Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 07:54

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Στις 5/1/2024 στις 9.00 π.μ., ξεκινάει στο ΣΤ Τριμελές (κτίριο 9 αίθουσα 12 πρώην Σχολή Ευελπίδων, πινάκιο 1), η δίκη των Υπεύθυνων διασφάλισης του απορρήτου των εταιρειών ΟΤΕ και VODAFONE, σε συνέχεια των αποφάσεων της

ΑΔΑΕ 233/2021 και 234/2021 με τις οποίες οι δυο εταιρείες τιμωρήθηκαν για την παραβίαση του απορρήτου της οικίας μου. Οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο ΔεφΑθ κατά των δυο αποφάσεων της ΑΔΑΕ (ημερομηνία εκδίκασης 1ο εξάμηνο 2024).

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 19) το απόρρητο των επικοινωνιών μας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ, δηλαδή κανείς και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να το παραβιάσει. Αυξημένη ευθύνη έχουν οι εταιρείες τηλεφωνίας και ειδικά οι υπεύθυνοι για την διασφάλιση του απορρήτου αυτών. Με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά αυστηρό και οι εταιρείες τηλεφωνίας έχουν ετησίως κέρδη που πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ (EBITDA), όλοι κατανοούμε ότι δεν επιτρέπει ο Συνταγματικός Νομοθέτης την παραμικρή παραβίαση, ειδικά από αυτές.

Η εταιρεία ΟΤΕ τιμωρήθηκε στην συγκεκριμένη υπόθεση γιατί υπάλληλός της παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών μου, μη εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη Πολιτική Ασφαλείας από την ΑΔΑΕ, τοποθετώντας λάθος τα καλώδια κατά τη διαδικασία μεταφοράς της σταθερής γραμμής από την ΟΤΕ στην VODAFONE. Σύμφωνα με την παραδοχή της ίδιας της εταιρείας δεν έχουν προβλέψει διαδικασία απόλυτου ελέγχου (όπως οφείλουν από το Σύνταγμα) κατά την αλλαγή των καλωδίων και σίγουρα πριν την παράδοση της γραμμής στον χρήστη. Η αλλαγή των καλωδίων στον Κατανεμητή είναι μια διαδικασία που γίνεται από τους υπαλλήλους της ΟΤΕ με το χέρι, περίπου, 500.000 φορές κάθε έτος (σε κάθε αλλαγή παρόχου σταθερής τηλεφωνίας). Ο αριθμός των λάθος καλωδιώσεων σε ετήσια βάση (άρα παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών) είναι άγνωστος.

Η εταιρεία VODAFONE τιμωρήθηκε στην συγκεκριμένη υπόθεση γιατί, αφού της γνωστοποιήθηκε αμέσως το πρόβλημα (διαφορετικοί αριθμοί) παρέλειψε να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα για τους δυο συνδρομητές, δηλαδή να βάλει φραγή εξερχομένων κλήσεων και στους δυο αριθμούς και να κάνει εκτροπή εισερχομένων κλήσεων και για τους δυο αριθμούς (έκανε μόνο στον έναν με καθυστέρηση 2 ημερών).

Εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς των δυο εταιρειών, επί 12 ημέρες, το σταθερό τηλέφωνο και το ίντερνετ της οικίας μου το είχε ένας άλλος συνδρομητής και το χρησιμοποιούσε.

Ήδη για το σοβαρό θέμα της συνεχούς παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από τις εταιρείες τηλεφωνίας, όπως αυτό καταγράφεται σε δεκάδες αποφάσεις της ΑΔΑΕ τα τελευταία 10 χρόνια, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, κατόπιν αναφοράς μου.

Επιπλέον η ΑΔΑΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά της, έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για να εξετάσει την ενδεχόμενη αντικατάσταση του Υπευθύνου διασφάλισης του απορρήτου εταιρείας τηλεφωνίας, με δεδομένη την προσωπική του ευθύνη (ως ορισμένος νόμιμος εκπρόσωπος από την εταιρεία) για δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις της ΑΔΑΕ επί θητείας του, για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η επικείμενη δίκη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα κριθεί από την Δικαιοσύνη αν, σε ποινικό επίπεδο, είναι πραγματικά ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ το απόρρητο των επικοινωνιών από όλους ή, τελικά, εξαιρούνται οι εταιρείες τηλεφωνίας και τα στελέχη τους και οι υπάλληλοί τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 07:56