Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 20:32

Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευουλα μέλι (Οι έλληνες δεν...κολλάνε)

Γράφτηκε από την

 της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Παρασκευή μεσημέρι. Ο κόσμος τρέχει να διεκπεραιώσει  τις εκκρεμότητες της εβδομάδας. Πάντα ,στα τέλη της εβδομάδας, διακρίνεις μία διαφορετική ψυχολογία ,στους ανθρώπους.

Μία μικρή χαρά πριν  την χαλάρωση της Κυριακής; Βιώνουν  μία διάχυτη βεβαίωση ότι θα μπορέσουν να περάσουν κάποιες ευχάριστες ώρες με τους δικούς τους ανθρώπους; Μία ικανοποίηση ότι έβγαλαν την εβδομάδα με υποφερτές θυσίες; Μια αδιαμφισβήτητη διαφορά ,φόρτου εργασίας ,με την δύσκολη εργάσιμη εβδομάδα.

 Το τρόλεϊ 3 άργησε πάλι να έρθει. Μεσοβδόμαδα 12 λεπτά και στις Κυριακές 20 λεπτά αναμονής Στο τέρμα Πατησίων. Μαζεύει κόσμο από την Νέα Φιλαδέλφεια και τα Πατήσια για το κέντρο και τις Τζιτζιφιές. Σε κάθε στάση φόρτωνε και άδειαζε μία φασαριόζικη και πολύχρωμη πολυκοσμία. Μόλις ανέβηκα μία κυρία, μάλλον αλλοδαπή, σηκώθηκε και μου πρόσφερε την θέση της. Ένιωσα τυχερή ,στρογγυλοκαθησα, ικανοποιημένη που το ταλαιπωρημένο σώμα μου ,θα χαλαρώσει ,για λίγο. Κοντά στο παράθυρο παρακολούθησα τον κόσμο μέσα στο τρόλεϊ. Έτσι την είδα. Την Κοκκινοσκουφίτσα. Μία ξανθιά κυρία, λίγο γερασμένη και τροφαντούλα, είχε πιάσει δύο θέσεις ,μην επιτρέποντας να καθίσει κάποιος δίπλα της. Φορούσε ένα κοκέτικο κόκκινο  πανωφόρι με μεγάλη όμορφη  κουκούλα. Υπό κανονικές συνθήκες η κυρία είχε δίκιο ,οι κανόνες προστασίας υγείας της πανδημίας επέβαλλαν μονοθεσίτες αλλά...Οι σαρδέλες μέσα στο τρόλεϊ  απέρριπταν αυτή την προοπτική. Οι επιβάτες την αμφισβήτησαν  και προσπαθούσαν να καθίσουν δίπλα της αλλά δεν είχαν καμία τύχη. Φώναζε δυνατά και δηκτικά ότι οι θέσεις είναι μόνο για Έλληνες .Οι άντρες σταμάτησαν την επίθεση αλλά οι ενωμένες μελαμψές, κοντές και με γλώσσα ροδάνι κυρίες, της αντίθετης γνώμης, δεν  παρέδωσαν τα όπλα. Μαζεύτηκαν γύρω της στα πλαίσια της αλληλοϋποστήριξης (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος)και άρχισε το δούλεμα. Ξεχωρίζουν οι επιβάτες στα ΜΜΜ χωρίς διαβατήρια και ταυτότητες; Πώς το καταλαβαίνεις αυτό;  Δηλαδή οι Έλληνες έχουν ανοσία και δεν κολλάει ο ιός όταν στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον; Η κυρία αδιαφόρησε ,με στόμφο, για την ισορροπία στο κοινό, ανένδοτη επιδεικτικά γύρισε το κεφάλι της προς τον παράθυρο μέχρι που.... εμφανίστηκε ο αρεστός. Ένας ξένος άντρας. Πού πληρούσε τις προϋποθέσεως για να καθίσει δίπλα της. Δεν ζητήθηκαν διαπιστευτήρια!

       Έλληνας ,ψηλός, ωραίος και πολύ αρρενωπός. Επικράτησε η σιωπή. Οι μελαμψές, κοντές και με σπαστά ελληνικά, κυρίες σταμάτησαν το βουητό για να ακούσουν το διάλογο της έγκρισης. Μετά φωναχτά ξέσπασαν ¨η κυρία ήθελε άντρα και όχι συνεπιβάτη¨. Όλο το τρόλεϊ ξέσπασε σε γέλια. Η αυθαιρεσία και η ηλιθιότητα της κυρίας καταλογίστηκε ως γυναικεία ματαιοδοξία. Ζήσαμε μία αναπάντεχη στιγμή χαλάρωσης και  κατάρρευσης της ατμόσφαιρας πολέμου που μόλις είχε αναπτυχθεί. Η Κοκκινοσκουφίτσα κοκκίνισε και σταμάτησε τα δηκτικά σχόλια. Το θέμα θεωρήθηκε  λήξαν και όλοι γυρίσαμε στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 20:37
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.