Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 15:52

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για το «Δικαίωμα στην Επισκευή» & το ζήτημα της αυτονομίας στις κρίσιμες πρώτες ύλες

Ο Ugo Vallauri, συνιδρυτής του Restart Project, συνομιλεί με τη Δώρα Κοτσακά συντονίστρια του Παρατηρητηρίου των Κοινών του Ινστιτούτου ΕΝΑ, σχετικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από την εφαρμογή

του «δικαιώματος στην επισκευή», το οποίο συνιστά πλέον ψηφισμένη Οδηγία της ΕΕ, και για ποιους λόγους αυτό είναι σημαντικό.

Η θεμελίωση του δικαιώματος στην επισκευή συνδέεται με ευκολότερη και φτηνότερη πρόσβαση στην επιδιόρθωση των συσκευών, κάτι που προϋποθέτει ότι οι κατασκευαστές δεν θα καθιστούν μη προσβάσιμη τη σχετική πληροφορία, καθώς και ότι τα απαιτούμενα εργαλεία και ανταλλακτικά θα είναι ευρέως διαθέσιμα. 

Συνδέεται με την επέκταση του εσωτερικού κύκλου της κυκλικής οικονομίας με στόχο τη διατήρηση των προϊόντων σε χρήση για μεγαλύτερο διάστημα και τη μείωση της ζήτησης για νέα. Το Restart Project λειτούργησε ως οργανωτική ραχοκοκαλιά του νομοθετικού κινήματος Right to Repair. Θέτει ως στόχο την ανάδυση μία νέας οικονομίας της επισκευής που θα ευνοεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη και τεκμηριώνει τη θέση ότι μία πραγματική και δίκαιη πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην επισκευή και μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές.

Το Restart Project υποστηρίζει την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων τεχνολογίας εδώ και μία δεκαετία τόσο μέσα από fora, repair cafes, εκδηλώσεις σε φυσικούς χώρους όσο και ως κόμβος ψηφιακής δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε εξειδικευμένα προγράμματα για την ψηφιακή συμπερίληψη και απευθύνθηκε σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Αυτή η διαρκώς διευρυνόμενη παγκόσμια κοινότητα πέτυχε όχι μόνο να δώσει νέα πνοή σε προηγούμενες τεχνολογίες, αλλά και να διεξάγει έρευνα στο πεδίο η οποία απέδωσε δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο που η επαναχρησιμοποίηση και η επισκευή μπορούν να έχουν στο περιβάλλον. Η ύπαρξη διαθέσιμων δεδομένων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των πολιτικών σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά τις συσκευές τεχνολογίας.

Τα παραπάνω αποκτούν και γεωπολιτικό ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της ανάγκης αύξησης της αυτονομίας της ΕΕ σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Τα υλικά που είναι απαραίτητα είναι περιορισμένα και επιπλέον σε πολύ μικρό βαθμό διαθέσιμα στην ΕΕ. Η νέα ευρωπαϊκή Οδηγία «Directive on common rules promoting the repair of goods» εκτιμά ότι η επαναχρησιμοποίηση και η επισκευή θα συμβάλλουν σε αυτό τον στόχο, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις υπηρεσίες επισκευής ως δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών.

 

Όλη η συνέντευξη εδώ: https://shorturl.at/fpERS