Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 19:05

Ερώτηση Κατσαούνη στον Περιφερειάρχη για το φράγμα Σισανίου

katsaounisΣτα πλαίσια αυτού του προβληματισμού θα αναφερθώ συμβολικά σε ένα σπουδαίο έργο Ανάπτυξης με πολλές παραμέτρους στο φράγμα Σισανίου.
Κε Περιφερειάρχη,
• Το έργο  εντάχθηκε σε πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε πριν 3 χρόνια και μένει αναξιοποίητο.

• Ένα (1) εκατ. κυβικά νερού είναι η χωρητικότητα με συνεχή υπερχείλιση 6-8 τουλάχιστον μήνες τον χρόνο.
• Το φράγμα μπορεί να αρδεύσει περιοχή του Σισανίου προσδίδοντας νέα δυναμική στην καλλιέργεια του φασολιού ενθαρρύνοντας ομάδες καλλιεργητών και νέων αγροτών να ασχοληθούν πιο συστηματικά με το περιζήτητο φασόλι Σισανίου.
• Το φράγμα Σισανίου μπορεί δια βαρύτητας να αρδεύσει πολύ οικονομικά εκτάσεις καλλιεργητικές μέχρι τον κάμπο της Εράτυρας όπου παράλληλα με το εκεί αρδευτικό (συμπληρώνοντας τις ποσότητες στην ήδη υπάρχουσα υποδομή, υδατοδεξαμενές – δίκτυο) πρέπει να γίνει πιο συστηματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στον ήδη υπάρχοντα από χρόνια Αναδασμό.
• Το φράγμα Σισανίου μπορεί να αξιοποιηθεί Τουριστικά. Βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση στον άξονα Εορδαίας-Μουρικίου-Βλάστης-Ναμάτων-Εράτυρας-Σιάτιστας-Βοίου-Καστοριάς όπου σε συνδυασμό με το πολύ ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, τα αξιόλογα μνημεία της περιοχής και το δίκτυο πολλών αγροτουριστικών καταλυμάτων που υλοποιήθηκαν μπορεί να προσθέσει σημαντικά στο ενδιαφέρον του επισκέπτη και να αποτελέσει ένα πόλο αναψυχής, ιδίως για τους κατοίκους της επιβαρυμένης περιοχής της Εορδαίας.
• Το φράγμα εμπλουτίζει πάνω από 20 γεωτρήσεις στον Μύριχο αναγκαίες για ύδρευση και άρδευση οικισμών του Ασκίου.

Κε Περιφερειάρχη θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου Αναπτυξιακού έργου για την Περιφέρεια και την περιοχή:

α. Δημοπράτησης του αρδευτικού φράγματος
β. Εάν προτίθεστε να επεκτείνετε με αγωγό από το φράγμα, την άρδευση εκτάσεων στον κάμπο της Εράτυρας όπου υπάρχουν ήδη υποδομές από το υπάρχον αρδευτικό
γ. Τουριστικής ανάδειξης – αξιοποίησης του έργου και της περιοχής με συνδυασμό παρεμβάσεων μέσα από προγράμματα που υπάρχουν και είναι προσαρμοσμένα στην περιοχή
δ. Κατασκευής του υδροηλεκτρικού στο φράγμα που προβλέπεται
ε. Σχηματοποίηση του αναδασμού στο αγρόκτημα του Σισανίου

Ευχαριστώ
Νίκος Κατσαούνης
Περιφερειακός Σύμβουλος
«Αρχή-ζουμε

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 19:10