Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 19:13

Συμφώνησαν στην κατασκευή της ΣΗΘΥΑ αλλά δεν δεσμεύονται στην υπογραφή της δημιουργίας διαδημοτικής επιχείρησης Τ/Θ. Αγκάθι οι τιμές της Τ/Θ, τα χρέη και η μελλοντική λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5.

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Αυτοδιοικητικός που έχει συμμετάσχει ουκ ολίγες φορές σε τέτοιες κλαδικές συναντήσεις εργασίας για μείζονα ενεργειακά θέματα της δυτικής Μακεδονίας έλεγε στο vetonews ότι η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος

και Ενέργειας υπό την σκέπη του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού  Αλεξάνδρας Σδούκου ήταν από τις πολυπληθέστερες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η κυβέρνηση, να εκμαιεύσει την υπογραφή των τριών δήμων Κοζάνης Εορδαίας και Αμυνταίου, στην άμεση ίδρυση Διαδημοτικής επιχείρησης που με την σειρά της θα υπογράψει τις συμβάσεις προμήθειας θερμικής μεγαβατώρας  από την ΔΕΗ από την νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η τελευταία στον ΑΗΣ Καρδιάς, ήταν αρνητικό. Οι δήμαρχοι, κυρίως της Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και του Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης, έθεσαν από την πλευρά τους ως καθοριστική προϋπόθεση  ο πρώτος, "την ρύθμιση των χρεών που έχει αυτή την στιγμή η Τ/Θ Πτολεμαΐδας από την λειτουργία την ηλεκτρολεβήτων και ανέρχεται στα 85 εκ €" ενώ και οι δύο μαζί έθεσαν το θέμα της "άμεσης τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των Τ/Θ τους από την νέα μονάδα καθώς και τον καθορισμό από τώρα του τιμολογίου του θερμικού φορτίου από την ΔΕΗ". Ο δήμος Εορδαίας έχει ολοκληρώσει το έργο σύνδεσης της 5ης με τις εγκαταστάσεις της Τ/Θ ενώ από την πλευρά του ο δήμος Αμυνταίου έχει σε εξέλιξη σημαντικό έργο κατασκευής αγωγού σύνδεσης των εγκαταστάσεών του με το κεντρικό σύστημα αγωγών που θα μεταφέρει θερμικό φορτίο από την  νέα μονάδα.

Στα ερωτήματα των δήμαρχων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου για το εάν μετά το 2028 οι τηλεθερμάνσεις θα λαμβάνουν θερμικό φορτίο από την λειτουργία της 5ης Πτολεμαΐδας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης απάντησε αόριστα ότι "θα βρεθεί μια άλλη  λύση" χωρίς όμως να την κατονομάζει. Στην αναφορά του Παναγιώτη Πλακεντά ότι η Τ/Θ είναι δημόσιο αγαθό για τους κατοίκους της περιοχής ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια αγαθό κι ότι οι λύσεις και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με οικονομοτεχνικά κριτήρια».

Από την πλευρά του δήμου Κοζάνης μίλησαν τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ με την Ιωάννα Γκανάτσα να δηλώνει ότι οι ημερομηνίες που έχει θέσει η κυβέρνηση και επανέλαβε ο Σκυλακάκης στην συνάντηση για οριστική παύση του ΑΗΣ ΑΓ Δημητρίου το 2025 από όπου τροφοδοτείται η Τ/Θ Κοζάνης είναι όχι μόνο ασφυκτικές αλλά εκτός ρεαλιστικού πλαισίου. Να υπογραμμίσουμε ότι ο νέος δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης σε αυτή την σημαντική συνάντηση δεν έλαβε αλλά ούτε και διεκδίκησε καν τον λόγο για να θέσει στην κυβέρνηση την άποψή του κι άφησε την διευθύνουσα της ΔΕΥΑΚ να μιλήσει. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη που περίμεναν ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της δυτικής Μακεδονίας να δώσει κάποιο διεκδικητικό τόνο στην συνάντηση με αφορμή τα μείζονα που διακυβεύονται το επόμενο διάστημα. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα φανεί εάν ο Κοκκαλιάρης και λόγω της καθολικής στήριξης του Στάθη Κωσταντινίδη είναι "υποθηκευμένος" πολιτικά στην ΝΔ.

Από τους 5 βουλευτές που συμμετείχαν στην συνάντηση οι τρείς της ΝΔ ο υφ Στ. Κωσταντινίδης ο πρώην υφυπουργός Μιχ Παπαδόπουλος και ο Στ. Παπασωτηρίου από την Φλώρινα δεν μίλησαν καθόλου ενώ οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης Καλλιόπη Βέττα ΣΥΡΙΖΑ και Πάρης Κουκουλόπουλος ΠΑΣΟΚ έλαβαν τον λόγο και ζήτησαν δεσμεύσεις  από τον Σκυλακάκη επί συγκεκριμένων θεμάτων που στο παρελθόν ο καθένας από την πλευρά του έχει θέσει και μέσω ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης συμφώνησε ρητά στην άμεση ίδρυση της διαδημοτικής επιχείρησης Τ/Θ και βέβαια στην κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ από την ΔΕΗ, πρότεινε και μάλλον θα γίνει αποδεκτό να μειωθούν οι προϋπολογισμοί που αφορούν τα συνοδά έργα των Τ/Θ (αγωγοί) και της διαδημοτικής επιχείρησης οι δεξαμενές ΦΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι  συμμετέχοντες δήμο στο ακανθώδες ζήτημα των χρημάτων της ιδίας συμμετοχής. Επίσης, υποστήριξε με θέρμη την άμεση υπογραφή συμβάσεων τιμής της θερμικής ενέργειας των δήμων δηλαδή της διαδημοτικής που θα συσταθεί με την ΔΕΗ άποψη που προτάσσει η ΔΕΗ και ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης. Ο Αμανατίδης ήταν πρόθυμος και σένα άλλο σημείο τριβής που προήλθε από την αναφορά της Αλεξάνδρας Σδούκου  ότι η νέα διαδημοτική επιχείρηση θαχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση χρηματοδότησης  ύψους 18 εκ € από τα έργα δεξαμενών του ΦΑ που θα γίνουν εκτός της μονάδας ΣΗΘΥΑ  ο οποίος προ του αδιεξόδου τόνισε ότι θα μπορούσε να το βάλει η Περιφέρεια. Επίσης ο περιφερειάρχης τάχθηκε "υπέρ του αιτήματος των δήμων για συνέχιση με οποιοδήποτε τρόπο και μετά το 2028 της θερμικής ενέργειας από την Πτολεμαΐδα 5" ενώ τόνισε ότι θα μπορούσαν οι δύο μονάδες του ΑΓ. Δημητρίου που δίνουν Τ/Θ στην Κοζάνη "να λειτουργήσουν και μετά το 2025 μόνο γιαυτο το σκοπό εάν οι ημερομηνίες με την απόσυρση των μονάδων δεν ευδοκιμήσουν".

Ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ουκ ολίγες φορές στην συζήτηση ότι "θα πρέπει να υπάρξει η  καταβολή των χρεών των Τ/Θ προς την ΔΕΗ πριν υπάρξει συμφωνία για οποιαδήποτε νέα τιμή θερμικής ενέργειας" και αναφέρθηκε στο χρέος των 82 εκ € που οφείλει αρχικά η Τ/Θ  Πτολεμαΐδας από την λειτουργία των ηλεκτρολεβήτων, για να ανεβάσει τελικά το ποσό με το νέο συνολικό τιμολόγιο στα 132 εκ €.  Για την πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού δεν υπήρξε συμφωνία ενώ από την από την πλευρά της κυβέρνησης ειπώθηκε ότι οποιαδήποτε χρηματική παρέμβαση της θα μπορούσε να θεωρηθεί μορφή Κρατικής ενίσχυσης. Φαίνεται ότι το παραπάνω ακανθώδες θέμα θα αποτελέσει στοιχείο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον δήμο Εορδαίας την ΔΕΗ και την κυβέρνηση κι όποιος αντέξει. Πάντως εάν υπάρξει ρύθμιση αυτή θα συμπεριλάβει και τα ποσά λόγω του CO2 που καταβάλλει η τ/θ Κοζάνης.

Συμπερασματικά, ενώ την κυβέρνηση την πιέζει ο χρόνος με βάση τις ημερομηνίες απόσυρσης των μονάδων που έχει ανακοινώσει,  φαίνεται ότι δεν συμβαίνει οτ ιδιο με όλους τους εμπλεκόμενους. Για παράδειγμα οι δήμοι Εορδαίας και Αμυνταίου δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε άμεσες λύσεις με την υπογραφή ίδρυσης της διαδημοτικής επιχείρησης και τροφοδοσίας από την ΣΗΘΥΑ αφού από το 2025 η Εορδαία θα λαμβάνει θερμικό φορτίο από την νέα μονάδα της ΔΕΗ ενώ ακολουθεί κι ο δήμος Αμυνταίου,  ο οποίος καλύπτει όλες τις ανάγκες του από την λειτουργία της μονάδας βιομάζας που έχει κατασκευάσει στο Αμύνταιο.  Η μονάδα ΣΗΘΥΑ έτσι η αλλιώς οταν θα λειτουργήσει θα είναι  υποστηρικτική ως προς τις ανάγκες τους αφού θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 Μεγαβατώρες (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 Μεγαβατώρες (MWth).

Ο Δήμος που βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενος είναι της Κοζάνης αφού η τελική ημερομηνία λειτουργίας του ΑΗΣ ΑΓ Δημήτριου είναι το 2025 κι όπως όλοι έχουν αποφανθεί με βάση τους ρυθμούς που εξελίσσονται τα πράγματα δεν θα μπορέσει να ο ίδιος να είναι έτοιμος και πολύ περισσότερο δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει κατασκευαστεί και η ίδια μονάδα ΣΗΘΥΑ αφού η ΔΕΗ για να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου έχει θέσει ως όρο την ίδρυση της διαδημοτικής επιχείρησης και την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια της θερμικής ενέργειας.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 19:54
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκπτώσεις Το σπίτι με τα βιβλία »