Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 09:11

Μπροστά στις πρώτες απολύσεις η ΔΕΗ!

Το θέμα - ταμπού της αποχώρησης προσωπικού, αρχής γενομένης από τους εργαζόμενους προχωρημένης ηλικίας, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να αγγίξει η διοίκηση της ΔΕΗ, ζήτημα που ούτως ή άλλως θα τεθεί με την ένταξη από του χρόνου του 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο.

Τη βόμβα έριξε προ ημερών η ίδια η ΔΕΗ, που ναι μεν διέψευσε δημοσιεύματα ότι σήμερα υπηρετούν στην επιχείρηση 600 στελέχη προχωρημένης ηλικίας, τα οποία μάλιστα εμποδίζουν την εξέλιξη νεωτέρων, παραδέχτηκε ωστόσο ότι θέμα υφίσταται, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Έκανε συγκεκριμένα λόγο για 200 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και στελέχη που παρ' ότι έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να παραμένουν στην εργασία τους για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Αν και ο πραγματικός αριθμός όσων υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία είναι μάλλον μεγαλύτερος, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για εργαζόμενους ηλικίας 60 έως 70 ετών ή και μεγαλύτερους, που έκαστος έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μισθολογικό κόστος στα επίπεδα των 50.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεν θα έρθει σήμερα το θέμα στο ΔΣ

Σύμφωνα μάλιστα με προ ημερών ανακοίνωση της ΔΕΗ, και ύστερα από επισταμένη μελέτη, επρόκειτο να προωθηθεί εισήγηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης για την αποχώρηση των 200 αυτών ατόμων.

Αν και έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ που ακολούθησαν το θέμα μάλλον δεν θα συζητηθεί σήμερα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έρθει σε κάποιο επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Στη ΔΕΗ δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι σε μια στιγμή που το μνημόνιο υπαγορεύει τη βίαιη προσαρμογή της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, το θέμα του προσωπικού πρέπει να πάψει να αποτελεί ταμπού.

Χρειάζονται επτά μήνες

Το εγχείρημα πάντως δεν είναι απλό. Αφενός λόγω της εμπειρίας πολλών εξ αυτών των 200 ατόμων, αφετέρου λόγω της δυστοκίας της ΔΕΗ να προσλάβει νέο προσωπικό επειδή συνεχίζει να θεωρείται ότι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έπειτα, το σημερινό νομικό πλαίσιο απαγορεύει απολύσεις πάνω από το 5% του προσωπικού μιας επιχείρησης, με πλαφόν τα 30 άτομα το μήνα. Τούτο σημαίνει ότι αν η ΔΕΗ προχωρήσει στον σχεδιασμό της, θα απαιτηθούν 7 μήνες για να αποχωρήσουν αυτά τα 200 άτομα. Εκτός και αν η διοίκηση δεν προχωρήσει τώρα στην παραπάνω κίνηση, παρά επιλέξει να περιμένει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται.

Τι προσωπικό απασχολεί σήμερα η ΔΕΗ

Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί γύρω στα 18.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του τέλους 2015. Εξ αυτών, οι 1.450 εργάζονται στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ δεν θα έχει πλέον την παραμικρή σχέση με την τελευταία. Επομένως, απομένουν περίπου 6.500 στο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και γύρω στους 10.000 στη ΔΕΗ, που καλύπτουν θέσεις διοικητικών, εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και στα λιγνιτωρυχεία. Είναι ποτέ δυνατόν, όπως διερωτώνται όλο και περισσότεροι μέσα στην επιχείρηση, όταν το 2020 ο τζίρος της ΔΕΗ θα είναι κατά 40% μικρότερος από τον σημερινό, η επιχείρηση –ακόμη και αν αφαιρεθούν οι 1.450 του ΑΔΜΗΕ– να συνεχίζει να απασχολεί 16.500 εργαζόμενους όσους στο τέλος του 2015;

Υπό αυτήν την έννοια, το συμμάζεμα στη ΔΕΗ από κάπου πρέπει να ξεκινήσει και φαίνεται ότι η διοίκηση επιλέγει η αρχή να γίνει από το προσωπικό προχωρημένης ηλικίας, παρά να αναγκαστεί να περικόψει επιδόματα σε εργαζόμενους παραγωγικών τομέων, όπως ορυχεία και μονάδες.

Η στάση της ΓΕΝΟΠ

Δεν πρέπει φυσικά να αγνοεί κανείς και τη στάση της ΓΕΝΟΠ (Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ). Το συνδικάτο χαρακτηρίζει την πρόθεση της διοίκησης για αποχώρηση 200 ατόμων ως «ομαδικές απολύσεις», αφού διόλου τυχαία το ποσοστό ανέρχεται στο 2% επί του συνολικού προσωπικού της ΔΕΗ (10.000), κάτω δηλαδή από το όριο του 5%.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης (ΦΩΤ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ), προτίθεται να ζητήσει σήμερα εξηγήσεις κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΔΕΗ από τον επικεφαλής της, Μ. Παναγιωτάκη (ΦΩΤ. ΔΕΞΙΑ). Σε προ ημερών μάλιστα ανακοίνωσή του, το συνδικάτο τον είχε χαρακτηρίσει «προάγγελο και λαγό της τρόικας, των οικονομικών συμφερόντων και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις».

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχει υπογράψει ο κ. Παναγιωτάκης προβλέπουν απολύσεις μόνο για οικονομοτεχνικούς λόγους, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

«Κανείς δεν φανταζόταν ότι ένας πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔEΗ, θα προχωρούσε σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων», κατέληγε η προ ημερών ανακοίνωση του συνδικάτου.

Σαν αποτέλεσμα, και λόγω ακριβώς και των αντιδράσεων των συνδικαλιστών, η διοίκηση της ΔΕΗ μάλλον θα κινηθεί με προσοχή στον τομέα αυτό, παρ' ότι τα οικονομικά της επιχείρησης βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Αυτούς πάντως τους «κόκκινους» δείκτες της επιχείρησης θα επικαλεστεί προφανώς και η διοίκηση της ΔΕΗ, όταν θα έρθει η ώρα να φέρει και επίσημα στο Δ.Σ. το θέμα της αποχώρησης εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας.

πηγη: Liberal.gr| γιωργος Φιντηκακης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 09:15