Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 15:34

Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης: «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ»

Πρώτη δράση η Έκθεση Φωτογραφίας, του Βραβευμένου συντοπίτη φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα. Τίτλος της  Έκθεσης: «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ»

Γνωστή είναι η γεωγραφική θέση που είναι χτισμένος ο οικισμός Καισάρειας Κοζάνης, αφού γειτνιάζει με τα νερά της λίμνης Πολυφύτου, καθώς και με το ρέμα που διατρέχει τις Δυτικές παρυφές του οικισμού. Εδώ επιλέχτηκε για να οργανωθεί η έκθεση, στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας.    Έναρξη: Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στις 7:30 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 3 – 10 Σεπτέμβρη 2023. Ώρες επισκέψεων 7:30μ.μ. έως αργά το βράδυ.

“Ἀρχή τοῦ κόσμου τό ὕδωρ καί 

ἀρχή τῶν Εὐαγγελίων ὁ Ἰορδάνης”

                   Κύριλλος Ιεροσολύμων

Ο άνθρωπος, από τα πανάρχαια χρόνια, συνειδητοποίησε ότι το νερό ήταν κι εξακολουθεί να είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η πεποίθηση αυτή καθρεφτίζεται στις λαϊκές δοξασίες, στη μυθολογία και στις θρησκείες. Πλήθος μύθων και αλληγορικών μορφών που θεοποιούν τη θάλασσα, τους ποταμούς, τις πηγές συνωστίζονται στο πάνθεον των λαών. Στη φαντασία του, το νερό ήταν ο κυρίαρχος της Γης, η αρχή του Κόσμου, η πηγή της ζωής.

Το νερό συμβολίζει την αρχέγονη ουσία απ’ την οποία δημιουργήθηκαν όλες οι μορφές ζωής. Πέρα όμως από τις όποιες θεοποιήσεις, το νερό στάθηκε και ένα παγκόσμιο σύμβολο αγνότητας, διαύγειας και κάθαρσης. Σε όλες τις θρησκείες, από τις αρχαιότερες μέχρι τις πιο σύγχρονες, η επαφή με το νερό συνιστά αναγέννηση και κάθαρση. Το «αθάνατο νερό», η «πηγή της νεότητας», το «νερό της ζωής», αποτελούν μυθικές εκφράσεις της ίδιας αλήθειας: ότι στο νερό ενυπάρχουν η ζωή και η αιωνιότητα. Για πολλούς λαούς και σε πολλές εποχές το νερό αποτέλεσε σύμβολο ζωής και δημιουργίας.