Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 08:52

Διώχνουν το Ειδικό Γυμνάσιο απο την Κοζάνη. ''Θεωρούν βάρος τα παιδιά με αναπηρία'', δηλώνει ο Σύλλογος ''ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ''

iliaxtida«Οι μαθητές μας δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Λότσιος

«Υπό διωγμόν» βρίσκονται τα παιδιά με αναπηρία του νεοϊδρυθέντος Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, καταγγέλλει ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα», υποστηρίζοντας ότι «εντέχνως» βρίσκεται σε εξέλιξη ...

μία προσπάθεια «εξοβελισμού» των παιδιών αυτών από το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης, όπου στεγαζόταν πέρυσι στο Γυμνάσιο Ποντοκώμης.

Ο πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας» Αθανάσιος Λότσιος, εκφράζει τον προβληματισμό του «αν είναι άραγε τυχαίο» το γεγονός ότι φέτος από τα δημοτικά σχολεία του δήμου Κοζάνης γράφτηκαν στο 6ο Γυμνάσιο 115 παιδιά, έναντι 75 που είχαν γραφτεί πέρυσι. «Μήπως το έκαναν για να επικαλεστούν ότι δεν υπάρχει χώρος στο συγκεκριμένο γυμνάσιο, ώστε να βγάλουν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο εκτός πόλης;», αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε πάντως, πως τόσο ο διευθυντής, όσο και οι καθηγητές, αλλά και οι γονείς του 6ου γυμνασίου, έχουν ζητήσει να φύγει το Ειδικό Γυμνάσιο, επικαλούμενοι ότι «δεν επαρκεί ο χώρος». Ο Α. Λότσιος υπογράμμισε ότι «αυτό δεν στέκει, καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν εκεί το Αθλητικό Γυμνάσιο, το οποίο έφυγε, οπότε ελευθερώθηκαν χώροι».

Πάντως, από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός έγινε με μοναδικό κριτήριο την ισομερή κατανομή των μαθητών στα γυμνάσια». Επίσης, υποστηρίζουν ότι «το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο μακροπρόθεσμα προβλέπεται να αναπτυχθεί σε πέντε τμήματα, οπότε δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του στο 6ο Γυμνάσιο».

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι «αντιπαραθέσεις» για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες. Άλλωστε ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα», ο οποίος καταλογίζει «μεθοδεύσεις» για τον «εξοστρακισμό» των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες, λες και πρόκειται για «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», είχε στείλει επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 16 Μαΐου, την οποία κοινοποίησε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ακολουθεί η αποκαλυπτική επιστολή:

«Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις προτάσεις που εκφράστηκαν από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 11-05-2012, και να σας καταθέσουμε τις προτάσεις του Συλλόγου μας.
Πριν από λίγο καιρό έγινε ανακατανομή των μαθητών στα γυμνάσια του Δήμου Κοζάνης με συνέπεια να ενισχύσουν κάποια Γυμνάσια της Πόλης αποδυναμώνοντας συγχρόνως τα περιφερειακά Γυμνάσια, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη και την ανάγκη χώρων για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο το οποίο συστεγάζεται με το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης.
Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα τμήματα από το νέο σχολικό έτος στο 6ο Γυμνάσιο ενώ μειώνονται σε περιφερειακά και σε συγκεκριμένο Γυμνάσιο της πόλης της Κοζάνης.

Άποψή μας είναι πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης είχε υποχρέωση να είχε λάβει υπόψη της την ύπαρξη του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και να είχε μεριμνήσει για τη λειτουργία του πριν γίνει η κατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια του Δήμου Κοζάνης, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω σχολείου.

Σε συνδυασμό με το αίτημα του Διευθυντή του 6ο Γυμνασίου να χρησιμοποιήσει τις αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών του, φτάσαμε στην πρόταση η οποία διατυπώθηκε στην σύσκεψη και η οποία εξοστρακίζει το Ειδικό Γυμνάσιο από την πόλη της Κοζάνης στην Ποντοκώμη, 15 χιλιόμετρα μακριά, με τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα και με την προοπτική σε μερικά χρόνια να φύγει και από εκεί μαζί με τους κατοίκους.

Μας δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει ένα Γυμνάσιο με παιδιά με αναπηρία που το θεωρούν βάρος και πρέπει να φύγει μακριά από την Κοζάνη ξεχνώντας ότι είναι γυμνάσιο της Κοζάνης και πρέπει ως εκ τούτου να εξυπηρετεί όλα τα παιδιά με αναπηρία του Νομού.
Εμείς ως σύλλογος που αγωνιστήκαμε μια πενταετία για να δημιουργηθεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και οι περισσότεροι γονείς, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε να αντιμετωπίζονται τα παιδιά μας, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού και απαιτούμε να βρεθεί μια σχολική μονάδα που να πληροί τις προϋποθέσεις για την καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση τους στην πόλη της Κοζάνης».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συσκέψεις για το επίμαχο θέμα, ενώ η τελευταία σύσκεψη έγινε προχτές στο δήμο Κοζάνης. Χτες, το απόγευμα είχε προγραμματίσει γενική συνέλευση ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης.

πηγη:ptolemeos.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 18:58