Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 09:14

Π. Κουκουλόπουλος: «”Από τον Άννα στον Καϊάφα” οι αποζημιώσεις των αλιέων της λίμνης Πολυφύτου»

Σε “ρεσιτάλ” διγλωσσίας επιδίδεται η Κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου, με το ένα Υπουργείο να πετάει στο άλλο την “καυτή πατάτα”, ενώ ήδη έχουν περάσει 15 μήνες

από την επίσημη κυβερνητική δέσμευση ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν. Ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, δεν εγκαταλείπει τη θεσμική “πίεση” για να δοθεί επιτέλους λύση, προχωρώντας σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση –την 3η στη σειρά- για το θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Σας καταθέτω την παρούσα Ερώτηση, αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, σε συνέχεια της αριθμ. 891 Επίκαιρης Ερώτησης που είχα καταθέσει προς το Υπουργείο σας και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την 3η.4.2024, αλλά και κατόπιν της αριθ. 809/2.5.2024 απάντησης του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλου, στην αριθμ. 4278 Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα. 

Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, σας είχα παρουσιάσει σε λεπτομέρεια, με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και έγγραφα δεδομένα, το μέγεθος της ζημίας τους. Είχα τονίσει, επίσης, τις διαδοχικές δυσμενείς εξελίξεις που επιδεινώνουν την κατάστασή τους, όπως την ύπαρξη παθογόνου ωομύκητα που έχει προσβάλει την καραβίδα, προκαλώντας περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της. 

Όπως είχα υπογραμμίσει, με το από 2/2/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων ( https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/14285-dt020223 ) ρητά ανακοινώθηκαν οι «αποζημιώσεις αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου», μια κυβερνητική δέσμευση που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, το εν λόγω Δελτίο Τύπου ανέγραφε:  «Νέες ανακοινώσεις ενισχύσεων και αποζημιώσεων καλλιεργητών και αλιέων: Σε συνέχεια της λειτουργίας της ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου, προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο πλαίσιο του έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις (...) και αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Σερβίων Π.Ε. Κοζάνης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, λοιπόν, εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε προταχθεί η αναζήτηση λύσης μέσω των πόρων της Κρατικής Αρωγής, όπως άλλωστε η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με το ανωτέρω Δελτίο Τύπου. 

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Στ. Κελέτσης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι « (...) Απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, όλα τα άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην εν λόγω συνεδρίαση, ικανοποιήθηκαν από την πλευρά της Κρατικής Αρωγής και η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει είναι αυτή με τους αλιείς της καραβίδας. Είμαστε σε συνεννόηση με την Κρατική Αρωγή γιατί, όπως ορθά είπατε, το Κράτος έχει συνέχεια. Υπήρξε μία απόφαση και, κατά την άποψή μου, οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος αυτών των ανθρώπων. (...) θα ήθελα να τονίσω και πάλι, όπως είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση, το ενδιαφέρον που είχε δείξει η ηγεσία και ο παρών προεδρεύων σήμερα στη διαδικασία μας, ο συνάδελφος κ. Γεωργαντάς, για το θέμα που είχε ανακύψει τότε και το πρόβλημα με τη λίμνη Πολυφύτου. Και γι’ αυτό και είχε προκαλέσει επανειλημμένες συσκέψεις και βέβαια, αναζητώντας λύση οδηγηθήκαμε στην λύση της όποιας αποζημίωσης από την Κρατική Αρωγή (...) ».

Προς επίρρωση μάλιστα της αναγκαιότητας αποζημίωσης των αλιέων, ο προεδρεύων της συζήτησης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, είχε σημειώσει ότι « (...) επειδή ακριβώς το γεγονός που έχει ζημιώσει τους αλιείς προήλθε από απόφαση οργάνου, η μόνη λύση –νομίζω- ότι είναι η Κρατική Αρωγή (...) Η Κρατική Αρωγή είναι η μοναδική λύση και νομίζω ότι, πράγματι, είναι η τελευταία εκκρεμότητα που έμεινε από τότε και όλοι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες σε αυτό, γιατί ήταν πολύ δίκαιο το αίτημα των αλιέων (...) ».

Βάσει των ανωτέρω, απευθύνθηκα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, όπου το δικό σας Υπουργείο παρέπεμψε. Κατέθεσα την αριθμ. 4278/11.4.2024 Ερώτησή για το ίδιο θέμα και ζήτησα απαντήσεις για το εάν εκείνο το Υπουργείο σκοπεύει να αποζημιώσει τους αλιείς. 

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με την απάντηση την οποία επισυνάπτω, ουσιαστικά “ένιψε τας χείρας του”, απαντώντας πως «τα θέματα αποζημίωσης για λόγους που δεν συνδέονται με φυσικές καταστροφές – θεομηνίες, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας ή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και αρμόδιο να απαντήσει για τα θέματα αυτά είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Δεδομένου ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κελέτσης, ρητά αποδέχθηκε πως το αίτημα αποζημίωσης των αλιέων είναι δίκαιο και πως η Κυβέρνηση οφείλει να βρει τρόπο ικανοποίησής του.

Δεδομένης της απάντησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Δεδομένου του επίσημου Δ.Τ. της Κυβέρνησης περί αποζημίωσης των αλιέων και της δημοκρατικής αρχής της συνέχειας του Κράτους.

Δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί στους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση αλιείας στη λίμνη, είναι πολυετές και καθοριστικό, αφορά δε έναν κλάδο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συνεισφέροντας με το εισόδημά του στην τοπική οικονομία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα τηρήσει η Κυβέρνηση την από 2/2/2023 επίσημη δέσμευσή της για αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου;

2) Σκοπεύει το Υπουργείο σας να ικανοποιήσει το αίτημα των αλιέων, το οποίο έχει αναγνωρίσει ως δίκαιο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής;

3) Σε τι ύψος θα ανέλθουν οι αποζημιώσεις τους και εντός ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες ενέργειές σας; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 09:16