Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 10:10

Ομάδα αερόστατο: ''Νά, μας πάει μακριά...''

φωτ.: Nicole Cleary φωτ.: Nicole Cleary

Μεγαλώσαμε λίγο-πολύ με την παραδοχή ότι τα Χριστούγεννα είναι (ή πρέπει να είναι) η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου.

Εντούτοις, κατά την περίοδο των γιορτών, πολλές φορές μας επισκέπτεται απρόσκλητη η κατάθλιψη. Και σίγουρα δεν είναι μόνο ο βαρύς καιρός του χειμώνα που διευκολύνει την άφιξή της.

Οι υπερβολικές μας προσδοκίες για «λαμπερές/αστραφτερές/glamorous» γιορτές, η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων με την κατασπατάληση των δυνάμεών μας, ψυχικών και οικονομικών σε δώρα που «πρέπει» να αγοραστούν, σε εξόδους που «πρέπει» να κάνουμε «μέρες που ‘ναι», σε οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις που δεν μας λένε τίποτα, μπορεί να μας κάνουν ευάλωτους στην κατάθλιψη.

Είναι η μελαγχολία των γιορτών λίγο-πολύ σε όλους μας γνωστή. Σε κάποιους τη φέρνουν οι αναμνήσεις των δύσκολων παιδικών τους χρόνων. Μνήμες που κρύβονται τις άλλες μέρες, μα σε τούτες τις γιορταστικές μέρες δύσκολα ξεγελιούνται. Αλλοτινά Χριστούγεννα, παιδικών αντίξοων συνθηκών που επιμένουν τέτοια εποχή να μας επισκέπτονται. Αθόρυβα, ανεπαίσθητα. Μνήμες άθαφτες ακόμα, ζωντανές. Σε κάποιου άλλους, κάποια θέματα ανομολόγητα, ζητήματα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, κάνουν τις γιορτινές μέρες να γεμίζουν με ερωτηματικά και συζητήσεις εσωτερικής καύσης. Κάποια τέτοια θέματα κάνουν το γιορτινό τραπέζι, πεδίο κρυφών εντάσεων.

Στο τέλος, να μην ξεχνάμε και κάποιους από μας που βγαίνουν με μεγαλύτερη δυσκολία από το καθημερινό πρόγραμμα τους. Που αφήνονται πιο δύσκολα στην περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα. Θα τους κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο αν σκεφθούμε πως μια νεύρωση την Κυριακή το απόγευμα, την έχουμε νιώσει όλοι.

Στα παραπάνω, σίγουρα πρέπει να προσθέσουμε ότι στο κλείσιμο μίας ακόμη χρονιάς γίνεται εντονότερη η διάθεση μας για αναστοχασμό και απολογισμούς. Για κάποιους από εμάς με μία τάση αυτο-θυματοποίησης ή/και με υπερβολικές προσδοκίες, ο απολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά συμπεράσματα για τις ανεπάρκειες της ζωής μας. Από την άλλη, είναι απολύτως αναμενόμενο η κατάθλιψη από μία πρόσφατη απώλεια, αγαπημένου προσώπου ή της δουλειάς μας να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Για όλα όσα αναφέραμε, η θωράκισή μας απέναντι στην κατάθλιψη γίνεται μεγαλύτερη, αν αντιμετωπίσουμε τις γιορτές ως ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε, να ανταλλάξουμε ευχές, αγκαλιές και συναισθήματα και να εστιάσουμε σε ό,τι καλό μας περιβάλλει, όποιο κι αν είναι αυτό. Θα το βρούμε ακόμα και μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, αν αποφασίσουμε να το αναζητήσουμε. Μπορεί να είναι μία βόλτα με τα πόδια στην πλατεία της γειτονιάς.

Ολόψυχα λοιπόν σας ευχόμαστε:

Χρόνια σας Πολλά, Χρόνια σας Καλά, με Υγεία!

Ομάδα Αερόστατο