Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 19:00

Kρίση και Ψυχική υγεία


της Πωλήνας Ντέμου*Πωλήνα Ντέμου
Με αφορμή ένα project του Πανεπιστημίου, μελέτησα τον πρωταγωνιστή του τελευταίου χρόνου: την οικονομική κρίση. Δε θα προσπαθήσω να κάνω άλλη μια ανάλυση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν είμαι αρμόδια να κρίνω τα οικονομικά ζητήματα.

Mελέτησα την οικονομική κρίση απο μία άλλη σκοπιά, στην οποία δε δίνεται μεγάλη σημασία. Tον αντίκτυπο που έχει..

η κρίση στη ψυχολογία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, κατά καιρούς, η οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς προκαλεί έντονο στρες, το οποίο έχει επιδράσεις τόσο στη ψυχολογία, όσο και στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο έρπης, ένα ασήμαντο δερματικό σύμπτωμα, προσβάλλει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση άγχους. Ακόμη είναι δυνατόν να παρατηρηθούν και ταχυκαρδίες και κρίσεις πανικού. Όσων αφορά τις επιδράσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, είναι σύνηθες άτομα με οικονομικά προβλήματα να παθαίνουν κατάθλιψη, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η οικονομική κρίση όμως έχει στο στόχαστρό της και τους νέους. Είναι η γενιά, την οποία πλήττει περισσότερο. Η ανεργία ''χτυπά κόκκινο'' σ'αυτές τις ηλικίες καθώς ανέρχεται στο 30%. Χιλιάδες φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο και το αποτέλεσμα είναι να βγούν στην ανεργία, ή ακόμη και να δουλέψουν σε κάποιο επάγγελμα διαφορετικού αντικειμένου.
Οι αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι νέοι για το μέλλον τους τούς δημιουργεί ανασφάλεια και μπορεί να οδηγήσει σε ήπια κατάθλιψη, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη βοήθεια του φιλικού κύκλου, της οικογένειας ακόμη και του διαδικτύου, σύμφωνα με την Δήμητρα Ιορδάνογλου Λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ακόμη προσθέτει, πως η ανασφάλεια αυτή μεταδίδεται στους νέους κυρίως απο τους γονείς τους και απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που τους τρομοκρατούν για το δυσοίωνο μέλλον της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται θυμό γιατί έχουν βρεθεί σ'αυτή τη θέση χωρίς να ευθύνονται.
Η φυγή στο εξωτερικό μοιάζει ευκαιρία στα μάτια πολλών, καθώς οι φοιτήτες που μεταναστεύουν αφομοιώνονται σε διάφορες δουλειές και ίσως θα λέγαμε αναγνωρίζεται και η δουλειά τους.
Η ελπίδα όμως μπορούμε να πούμε δε χάθηκε ακόμη, παρά τις αντίξοοες συνθήκες. Καινούργιες ιδέες απο νέους ανθρώπους γεννιούνται με σκοπό να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το open coffee, στο οποίο συγκεντρώνονται οι νέοι σε ένα συγκεκριμένο μέρος, πίνουν καφέ και ανταλλάσουν επιχειρηματικές ιδέες. Tα μέλη αυτής τη ομάδας γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους, διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο και ξεκινούν μια δική τους επιχείρηση.
Τέλος, η Γραμματεία Νέας Γενιάς, με το πρόγραμμα νεανική επιχειρηματικότητα στοχεύει στο να βοηθήσει τους νέους στο ξεκίνημα της επιχείρησης τους, βοηθώντας τους μεσω της συμβουλευτικής και των κατευθύνσεων που παρέχονται για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις επαφές, τη δικτύωση και τη χρηματοδότηση.

Πληροφορίες :www.opencofee.gr, www.neagenia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 19:17