Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 17:09

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην Περιφέρεια (φωτο)

Επίτροπος Χαν ολοκληρώνει την περιοδεία του στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας με επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία 

Σήμερα, 24/10/2014, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν

επισκέπτεται έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και συναντάται με εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες.

Κατά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει μέσω της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ πάνω από 15 δις ευρώ για επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην παρούσα φάση οι 13 Περιφέρειες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα επιχειρησιακά τους προγράμματα που θα καθορίσουν πώς οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο Επίτροπος Χαν δήλωσε"Αυτές οι επισκέψεις που έκανα τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα υπήρξαν απίστευτη πηγή έμπνευσης. Τον Οκτώβριο του 2012, μετά από μια συνάντηση με τους πρόσφατα εκλεγμένους Περιφερειάρχες στην Αθήνα, αποφάσισα να ξεκινήσω την περιοδεία μου στις 13 Περιφέρειες. Σε μια εποχή που το μόνο για το οποίο μιλούσαν όλοι ήταν η λιτότητα, θέλησα να ακούσω και να δω εγώ ο ίδιος τι περνούσαν οι πολίτες και πώς πίστευαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική τα χωριά και τις πόλεις τους ώστε να ανακάμψουν.

Σήμερα ολοκληρώνω την περιοδεία μου με την Δυτική Μακεδονία. Συνάντησα πολλούς ανθρώπους και είδα εξαιρετικό δυναμισμό και αποφασιστικότητα σε όλη την χώρα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης. Και είμαι τώρα περισσότερο πεπεισμένος παρά ποτέ ότι οι ελληνικές Περιφέρειες είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας και την μετατροπή της σε μια παραγωγική οικονομία.

Η νέα Περιφερειακή Πολιτική για το 2014-2020 προσφέρει τα εργαλεία για να γίνει αυτό πραγματικότητα: δηλαδή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση σε τομείς που κατέχουν θέση κλειδί για την ανάπτυξη και κυρίως βοηθώντας τις Περιφέρειες να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η στήριξη τομέων όπως τα γεωργικά τρόφιμα, η γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων – όλοι αυτοί είναι τρόποι μέσω των οποίων οι Περιφέρειες επωφελούνται από όσα έχουν να προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αυτή είναι η βάση τόσο της Εταιρικής Συμφωνίας με την Ελλάδα που εγκρίθηκε το Μάιο όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα συμφωνηθούν με κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες για τα κονδύλια που προορίζονται αποκλειστικά για αυτές".

Στην Δυτική Μακεδονία, ο Επίτροπος Χαν συναντά τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Καρυπίδη και άλλους τοπικούς φορείς. Θα επισκεφτεί επίσης έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ όπως το καινοτόμο σύστημα θέρμανσης της Κοζάνης και τα εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που έχουν ως στόχο την καλύτερη σύνδεση επιχειρήσεων και ερευνητικών υποδομών.

Η ομιλία του Θ. Καρυπίδη κατά την επίσκεψη του επιτρόπου

καλωσορίζουμε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική.
Μία πολιτική που αφορά και την περιοχή μας, ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που στοχεύει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία προς όφελος των πολιτών και των συμφερόντων της.
Καλωσορίζουμε τον κ. Επίτροπο, στην Περιφέρεια των ποικίλων δυνατοτήτων, δυσχερειών και προκλήσεων.
Στην Περιφέρεια με την ανεργία στο 27% και την ανεργία των νέων στο 70% (από τις υψηλότερες στην Ευρώπη).
Στην Περιφέρεια που αποτελεί χωροταξικά την άκρη της Ελλάδας και ταυτόχρονα, την πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
Στην Περιφέρεια που κρύβει στα σπλάχνα της το λιγνίτη που, ως καύσιμο υλικό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνέβαλλε όσο καμία άλλη περιοχή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας ενώ, ταυτόχρονα, το φυσικό περιβάλλον άλλαξε όψη και η επιβάρυνση σ' αυτό ήταν τεράστια και μη αναστρέψιμη.
Στην Περιφέρεια που συμβάλλει, την περίοδο αυτή, με 50% περίπου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από 75% πριν από μερικά χρόνια). Στην Περιφέρεια των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών φυσικού κάλλους που την αναδεικνύουν σε πραγματικό θησαυρό.
Στην Περιφέρεια που φιλοξενεί το 65% περίπου των επιφανειακών υδάτων της χώρας μας (λίμνες, ποτάμια).
Στην Περιφέρεια, μάρτυρα της βαρειάς πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς που ανήκει σε όλους μας.
Στην Περιφέρεια των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων που θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί να αφήνουν την υπεραξία τους στην περιοχή.
Στην Περιφέρεια των νέων θεσμών και της καινοτομίας (Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, ΔΙΑΔΥΜΑ κλπ.)
Στην Περιφέρεια που αποτελεί σημαντικό κέντρο γουνοποιίας παγκόσμιας διάστασης.
Σας καλωσορίζουμε κ. Επίτροπε στην Περιφέρεια των αντιθέσεων, όπως θα διαπιστώσατε από την προηγούμενη αναφορά μου.
Ναι, ζούμε στην Περιφέρεια όπου η συνεισφορά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων είναι αναγκαία, χωρίς τον περιορισμό που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) της περιοχής, λόγω ακριβώς της εξορυκτικής βιομηχανίας, την κατατάσσει αδίκως και πλαστά στις σχετικά πλούσιες χώρες την ίδια στιγμή που η αξία που παράγεται δεν καταναλώνεται στην περιοχή μας αλλά διαχέεται προς όφελος και για λογαριασμό του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.


Είναι αποδεκτό άλλωστε ότι, μόνο η χρήση του δείκτη του ΑΕΠ δεν αποτυπώνει από μόνη της την αναπτυξιακή κατάταξη μίας περιοχής όπως και της δικής μας.
Συνέπεια, λιγότεροι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη που δεν μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες της περιοχής μας που κατατάσσεται στο Μεταβατικό Στόχο.
Σας καλωσορίζουμε κ. Επίτροπε και γνωρίζοντας πολύ καλά την έννοια και το περιεχόμενο της Περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, ενισχύουμε την άποψή μας ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής (ορυκτά καύσιμα και νερά) ανήκουν στους κατοίκους της και θα πρέπει να συμβάλλουν στη ευημερία τους.
Σας διαβεβαιώνουμε παράλληλα ότι η στρατηγική καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες αποτελεί για 'μας πεδίο εστίασης γιατί πιστεύουμε στη διασυνοριακή αλληλεγγύη και συνεργασία.
Είμαστε βέβαιοι ότι τα κοινά φυσικά διαθέσιμα (λίμνες, δάση) και οι σχέσεις μας που δοκιμάσθηκαν αλλά άντεξαν, θα πρέπει να μας ενώνουν και να μας καθοδηγούν.
Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και επιζητούμε τη συμβολή σας.
Η απάντηση στην υψηλή ανεργία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας βασισμένη στη γνώση, στη διαφοροποίηση και στην καινοτομία.
Το δικαίωμά μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων περνάει από την αξιοποίηση τη φυσικής κληρονομίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών προστασίας του βεβαρυμμένου περιβάλλοντος που εστιάζεται χωρικά στην περιοχή της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της περιοχής βρίσκει συμπαραστάτη τα δίκτυα προσπελασιμότητας και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Η έρευνα, που προσδοκούμε να πάρει τοπική υπεραξία, να μεταβιβασθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο και να γίνει κτήμα των πολλών, στηρίζεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόσφατη την απόφαση της εταιρικής σχέσης της Περιφέρειάς μας στο πλαίσιο της επικουρικότητας να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με υποδομές που θα απελευθερώσουν τη δυναμική τους και αποτελούν εστιασμένη και στοχοθετημένη στρατηγική μας.
Η ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος), που διαπερνούν την Περιφέρειά μας, αποτελεί επίσης σημαίνουσα προτεραιότητα και σημείο σύγκλισης των Φορέων μας.
Η ένταξη, στο μίγμα της ανάπτυξης, της πράσινης επιχειρηματικότητας και οικονομίας αποτελεί επίσης μία επιλογή που εκτιμούμε ότι θα επιφέρει την αναγκαία ισορροπία μαζί και με την έξυπνη εξειδίκευση σε εφαρμογή της εκπονηθείσας Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3).
Στοχεύουμε στη συνολική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή αποτελεί την «περιβάλλουσα» που θα διασφαλίσει την «ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάπτυξη» που αποτελεί στόχο της Ε.Ε. και δική μας καθημερινή μέριμνα χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

κ. Επίτροπε,
η έννοια της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (CLLD) βρίσκει στην περιοχή μας το ιδανικό υπόστρωμα που στηρίζεται σε μία καλά εστιασμένη και συμφωνημένη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών μηχανισμών.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω
- για τη σταθερή μας βούληση να αξιοποιήσουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής προς όφελος της
- ότι κάθε ευρώ θα αποτελεί επένδυση για την περιοχή μας και
- για την επιθυμία μας να κριθούμε βάσει των αποτελεσμάτων των πολιτικών μας.
Ζητώ τη συμβολή σας, εκφράζοντας το σύνολο των Φορέων της περιοχής μας, για ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία λόγω της άδικης κατάταξής μας στις σχετικά πλούσιες Περιφέρειες, για έργα και δράσεις που σχετίζονται ακριβώς με την αιτία της κατάταξής μας αυτής δηλ. της εξορυκτικής δραστηριότητας.
Είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χρηματοδότηση για υλοποίηση
- των αναγκαίων και εκτιμώ τελευταίων υποδομών ανάπτυξης και έργων προστασίας του περιβάλλοντος
- της εφαρμογής του πιλοτικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη
- των μετεγκαταστάσεων οικισμών που γίνονται παρά τη θέληση των κατοίκων τους για λόγους δημόσιας ωφέλειας.

κ. Επίτροπε,
ακούμε με ενδιαφέρον την προτροπή σας για διαφοροποίηση και καινοτομία, ως το εισιτήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κάνουμε κτήμα μας και εφαρμοσμένη στρατηγική, μέσω των προγραμμάτων που διαχειριζόμαστε.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε δεχθείτε την προτροπή μας για λήψη απόφασης συμπληρωματικής χρηματοδότησης σύμφωνα με τα προηγούμενα.
Άλλωστε, η ισομερής ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από την ανισομερή χρηματοδοτική υποστήριξη και θα πρέπει να πάρετε μία τέτοια απόφαση για την Περιφέρεια πρωταθλητή της ανεργίας των νέων που αποτελούν το υποκείμενο της ανάπτυξης.
Είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθείτε γιατί ο συνδυασμός των προϋποθέσεων συνηγορεί προς τούτο.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας και δύναμη, με νέες ιδέες στις οποίες παρακαλούμε να μας αισθάνεστε συμπαραστάτες.
Σας καλωσορίζουμε και με μεγάλο ενδιαφέρον θα σας ακούσουμε για να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία και τις γνώσεις σας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 17:37