Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 23:53

Τι συμβαίνει κι οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί πουλούν τα Φωτοβολταϊκά τους και εγκαταλείπουν την Κοζάνη;

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το 2020 η Γερμανική "Juwi AG" μέλος του ομίλου "MVV Energie AG" που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρίες ενέργειας της Γερμανίας πουλά το Φ/Β πάρκο 204 mw στην Κοζάνη 

που έχει πάρει με διαγωνιστικές διαδικασίες από την ΡΑΕ. Τρία χρόνια μετά, μια άλλη εταιρία η  LIGHTSOURCE  ENERGY GREECE HOLDINGS πουλά το χαρτοφυλάκιο της, Φ/Β πάρκο 180 mw στην Κοζάνη. Ο αγοραστής στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη περίπτωση είναι η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E δηλαδή τα πρώην ΕΛΠΕ. Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις δύο εξαγορές που τυγχάνει να αφορούν μια περιοχή που με απόφαση Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης.

  Με μια λιτή ανακοίνωση η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. γνωστοποίησε  σήμερα ότι «η θυγατρική της, HELLENiQ Renewables, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την LIGHTSOURCE RENEWABLE ENERGY GREECE HOLDINGS (UK) για την απόκτηση (με την επίτευξη εμπορικής λειτουργίας) χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος έως 180 MW, εκ της οποίας περισσότερο από το 50% έχει συμβολαιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση». 

Η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E που προέβη στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου της LIGHTSOURCE,  το 2022 παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  έθεσε σε εμπορική λειτουργία Φ/Β πάρκο στα Λιβερά εγκατεστημένης ισχύος 204,3 MW. Το συγκεκριμένο έργο αγόρασε πολύ  πριν από την ολοκλήρωση του από την Γερμανική JUWI η οποία απλά παρέμεινε ως το τέλος ο κατασκευαστής  του.  Η  HELLENiQ ENERGY στο άμεσο μέλλον θα διαθέτει στην λεκάνη της ΠΕ Κοζάνης Φ/Β πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 384,3 mw.

Ποια είναι όμως η LIGHTSOURCE  ENERGY GREECE HOLDINGS που πουλάει το χαρτοφυλάκιο της;

Πρόκειται για μια εταιρία κολοσσό, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση φωτοβολταϊκών έργων  σε 18 χώρες του κόσμου, όπου 9 από αυτές βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με  συνολική εγκατεστημένη ισχύ 5,4 GW. Η εταιρία εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2020-21 όπου εξαγόρασε πολλά αδειοδοτημένα  έργα της εταιρίας ΚIEFER, (κλικ εδω) τα οποία η τελευταία εξασφάλισε υπό το καθεστώς της αμέριστης διευκόλυνσης του δήμου Κοζάνης (τριανδρία Μαλούτας δήμαρχος- ΠΑΣΟΚ, Μιχαηλίδης-ΝΔ, Σημανδράκος ΠΑΣΟΚ) αλλά και από το πράσινο φως που άναψε κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας (Μιχελάκης-ΣΥΡΙΖΑ). Για την ιστορία του συγκεκριμένου γεγονότος όλοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι η τα μέλη των οικογενειών τους  βρέθηκαν να κατέχουν όλως τυχαίως  Φ/Β ισχύος 1 mw η 500 kw. (κλικ εδω)

Η LIGHTSOURCE το 2022 διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση στην Κοζάνη όπου κάλεσε δημοσιογράφους, σχολεία, το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας, τον δήμαρχο Λ. Μαλούτα, τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη  για να παρουσιάσει το έργο της και τα σχέδια της για το μέλλον. Ένα χρόνο μετά ο παγκόσμιος κολοσσός αποχωρεί πουλώντας το μερίδιό του σε εντελώς υποδεέστερο ανταγωνιστή του ενώ όπως όλα δείχνουν εγκαταλείπει και τα σχέδια παρουσίας του στην Ελλάδα όπου προέβλεπαν  ανάπτυξη  έργων ΑΠΕ άνω του 1 GW όπως είχαν ανακοινώσει το 2022

Τι ακριβώς συμβαίνει με την συγκεκριμένη εξαγορά και η εταιρία  εγκαταλείπει τρέχοντας την Κοζάνη και την Ελλάδα; Τι κρύβεται από πίσω;

Η αλήθεια είναι ότι η εμπροσθοβαρής  και χωρίς προδιαγραφές απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας σένα Ελντοράντο όπου μάχονται για κάθε τετραγωνικό φωτοβολταϊκού εκτός από την ιδιωτικοκρατική ΔΕΗ και ξένοι η εγχώριοι μεγάλοι παίκτες της Ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι μεγάλα χαρτοφυλάκια των Φ/Β να αλλάζουν χέρια εν ριπή οφθαλμού δημιουργώντας σταδιακά ένα μονοπωλιακό τέρας όπου από την μια η ΔΕΗ και από την άλλη η HELLENiQ ENERGY θα ελέγχουν την παραγόμενη ενέργεια στο λεκανοπέδιο δεσμεύοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων απαραίτητων για την κτηνοτροφία αλλά και πολύτιμη γη όπως τα πρώην ορυχεία για την ανάπτυξη της Γεωργίας.

Ενας από τους λόγους  πώλησης του χαρτοφυλακίου της Lightsource bp είναι οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή εξέλιξη του έργου από τις κινητοποιήσεις στην Καλαμιά και την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την προσφυγή των κατοίκων στην δικαιοσύνη. (κλικ εδω) Η πρόσφατη απόφαση της με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για ανάπτυξη Φ/Β πάνελ σε απόσταση 500 μέτρων περιμετρικά του χωριού υποχρεώνει την εταιρία να αναμορφώσει το επενδυτικό σχέδιό της με ότι αυτό σημαίνει σε καθυστερήσεις στην εξέλιξη του με τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες αφού η ολοκλήρωση των έργων συνδέεται με ορούς δανειακών συμβάσεων από τις Τράπεζες. Μάλιστα στην γνωστοποίηση της δεσμευτικής συμφωνίας η HELLENiQ ENERGY ανακοινώνει ότι εξαγοράζoνται 180 mw ενώ το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Lightsource bp είναι 225 mw. Η διαφορά των 45 mw που φαίνεται να έχει μείνει προς το παρόν εκτός συμφωνίας αφορά το φωτοβολταϊκό της Καλαμιάς του οποίου η εξέλιξη έχει «σκαλώσει»  στην δικαιοσύνη.

Ένας άλλος πιθανός λόγος που αυξάνει το ρίσκο της επένδυσης είναι η στρεβλή λειτουργία της αγοράς όπου διευκολύνει μόνο τους ενεργειακούς ομίλους που εκτός των άλλων διαθέτουν  δικό τους πελατολόγιο, είναι πλήρως καθετοποιημένοι και έχουν μονάδες φυσικού αερίου όπου μπορούν να καλύπτουν την ζήτηση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να συνάπτουν αποκλειστικά συμβόλαια όπου μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Οι περιοριστικές συνθήκες στην λειτουργία της αγοράς κτίστηκαν με «οδηγίες» και «ζυμώσεις» των Ελλήνων ολιγαρχιών που κατάφεραν  με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  από το 2003 έως το 2015 να δημιουργήσουν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο γραφειοκρατίας και απρόβλεπτων καταστάσεων για τους ξένους ανταγωνιστές τους.  

Η παρουσία της HELLENiQ ENERGY που ως από μηχανής θεός εμφανίζεται αγοράζοντας την πιθανή "χασούρα" των άλλων, μόνο τυχαία δεν είναι. Η συγκεκριμένη εταιρία δια των μετόχων της διαθέτει ισχυρή πρόσβαση στο σύστημα της ΝΔδημοκρατικής κυβέρνησης και με την βοήθεια της τελευταίας φαίνεται ότι καταφέρνει και λύνει «τοπικούς γόρδιους δεσμούς» που οι «κουτόφραγκοι» σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Να θυμίσουμε ότι το 2019 η Γερμανική Juwi αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του έργου στην Κοζάνη από τις κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων  (κάποιοι ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ) που όμως στην συνέχεια κατά ένα περίεργο λόγο έχασαν κάθε ικμάδα διαμαρτυρίας όταν το 2020 το έργο πέρασε στα χέρια των ΕΛΠΕ σήμερα HELLENiQ ENERGY.  Η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του παραπάνω έργου το 2022 με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να τον χειροκροτούν  ήταν ενδεικτική.

Παραμένει ζητούμενο εάν ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του θα επισημοποιήσει την λειτουργία του νέου Φ/Β πάρκου της συγκεκριμένης εταιρίας. Εξάλλου οι κάτοικοι της Καλαμιάς στις πρόσφατες εκλογές τον έχουν ήδη επιβραβεύσει με την ψήφο τους

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.