Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 10:52

Επιμένουν οι συνδιακλιστές της Αστυνομίας για το πρόβλημα των έκτακτων μεταθέσεων στον Εβρο

elas-farosΔημοσιεύουμε τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Κοζάνης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αποσπάσεις των αστυνομικών στον Εβρο.

Το ξαφνικό της απόφασης. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευση...

δεν δημιουργήθηκε σε μία ημέρα. Υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου στο μέγεθος που υπάρχει και σήμερα. Εν τούτοις η απόφαση για την ενίσχυση του Έβρου, λήφθηκε την 30/7/12 και οι συνάδελφοι έπρεπε να βρίσκονται στον Έβρο την 2/8/12. Εδώ να τονίζουμε ότι το άρθρο 21 παρ 3 του Π.Δ. 100/2003 προβλέπει ότι δεν μπορεί να δοθεί Φύλλο Πορείας σε αποσπώμενο εάν δεν συμπληρωθούν 5 ημέρες από την κοινοποίηση της διαταγής. Από ότι καταλαβαίνετε η ίδια η Υπηρεσία παρανομεί εις βάρος του Προσωπικού της.
2) Η προχειρότητα τους σχεδιασμού. Η οποία φάνηκε από την αρχή και όσον αφορά την έλλειψη διοικητικής μέριμνας και όσον αφορά την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού. Εν ολίγοις δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς αμέσως μετά τη σύλληψη του λαθρομετανάστη ξεκινούν τα προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά στο πανελλήνιο και σε εσάς φυσικά. Η χρησιμοποίηση των σχολών αστυφυλάκων (κτίρια που τα χαρακτηρίζαμε στολίδια και φτιάχτηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού ως κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών) αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των άστοχων ενεργειών εκ μέρους της Ηγεσίας. Για αυτό και υπήρχαν οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
3) Τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση του αρχηγού στην τοπική αστυνόμευση στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις. Εμείς θα σας μιλήσουμε στην Κοζάνη της οποίας τα προβλήματα γνωρίζουμε και βιώνουμε και θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία για να αντιληφθείτε κι εσείς αλλά κυρίως η τοπική κοινωνία το μέγεθος του προβλήματος.
Η οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης αριθμεί 622 αστυνομικούς. Η υπάρχουσα δύναμή της είναι 509 αστυνομικοί και εάν συνυπολογισθούν ορισμένες αποσπάσεις προς Υπηρεσίες εκτός της Διεύθυνσης απομένουν 487 αστυνομικοί. Συνεπώς υπάρχει ένα έλλειμμα αστυνομικών και συνεπώς αστυνόμευσης 135 αστυνομικών, δηλαδή έλλειψη κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες. Η οργανική δύναμη δεν έχει τροποποιηθεί από το 1984 (πλην των θέσεων που δημιουργήθηκαν με την ομογενοποίηση των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων), παραμένει δηλαδή σύμφωνα με τις ανάγκες πριν από 28 χρόνια, ενώ οι κοινωνικές, γεωπολιτικές, οικονομικές συνθήκες με το έγκλημα να προσαρμόζεται ταχύτατα σε αυτές έχουν αλλάξει.
Ακόμη λοιπόν και σε αυτήν την ελλιπή οργανική δύναμη, το Αρχηγείο έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα.
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα η αλλαγή της οργανικής δύναμης. Προσωρινή λύση ήρθε να δώσει η ομογενοποίηση του προσωπικού που προέρχεται από τους πρώην Συνοριακούς Φύλακες. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό.

Στην Κοζάνη, επειδή όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση είμαστε Β' Ζώνη ελέγχων, και σε συνδυασμό με την μείωση της λαθρομετανάστευσης από την πλευρά της Αλβανίας, αποφασίσθηκε η αξιοποίηση των αστυνομικών που υπηρετούν στα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.
Τονίζουμε ότι κατ' εφαρμογή του Νόμου 3686/2008 άρθρο 13 δεν υπάρχουν πλέον Συνοριακοί Φύλακες καθώς ομογενοποιήθηκαν και ονομάσθηκαν αστυφύλακες).
Οι ειδικοί φρουροί που συμπληρώνουν τριετή πραγματική υπηρεσία, από την ημερομηνία μονιμοποίησής τους, εντάσσονται, ύστερα από έγγραφη δήλωσή τους, στο αστυνομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων, με το βαθμό του αστυφύλακα και έχουν τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βαθμού αυτού, πλην εκείνων που αναφέρονται στην άσκηση προανακριτικών καθηκόντων.
Η αξιοποίησή τους έγινε με την διάθεσή τους στις διάφορες Υπηρεσίες που αντιμετώπιζαν άμεσο πρόβλημα ( Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, ΔΙ.ΑΣ., Τμήματα Τροχαίας) Συνολικά τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης ενίσχυαν καθημερινά τις Υπηρεσίες με 89 αστυνομικούς.
Πιο συγκεκριμένα:
α. Το Τ.Δ.Λ. Τσοτυλίου ενισχύει με 31 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.
β. Το Τ.Δ.Λ. Πτολεμαΐδας ενισχύει με 28 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.
γ. Το Τ.Δ.Λ. Σερβίων ενισχύει με 30 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.
Σύνολο 89 αστυνομικοί. Οι αρχικά αποσπασθέντες ήταν 93, εάν προσθέσουμε και αυτούς που είχαν ήδη αποσπασμένοι στην Frontex μιλάμε για πάνω από 100 αστυνομικούς.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι αφενός δεν υπάρχουν πλέον Συνοριακοί Φύλακες (στην Κοζάνη τουλάχιστον κανείς) παρά μόνο Αστυφύλακες που υπηρετούν στα Τμήματα Δίωξης λαθρομετανάστευσης και αφετέρου λόγω της μείσως του προβλήματος λαθρομετανάστευσης οι περισσότεροι από αυτούς μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και χάρη σε αυτούς οι υπηρεσίες λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις Υπηρεσίες από την απόσπασή τους στον Έβρο, είναι πολλαπλά. Πλέον στην ουσία οι Υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ οι ανάγκες τρέχουν και αναμένεται από Σεπτέμβρη η κατάσταση να χειροτερέψει καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του Εφετείου, και η ροή κρατουμένων από τις Φυλακές προς το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης που αυτή τη στιγμή μετά βίας μπορεί να διαθέσει ένα περιπολικό για την αστυνόμευση, θα είναι συνεχής . Για του λόγου σας παρουσιάζουμε τα εξής στοιχεία που δείχνουν σε ποια κατάσταση είναι πλέον οι Υπηρεσίες.
 Α.Τ. Κοζάνης από 46 μάχιμοι πλέον 30
 Τ.Α. Κοζάνης από 30 μάχιμοι πλέον 18
 Τ.Τ. Κοζάνης από 25 μάχιμοι πλέον 18
 Τ.Α. Πτολεμαΐδας από 20 μάχιμοι πλέον 8
 Α.Τ. Πτολεμαΐδας από 17 μάχιμοι πλέον 13
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πλέον τα Τμήματα Ασφαλείας Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν έχουν τη δυνατότητα της διάθεσης αστυνομικών στην Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα μετά βίας διαθέτουν ένα περιπολικό για την αστυνόμευση όλου του τομέα τους. Αυτό νομίζω είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους και κυρίως την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 11:05