Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 20:37

«’Αγνωστοι» καθορίζουν τις εξελίξεις στο ΤΕΙΔΜ;; Με αφορμή τις εκλογές στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

teiΤην δεικτική ανακοίνωση υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Β. Τσολάκης και καθηγητές εγνωσμένου κύρους.

Οι εξελίξεις στο ΤΕΙΔΜ, όπως είναι αυτονόητο, έχουν έντονο ενδιαφέρον που ξεπερνάει τα όρια του ιδρύματος και του προσωπικού του. Οι εκλογές ανάδειξης των οργάνων διοίκησης δεν είναι απλές αρχαιρεσίες κάποιου συνδικαλιστικού σωματείου, που υπερασπίζεται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μελών του.

Επηρεάζουν το αύριο χιλιάδων σπουδαστών από όλες τις περιοχές της χώρας, επηρεάζουν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, για να περιοριστούμε στα αυτονόητα και μόνο.
Το ημερολόγιο του γνωστού σήριαλ με τις κάλπες είναι εξαιρετικά ..γλαφυρό και διδακτικό :
 «Άγνωστοι» άρπαξαν τις κάλπες (δύο τον αριθμό, σε διαφορετική αίθουσα η κάθε μία) στο ΤΕΙΔΜ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στις 17/1.
 «Άγνωστοι» επέστρεψαν τις κάλπες στις 26/1.
 Γνωστοί παρέλαβαν τις κάλπες που επέστρεψαν οι «άγνωστοι».
 Γνωστοί γνωμοδοτούν κατά παραγγελία αγνώστων
 Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν την επόμενη ημέρα.
 Οι εκλογές δεν έπρεπε να γίνουν την επόμενη ημέρα, αλλά την επόμενη εβδομάδα.
 Άκυρη η διενέργεια εκλογών στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας την Παρασκευή 03/02.
 Έγκυρη η διενέργεια των εκλογών την Παρασκευή 03/02.

Η όλη ιστορία σημαδεύτηκε από ένα αλλαλούμ αποποίησης ή μετατόπισης ευθυνών και ημερομηνιών, προεκλογικών διαξιφισμών, αλλά και από το γνωστή λαϊκιστική ανοχή που επιστρατεύεται σε κάθε άνομη ενέργεια των μελών της κοινότητας του ΤΕΙ, (σπουδαστών, καθηγητών και λοιπών).

Πέρα από τις θεμιτές νομικές ερμηνείες και διαφορετικές αναλύσεις, εκείνο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι ότι υπάρχει σαφής πρόθεση και διακριτός στόχος όλων αυτών των «επαναστατικών» ενεργειών που εμφανίστηκαν και σε άλλα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας: Να ματαιωθούν πάση θυσία οι εκλογές και να μην εφαρμοστεί ο νόμος που προ μηνών ψηφίστηκε στη Βουλή.

Γνώμη μας είναι ότι από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας νόμος, έχουν όλοι την υποχρέωση να τον εφαρμόζουν, αλλά και το δικαίωμα να προσπαθούν να τον αλλάξουν μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες ή τις μαζικές αντιδράσεις. Τα «πραξικοπήματα», οι «δυναμικές ενέργειες» μειοψηφιών ή συντεχνιών ή ομάδων κρούσης δεν συνιστούν δικαίωμα, αλλά κατάλυση των δικαιωμάτων των υπολοίπων πολιτών. Όλοι όσοι υπογράφουμε έχουμε διάφορες ενστάσεις για το νέο Νόμο, αλλά εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια αυθαίρετης κατάλυσής του, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα το ΤΕΙΔΜ (και όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για το μέλλον τους και όχι μόνο, στην εποχή της σημερινής πολυδιάστατης κρίσης, της τρόικας και του μνημονίου. Μία πραγματικότητα που, όπως είναι αυτονόητο, δεν διαμορφώθηκε στιγμιαία. Έχει βαθύτερες ρίζες και αναφορές.

• Ποια είναι η εκλογική κουλτούρα όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΙΔΜ (φοιτητικές παρατάξεις, σχέσεις τους με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων κοκ.)
• Ποιες ήταν οι σχέσεις και ο ρόλος φοιτητικών παρατάξεων – υποψηφίων στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης διοικήσεων στα ιδρύματα;
• Να χρησιμοποιούμε κάλπες .. αλυσοδεμένες, για να μην μπορούν να τις αρπάξουν οι γνωστοί – άγνωστοι ;
• Να καθιερώσουμε «φουσκωτούς», επιλογής της πλειοψηφούσας φοιτητικής παράταξης, για να διασφαλίσουμε την εκλογική διαδικασία;
• Να χρησιμοποιούμε μία κάλπη ανά έναν, δύο ή τρεις εκλογείς, που θα έχουν και την ευθύνη να την προστατεύουν !;

Στις σημερινές συνθήκες η κοινωνία του ιδρύματος θα πρέπει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αναλάβει τις ευθύνες της, να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης του ιδρύματος, ξεκινώντας από τις εκλογές στις 3/2 για το συμβούλιο του ΤΕΙ, να συμβάλει δε στην πορεία με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο διάλογο για τις βελτιώσεις του νόμου, όπως ο ίδιος ο νέος νόμος άλλωστε προβλέπει. Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό, να αφήνει περιθώρια στους «άγνωστους», που σήμερα με αρπαγές της κάλπης, αύριο δεν ξέρουμε τι άλλο, πιστοί στο κατεστημένο, να προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Οι «άγνωστοι» δεν μπορεί για πολύ να παραμείνουν στη σκιά ή στο ημίφως. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν με κάθε νόμιμο μέσο.

Το ΤΕΙ, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, έχει ανάγκη από διοίκηση με φαντασία, όραμα, και ταυτόχρονα ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των υποψηφίων σήμερα για το συμβούλιο διοίκησης του ΤΕΙ, αποτελούν μία πολύ καλή συγκυρία και ένα πρόσθετο θετικό κίνητρο για όλους μας. Έχουμε ηθική τουλάχιστον υποχρέωση στους σπουδαστές μας, στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, να δώσουμε μια νέα προοπτική στο ίδρυμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονικά ασφυκτική νέα εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, ας αναλογιστούμε, ο καθένας μας ξεχωριστά, τι θα έχουμε να απαντήσουμε, αν και μικρή θα έχει πλέον σημασία, όταν μας πουν: «Μαζί τα φάγαμε» ή «Μαζί τα πράξαμε»!

Γαύρος Κώστας
Κικής Βασίλης
Ράκας Νίκος
Σίσκος Βαγγέλης
Σιώμος Γιώργος
Τριανταφύλλου Σάκης
Τσικριτζής Λάζος
Τσιολάκης Βαγγέλης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 21:10