Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 16:57

Οι Ευρωπαϊκές προκλήσεις για τα Ελληνικά ΑΕΙ, στον διάλογο της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων που γίνεται στην Καστοριά.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η δυναμική σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, οι εξελίξεις στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη καθώς και  η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση που

επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη ισχυρό ανταγωνιστικό προορισμό και τα Πανεπιστήμια φάρους του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Καστοριά από  τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023, υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πολλοί Πρυτάνεις στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την Ανώτατη εκπαίδευση όπου επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος των πανεπιστημίων.

Στην ομιλία του για τον ρόλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρύτανης του ΠΔΜ Θεόδωρος Θεοδουλίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη και στις βασικές προκλήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να συνθέσει τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Ακαδημαϊκού χάρτη τόνισε ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει «να βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και το πανεπιστήμιο θα πρέπει πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά περιβάλλοντα που αφορούν τις νέες ανάγκες σε δεξιότητες και επαγγέλματα, την ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων που προκύπτουν από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση». Ο κ. Θεοδουλίδης μίλησε για διεθνείς συμμαχίες-συνεργασίες και σχεδιασμό ανταγωνιστικών αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια  και την ανέλιξη τους στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Αυτό που προξένησε ενδιαφέρον και εντύπωση αφού διατυπώνεται για πρώτη φορά στον σε τέτοιο υψηλό συλλογικό επίπεδο είναι η αναφορά του «στην  μετατόπιση του πανεπιστημίου από το παραδοσιακό μοντέλο σε αυτό της εμπειρικής μάθησης (experiential learning) που συνδέεται με την αγορά εργασίας, και σήμερα εντοπίζεται ως  ανερχόμενη τάση στην δια βίου μάθηση». Στο θέμα της επικαιρότητα που είναι η ίδρυση μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων για το όποιο κυριαρχούν οι συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Θεοδουλίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά τονίζοντας ότι «προϋπόθεση πριν την πιθανή είσοδο ιδιωτικών μη κρατικών ΑΕΙ  είναι η  έγκαιρη ενδυνάμωση της ταυτότητας και του ρόλου των δημοσίων ΑΕΙ». 

Τέλος, αναφέρθηκε στο  φλέγον θέμα της Πρακτικής άσκησης των φοιτητών μίλησε για την επιτακτική ενίσχυσή της και την ανάγκη σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας.

Ο Φώτης Μάρης Πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας τα περιφερειακά πανεπιστήμια καθώς και στην συμβολή τους στην συνοχή και ανάπτυξη της χώρας.

Πίνακας: Ελλάδα / Αθήνα / Θεσσαλονίκη ΕΘΑΑΕ, 2021

Θέση

Ιδρύματα Τμήματα

Προπτυχιακοί

Φοιτητές

ΔΕΠ

ΕΕΠ - ΕΔΙΠ / ΕΤΕΠ

Διοικητικό Προσωπικό

Σύνολο

25 / 422

389688

10053

2241 / 1141

6341

Αθήνα / Πειραιάς

10 / 125

129342

3591

831 / 462

2802

Θεσσαλονίκη

3 / 65

68844

2142

550 / 181

894

Περιφέρεια

12 / 232

191502

4320

860 / 498

2645

           

Από 25 πανεπιστήμια τα 12 βρίσκονται στην Περιφέρεια της χώρας, τα 10 στην Αττική και τα 3 στην Θεσσαλονίκη. Από τους 389.688 φοιτητές οι 129 χιλιάδες είναι στην Αττική οι 68 χιλ στην Θεσσαλονίκη και οι 191 χιλ στην Περιφέρεια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα με τα μέλη ΔΕΠ όπου από το σύνολο των 10.053 καθηγητών οι 3591 είναι στην Αττική οι 2142 στην Θεσσαλονίκη και οι 4320 στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Ο κ. Μάρης στο προηγούμενο μοντέλο του «Τριπλού Έλικα» (Triple Helix - TH) που λειτουργούσαν τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι θα πρέπει να πάμε στον “Τετραπλό Έλικα” ενσωματώνοντας την κοινωνική συνιστώσα, η οποία αποτελεί κρίσιμο μέγεθος  δια της οποίας τα περιφερειακά πανεπιστήμια καλούνται να πρωταγωνιστήσουν.

 Τόνισε ότι απαιτείται στοχευμένη υποστήριξη στην Περιφέρεια με την καθιέρωση «των Κουπονιών καινοτομίας, Συνεταιρισμούς μεταφοράς γνώσης, Τεχνολογικά πάρκα, Κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, προώθηση της Επιχειρηματικότητας των  αποφοίτων την ανάπτυξη Τεχνοβλαστών του  ακαδημαϊκού προσωπικού την αύξηση της κινητικότητας προσωπικού και φοιτητών την προσέλκυση ταλέντων την προώθηση του Φοιτητικού εθελοντισμού και την διεύρυνση της συμμετοχής φοιτητών».

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχουν περίπου 300 άτομα, μέλη των Πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της διοίκησης και του ΕΛΚΕ καθώς και μέλη των νεοσύστατων Συμβουλίων των ιδρυμάτων.

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της Συνόδου, θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων δια του νέου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος στο χαρτοφυλάκιό του έχει και την αρμοδιότητα των πανεπιστημίων.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 17:02
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.