Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 16:05

Ζεμπιλιάδου για απολιγνιτοποίηση: έντονα επικριτική για τους κυβερνητικούς Κασαπίδη & Αμανατίδη ότι "δεν διεκδικούν", σιωπηλή για τον χειροκροτητή της κυβέρνησης δήμαρχο

του Σπύρου Κουταβά

Τους άξονες του προεκλογικού της προγράμματος για την ομαλή Ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας ανέπτυξε στους δημοσιογράφους  η υποψήφια Περιφερειάρχης επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η κ. Ζεμπιλιάδου μίλησε για ένα κατεπείγον πρόγραμμα διορθωτικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

Πρώτον, στην μετατροπή της ενεργειακής μετάβασης που όπως γίνεται σήμερα γίνεται είναι για τους λίγους, τόνισε ότι «θέλουμε να γίνει για τους πολλούς».

Δεύτερον, στην άμεση διασφάλιση ενεργειακού χώρου στα δίκτυα δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αρδευτικών έργων των ΤΟΕΒ και των υποδομών των δήμων.

Τρίτον, να μην επιτραπεί στην ΔΕΗ να αποδράσει από την περιοχή πριν προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των εδαφών της περιοχής. Στο συγκεκριμένο σημείο  η κ. Ζεμπιλιάδου ανέφερε ότι «το κόστος των αποκαταστάσεων σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που ήδη υφίστανται και με όσες θα χρειαστεί να γίνουν αγγίζει τα 2 δις € ενώ την ίδια στιγμή το κράτος προσφέρει μόλις 300 εκ € που αφορούν μόνο ένα μικρό τμήμα εδαφικής αποκατάστασης».

Τέταρτο, στην επιστροφή της διαχείρισης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στην περιοχή της κι όχι με τον διορισμένο υπάλληλο του υπουργείου ανάπτυξης. Με τους ρυθμούς εξέλιξης και απορρόφησης των πόρων τόσο του ΤΔΜ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το εάν στο τέλος η δυτική Μακεδονία θα καταφέρει να γίνει η πρώτη ψηφιακή Περιφέρεια της Ευρώπης στόχος που περιγράφεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνέταξε αρκετά μέρη του Σχεδίου δίκαιης Μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενη στα θέματα της ανεργίας τόνισε ότι "ο στόχος που έχει θέσει εάν αναλάβει την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας είναι τα ποσοστά ανεργίας της περιοχής να προσεγγίσουν το ποσοστό  του πανελλαδικού μέσου όρου" κι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί "δημιουργώντας τουλάχιστον 6000 θέσεις εργασίας σε άξονα 5ετίας".

Κατηγόρησε του δύο Νεοδημοκράτες συνυποψηφίους της ότι  "καλλιεργούν κλίμα τοξικότητας και πόλωσης" γεγονός που δεν βοηθά στο να ακουστούν οι θέσεις και ο προγραμματικός λόγος για την επόμενη ημέρα της περιφέρειας ενώ με τις δήθεν αποκαλύψεις τους δημιουργούν ένα περιβάλλον ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Σχολιάζοντας το θέμα της ΑΝΚΟ άσκησε δριμεία κριτική στον Κασαπίδη "που δεν έφερε ως όφειλε στο Περιφερειακό συμβούλιο τα θέματα των προϋπολογισμών της εταιρίας που τώρα θυμήθηκε πριν τις εκλογές". Τέλος κατηγόρησε τόσο τον Αμανατίδη ως βουλευτή όσο κα τον Κασαπίδη ως Περιφερεάρχη γιατί δεν διεκδίκησαν από τις θεσμικές θέσεις που κατείχαν με τις ψήφους των πολιτών, τίποτα για την περιοχή.

Το vetonews ρώτησε την κ. Ζεμπιλιάδου πως σχολιάζει ότι στον αντίποδα των δικών της θέσεων και της σφοδρής κριτικής που έχει ασκήσει σε κυβέρνηση βουλευτές της ΝΔ και Περιφερειάρχη για τον τρόπο που η κυβέρνηση πραγματοποιεί την απολιγνιτοποίηση και τον τρόπο που σχεδιάζει την δίκαιη μετάβαση,  ο δήμαρχος Κοζάνης Μαλούτας και πολιτικός της συνοδοιπόρος επί πολλά έτη εκφράζει θέσεις που σχετίζονται άκρως υποστηρικτικά με την σχεδιαζόμενη κυβερνητική πολιτική στην περιοχή γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους ψηφοφόρους πως δύο κορυφαία στελέχη του ιδίου κόμματος έχουν τόσο αντιδιαμετρικές θέσεις και ότι οι ψηφοφόροι θα’θελαν να γνωρίζουν εάν η κ. Ζεμπιλιάδου με την αντικυβερνητική ατζέντα στο θέμα της απολιγνιτοποίησης θα στηρίξει στις εκλογές τον δήμαρχο Κοζάνης που πολιτεύεται με άκρως φιλοκυβερνητική ρητορική και αιτήματα.

Η κ. Ζεμπιλιάδου μίλησε επί τέσσερα λεπτά χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα δύο ερωτήματα που της τέθηκαν, λέγοντας απλά  ότι «εμείς δεν ποδηγετούμε τους δήμους, …δε μπλεκόμαστε στα πόδια τους, ….οι πολίτες έχουν δει τις θέσεις μας και έχουν διαμορφώσει άποψη,… θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα της κρίσης των πολιτών και θα συνεργαστούμε ως περιφερειακή αρχή με τους νέους δημάρχους.   

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 09:25