηση και τη πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ. Αυτές είναι οι εναλλακτικές αλλά οι αποφάσεις δεν θα παρθούν άμεσα αλλά αφορούν το επόμενο έτος και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τη ΔΕΗ αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους.

Έγινε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα ζητήματα διοίκηση της ΔΕΗ αφού είναι γνωστές οι ελλείψεις που έχει σε προσωπικό στους τομείς αιχμής που αφορούν τα ορυχεία και την παραγωγή και ταυτόχρονα είναι γνωστές και οι ανισορροπίες από μεριάς προσωπικού σε άλλους τομείς της επιχείρησης και ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι.

Ενθάρρυνα το Δ.Σ. να καταθέσει μια συνολική πρόταση που να καλύπτει τα ζητήματα αυτά αναγνωρίζοντας βέβαια και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε όλοι, πλαίσιο στο οποίο ο δημόσιος τομές με την ευρύτερη έννοια πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του και μέσα σε αυτό πρέπει να κινηθεί και η ΔΕΗ.

Μιλήσαμε επίσης για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στο οποί το βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν τα προβλήματα που έχουν και με τη ΔΕΗ να πρέπει να εξακολουθήσει να έχει την εξωστρέφεια που την διακρίνει. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ΔΕΗ για να βγει έξω από τη χώρα και να συνεχίσει να έχει ακριβώς αυτή την εξωστρεφή στρατηγική που έχει αλλά και να ανανεώσει τις μονάδες της για να μπορέσει να είναι συμβατή και να μπορέσει να ακολουθήσει και να πρωτοπορήσει στο ζήτημα των εκπομπών και στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικά για αυτά όπου όπως γνωρίζετε υπάρχει η δεύτερη φάση του μεγάλου έργου φωτοβολταϊκών στη περιοχή της Πτολεμαΐδας το οποίο είναι ένα έργο στο οποίο στηρίζουμε πολλά και ελπίζουμε ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρχει τελική απόφαση για να μπορέσει να προχωρήσει. Είναι ένα έργο το οποίο θα δείξει την πρωτοπορία της ΔΕΗ στο ζήτημα αυτό.

Εγώ προσωπικά ενθάρρυνα την επιχείρηση ειδικά εν΄ όψει και της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του μεγάλου σχεδίου ΗΛΙΟΣ για τη προσέλκυση επενδυτών από τον εξωτερικό στη χώρα μας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και ειδικά στην ηλιακή ενέργεια και στα φωτοβολταϊκά. Ενθάρρυνα το Δ.Σ. να συμμετέχει πλήρως η ΔΕΗ στο σχεδιασμό αυτό, αφού πρέπει να είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής μας για τις ανανεώσιμες πηγές.

Συζητήσαμε επίσης για θέματα μετεγκαταστάσεων αφού πριν από μερικές μέρες, το υπουργείο περιβάλλοντος υπέγραψε την απόφαση με την οποία προχωράει η απαλλοτρίωση στην Μαυροπηγή. Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που έχει γίνει, υπάρχουν επίσης τα ζητήματα των μετεγκαταστάσεων και άλλων οικισμών στα οποία το υπουργείο εκφράζοντας τη βούληση όλης της κυβέρνησης θα στηρίξει τις διαδικασίες αυτές σύμφωνα και με το νόμο που έχει ψηφιστεί.

Και τέλος σε συνάφεια με τα προηγούμενα συζητήσαμε και για θέματα περιβάλλοντος αφού το υπουργείο που εποπτεύει τη ΔΕΗ είναι υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής και άρα θα εξαντλήσει όλες τις προβλέψεις του νόμου ώστε να μπορέσει να διαφυλάξει την υγειά των κατοίκων. Η ΔΕΗ έχει μια διπλή υποχρέωση ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας να είναι η πρώτη που θα σκέφτεται το περιβάλλον. Έχει κάνει πολλά μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα και εμείς θα παρακολουθούμε αυτή τη πορεία με πολύ μεγάλη προσοχή. Έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων η οποία θα συνεχιστεί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη ΔΕΗ στη πορεία που έχει ξεκινήσει, πορεία ανανέωσης που θα μπορέσει να τη διαφυλάξει στην πρωτοπορία όχι απλώς του ενεργειακού τομέα αφού αυτό είναι προφανές, αλλά και στην πρωτοπορία τις επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Η επιχείρηση πρέπει να μάθει να δουλεύει με άλλο τρόπο σε ένα περιβάλλον που είναι πλέον απελευθερωμένο και να μπορέσει να μετεξελιχθεί για να μη χάσει το τρένο και να μπορέσει να συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση που προσφέρει δουλειά στους εργαζόμενους, πηγές ενέργειας στη χώρα, βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην δημιουργία πλούτου και ευημερίας».

ρεπορτάζ του Κώστα Μαυρίδη από το eordaia.org


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 16:08