Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 20:57

Δεν περικόπτονται μόνο οι μισθοί, αλλά και η «φυσική περιουσία» της χώρας

dsc02776Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στο Κοβεντάρειο οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Λ. Τσικριτζής, Λ. Ιωαννίδης και Ε. Σιούστη τόνισαν μεταξύ άλλων ..

πως «η φετινή επέτειος για το περιβάλλον σημαδεύεται από την οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και τα κάθε είδους μνημόνια πλήττουν και το περιβάλλον, το οποίο πωλείται «σε τιμή ευκαιρίας» ή καταστρέφεται με ρυπογόνες επενδύσεις προκειμένου να

 

βρεθούν με κάθε τρόπο τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Και στην Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, το φυσικό κεφάλαιο εκποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος τους».

Στην συνέχεια κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοβτας χαρακτηριστικά ότι «στη χώρα μας το περιβάλλον την τελευταία διετία δέχτηκε μεγάλα πλήγματα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αναφέρουμε ενδεικτικά το fast track του κ. Παπακωσταντίνου (δηλ τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών ελέγχων στα μεγάλα έργα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε .. Μπανανία), την πώληση των καλύτερων φιλέτων της ελληνικής γης (Πάρκο Ελληνικού κ.α), την εγκατάλειψη των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, την εγκληματική ανοχή στη λαθραία υλοτομία, τη νομιμοποίηση νέας γενιάς αυθαιρέτων με πολύ λιγότερα πρόστιμα από τα «νόμιμα», τη λήστευση των αποθεματικών του Πράσινου Ταμείου που πήγαν κι αυτά .. υπέρ πίστεως (για να μειωθεί το χρέος) κλπ. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο τα περιβαλλοντικά προβλήματα πέρασαν στα ψιλά. Κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους. Ούτε οι Δήμοι ούτε η Περιφέρεια ούτε οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτό παρά τη διαιώνιση ή και την επιδείνωση των προβλημάτων. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

Ατμοσφαιρική ρύπανση. Και το 2011, παρότι τα νούμερα υπερβάσεων ήταν καλύτερα, περιοριστήκαμε στην καταγραφή της ρύπανσης. Η πρόληψη και η πρόγνωση των επεισοδίων ρύπανσης παραμένουν άγνωστες λέξεις (με εξαίρεση την ερευνητική δουλειά κάποιων μοναχικών επιστημόνων).

Υδάτινο δυναμικό. Αύριο εκδικάζεται η μήνυση της ΔΕΥΑΚ κατά της ΔΕΗ, διότι οι εξορύξεις της ΔΕΗ κατάστρεψαν τις παλιές πηγές της Κοζάνης στη Σαριγκιόλ, με αποτέλεσμα η πόλη να παίρνει νερό από μακριά και ο κόσμος να το πληρώνει ακριβά. Με το θέμα αυτό ασχολούμαστε ως οικολογικό κίνημα εδώ και 15 χρόνια, γεγονός που αναγνωρίζει και η ΔΕΥΑΚ. Γι αυτό και μας κάλεσε να καταθέσουμε ως μάρτυρες στην μήνυσή που υπέβαλε εναντίον της ΔΕΗ. Φυσικά θα πάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επικρίνουμε το Δήμο Κοζάνης που τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τις δημόσιες σχέσεις του με τη ΔΕΗ. Θα μπορούσε δηλαδή να ζητήσει να συμπεριληφθεί στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ορυχείων ως πάγια ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ υποχρέωση της ΔΕΗ η συμμετοχή της στο αυξημένο κόστος ύδρευσης».

Μετά το τέλος της συνέντευξης έγινε σύντομη παρουσίαση της νέας υποψήφιας που προστέθηκε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης. Πρόκειται για την κ. Κυπαρίσση – Τσακιλτζίδου Φιλίτσα, οδοντίατρο, μητέρα δύο παιδιών, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 21:50