Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 08:28

Απο "τα τραγούδια δίχως λόγια" στα τραγούδια γεμάτα στίχους, λόγια και πάθος

Γράφτηκε από τον
Φωτο:απόσπασμα απο το αρχείο της "Ε" και φωτο απο τις γιορτές στο Ξινό νερό Φωτο:απόσπασμα απο το αρχείο της "Ε" και φωτο απο τις γιορτές στο Ξινό νερό

του Σπύρου Κουταβά

Από την απαγορευμένη γλώσσα στα τραγούδια δίχως λόγια κι απο κεί στα τραγούδια με στίχους, λόγια για την καθημερινότητα, στίχους που υμνούν την αγάπη, στίχους και τραγούδια με ρομαντικό η ακόμη κι επαναστατικό

περιεχόμενο, σαν κι αυτά που τραγουδούσαν πριν απο 80 χρόνια οι γέροι στα Σλαβόφωνα χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Χθες ήταν το πανηγύρι της Μελίτης, πριν από τέσσερις ημέρες το αντίστοιχο του Ξινού νερού. Και στα δύο χωριά οι πλατείες «βούλιαξαν» από την συμμετοχή του κόσμου. Πρόκειται για δύο κωμοπόλεις με γηγενή πληθυσμό που ακόμη και στα δύσκολα χρόνια των απαγορεύσεων, οι Σλαβόφωνοι κράτησαν ψηλά το φρόνημα του πολιτισμού και της παράδοσής τους. Πρόκειται για εκδηλώσεις που η συμμετοχή ξεπερνά κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, μιλάμε για την έκπληξη ειδικά της νεολαίας που φαίνεται ότι βιώνει την δική της άνοιξη στο μακεδονικό (όπως το αναφέρουν) η στο ντόπιο τραγούδι. Δεν περιμένουν το ρολόι να δείξει μεσάνυχτα, ούτε να φύγουν οι επίσημοι για να χορέψουν και να τραγουδήσουν τραγούδια για την Μακεδονία, όχι την ξακουστή αλλά την άλλη, όπως η λαϊκή παράδοση την υμνούσε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Την περίοδο του 2008 που η Χρυσή αυγή τρομοκρατούσε τους κατοίκους της Μελίτης του Ξινού Νερού κι άλλων Σλαβόφωνων χωριών της Φλώρινας συνομιλητής μου που με συνόδευσε στο πανηγύρι της Μελίτης όπου οι νεολαίοι του χωριού ετοίμαζαν υπό την άγρυπνη παρακολούθηση της ΕΥΠ, της Κρατικής ασφάλειας και υπό τον φόβο των επεισοδίων από τους Χρυσαυγίτες που αλώνιζαν τότε τα σύνορα και στην Φλώρινα, μου έλεγε τότε ότι «η γιορτή της Μελίτης σε λίγα χρόνια θα γίνεται με πιο έντονο τρόπο σε όλα τα Σλαβόφωνα χωριά της Φλώρινας της Αλμωπίας και της Καστοριάς». Κι φαίνεται ότι είχε δίκιο, δεν υπάρχει σήμερα χωριό που οι ντόπιοι κάτοικοι κι ο Πολιτιστικός Σύλλογος να μην διοργανώνουν γιορτή όπου η μπάντα ερμηνεύει τραγούδια που γενιές και γενιές άκουγαν μόνο να τους τα σιγοψιθυρίζουν στο Κυριακάτικο γιορτινό τραπέζι οι γριές της οικογένειας. Είναι κι αυτό μια κατάκτηση της χώρας η οποία σε κάθε περίπτωση βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων, εξυψώνει την αξιοπρέπεια τους και τους κάνει να νοιώθουν ελεύθεροι και ισότιμοι.

* Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας του 2008. Εχει ξεχωριστή αξία η οπτική της εφημερίδας στο συγκεκριμένο συμβάν. Εαν ψάξει κανείς τα δημοσιεύματα της εποχής θα διαπιστώσει πύρινους και εμπρηστικούς τίτλους με έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο και διάχυτο το πνεύμα της απειλής της χώρας απο τους Βόρειους γείτονες μας. Η σημασία μιας μεγάλης εφημερίδας με την σύγχρονη και προοδευτική ματιά της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 10:48
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.