Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 20:49

Αύριο οι «διπλές» εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Φαβορί για τη νίκη το δεξιό VMRO-DPMNE

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται από αυτή την Τετάρτη, καθώς διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, καθώς και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 

τις εκλογές θα κερδίσει το δεξιό VMRO-DPMNE και στα δύο πεδία.  

Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 17 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, που διεκδικούν τις 120 έδρες του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις εκλογικές εκτιμήσεις, το VMRO-DPMNE αναμένεται να καταλάβει περίπου 55 έδρες, ή λίγο περισσότερες, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) θα περιοριστεί σε μόλις περίπου 25 έδρες.  

Ωστόσο, το VMRO- DPMNE, που έχει αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει απειλήσει ότι θα προσπαθήσει να την ανατρέψει, δεν πρόκειται να αποσπάσει αυτοδυναμία από τις αυριανές εκλογές (60+1 έδρες) και θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, ώστε να διατηρούνται και οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των εθνοτήτων που ζουν στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αρχηγός του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμητέος κυβερνητικός του εταίρος είναι ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει». Αυτό σημαίνει ότι το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα «περάσει» πλέον στην αντιπολίτευση.

VMRO-DPMNE και στην προεδρία

Ξεκάθαρο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές είναι η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που πέρασε στον δεύτερο γύρο με διπλάσιο ποσοστό (40%) από αυτό του αντιπάλου της, νυν προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Σοσιαλδημοκράτη Στέβο Πενταρόφσκι (20%). Στις προεδρικές εκλογές συμμετείχαν επτά υποψήφιοι.

πηγη: https://www.efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 21:17