Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 22:17

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΠΔΜ Αντώνης Τουρλιδάκης είναι ο υποψήφιος Πρύτανης για το πανεπιστήμιο. Τι πιστεύει για το πανεπιστήμιο

O Αντώνης Τουρλιδάκης είναι Πρόεδρος και Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Η διακήρυξή του για το μέλλον του πανεπιστημίου.

 Λαμβάνω την τιμή να θέσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην κρίση όλων των συναδέλφων με βάση το επιστημονικό κύρος, τη μέχρι σήμερα συνεισφορά και το όραμα που διαθέτω για το Πανεπιστήμιο καθώς επίσης και τις ενέργειες με τις οποίες σκοπεύω να επιδιώξω την υλοποίησή του.

Στην προσπάθειά μου να διαμορφώσω τους επιμέρους στόχους για τα Τμήματα της Φλώρινας είχα εκτεταμένη διαβούλευση και τελικά εξασφάλισα τη στήριξη και τη διαβεβαίωση συνεργασίας από τον συνάδελφο Κώστα Ντίνα, καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, με μεγάλη επίσης διοικητική εμπειρία και σημαντική επιστημονική εξωστρεφή δράση, που είναι διαρκές ζητούμενο για το Πανεπιστήμιό μας. Εκτός από δύο πετυχημένες προεδρίες στο Τμήμα του, διηύθυνε και διευθύνει Μεταπτυχιακά και Διά Βίου Προγράμματα με μεγάλη ανταπόκριση, εξαιρετική επιτυχία και συνέργειες με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Κύπρου). Βρεθήκαμε να συμφωνούμε σε πολλά και να έχουμε κοινές επιδιώξεις για το Πανεπιστήμιο ― εκείνος με μεγαλύτερη έμφαση στον πόλο των ανθρωπιστικών σπουδών στη Φλώρινα.
Μετά από αρκετές περιπέτειες και αμφισβητήσεις της βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου μας, επιτέλους ανοίγεται μία νέα προοπτική με την απόκτηση της αυτοδυναμίας του η οποία αποτελούσε την υπέρτατη πάγια επιδίωξη της κοινότητάς μας. Επιπρόσθετα η πρόσφατη έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος και της αντίστοιχης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργούν εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την εδραίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά και τη σημαντική αναβάθμιση των υποδομών στη Φλώρινα.
Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, είναι τεράστιες και σχετίζονται με την πλήρη ανάπτυξη της διοικητικής δομής και αποτελεσματικής λειτουργίας, τη στελέχωση, τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας σπουδών, τη διεύρυνση της ερευνητικής βάσης, την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, την ελκυστικότητα και διασύνδεση με τα οράματα της περιοχής και της χώρας μας.

Θεωρώ ότι παρά τη διασπορά των Σχολών στις πόλεις της Φλώρινας και της Κοζάνης, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το Πανεπιστήμιο ως έναν ενιαίο χώρο ελεύθερης πνευματικής καλλιέργειας, γόνιμης σκέψης και δημιουργίας που παρέχει στους φοιτητές μας το κατάλληλο περιβάλλον για ευχάριστη και απρόσκοπτη αφοσίωση στην κατάκτηση της γνώσης, στους ερευνητές ένα γόνιμο φυτώριο επιστημονικής διερεύνησης και στα μέλη του προσωπικού έναν ελκυστικό και παραγωγικό χώρο εργασίας. Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε σκληρά όλοι μαζί, ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε διαφορές μας, για να τιμήσουμε ως Δημόσιοι Λειτουργοί το συμβόλαιό μας με την κοινωνία διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της με ταυτόχρονη συνεισφορά στη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης και στη γεφύρωση των σχέσεων με τους γείτονες λαούς.

Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ποιοτικό δημόσιο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που να προσφέρει και να είναι ανοικτό στην κοινωνία, να αποτελεί σημείο αναφοράς της νέας γενιάς και να εξελιχτεί σε ένα πραγματικό κόσμημα της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά με σκληρή δουλειά, αρκεί να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό, το ταλέντο, τις ικανότητες και την επιστημοσύνη όλων των συναδέλφων, τη φρεσκάδα και τον δυναμισμό των φοιτητών μας, την προσήλωση του προσωπικού καθώς και την υποστήριξη που απολαμβάνουμε από την τοπική κοινωνία.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να ενώσουμε τη σπίθα, τη φλόγα ή τη λάμψη του καθενός για να προκύψει η απαραίτητη ένταση ακτινοβολίας που να φωτίζει τα όνειρα νέων ανθρώπων αλλά και το όραμα της περιοχής και της χώρας μας για ένα καλύτερο αύριο.

Υπηρετώ δημιουργικά το Πανεπιστήμιο για περισσότερο από δώδεκα έτη και έχω συνεισφέρει στην καταξίωση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έχω εργαστεί σκληρά και έχω αποδείξει ότι μπορώ να εκπροσωπήσω το Πανεπιστήμιο σε υψηλό επίπεδο, να αντιμετωπίσω και να διαχειριστώ εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις και θεωρώ ότι διαθέτω την προσωπικότητα, το κύρος, τη διοικητική εμπειρία αλλά και τον ενθουσιασμό για να ανταποκριθώ με επιτυχία στις ευθύνες, στις πρωτοβουλίες και στην προσήλωση που απαιτούνται για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Βιογραφικο σημείωμα

Κατάγομαι από τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Είμαι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, διαθέτω διεθνή εμπειρία μέσω της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής και της δωδεκαετούς ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Cranfield της Αγγλίας. Συνεργάζομαι στενά με την Ερευνητική Ομάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Πανεπιστημίου Lancaster της Αγγλίας. Η ερευνητική μου δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων για τη βέλτιστη σχεδίαση μηχανών μετατροπής ενέργειας για βιομηχανικές και αεροπορικές εφαρμογές. Το επιστημονικό μου έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και διαθέτω σημαντική διδακτική και ερευνητική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιό μας από το 2002, ως Επίκουρος, Αναπληρωτής και τακτικός Καθηγητής. Σε Διοικητικό επίπεδο, έχω εκλεγεί δύο φορές Πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (2012 και 2014) καταφέρνοντας να ξεπεράσω μία σειρά από δύσκολες συνθήκες και να οδηγήσω το Τμήμα σε μία πολύ επιτυχημένη αξιολόγηση και υποδειγματική και αρμονική λειτουργία. Μαζί με συναδέλφους εργαστήκαμε σκληρά για τη μετονομασία του Τμήματος και την απόδοση πλήρων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια και μέσα στην κρίση υπήρξε μία εντυπωσιακή ανάπτυξη εργαστηριακών υποδομών μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, που μας κάνει περήφανους.

Είμαι μέλος της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.

Συμμετείχα από την πρώτη στιγμή στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου με μεγάλο ενθουσιασμό, γιατί πιστεύω στην αξιολόγηση ως σημαντικό μέσο και απαραίτητη προϋπόθεση βελτίωσης της ποιότητας.

Συνέβαλα με τη συμμετοχή μου στην κοινή επιτροπή ΠΔΜ-ΔΕΗ Α.Ε. στην ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο των επωνύμων εδρών καθώς και σε πολλές κεντρικές δράσεις του ΠΔΜ.

Είχα και έχω σημαντική παρουσία στο τοπικό γίγνεσθαι μέσω συνεργασιών με τοπικούς φορείς, παρουσιάσεων σε ημερίδες, συμμετοχής σε επιτροπές, παρεμβάσεων κλπ. Μεταξύ άλλων, εκπόνησα το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου Κοζάνης, το οποίο παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και έχω αναλάβει μία σειρά αναπτυξιακών δράσεων, όπως το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας όπου είμαι Αντιπρόεδρος, καθώς και την εκπόνηση μελέτης για την Περιφέρεια για την μεγιστοποίηση των οφελών κατά τη φάση κατασκευής της νέας Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, που αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Συμμετείχα στην Επιτροπή Τεκμηρίωσης για το ΠΔΜ, που οργανώθηκε από το Δήμο Κοζάνης, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κλεισίματός του στα πλαίσια του ΑΘΗΝΑ. Πρόσφατα συνέταξα το κείμενο τεκμηρίωσης του ΠΔΜ, που χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για να αντιμετωπιστούν και να αρθούν οι πολύ σοβαρές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κτηριολογικό πρόγραμμα, όπως και τελικά έγινε.

Είμαι σε διαβούλευση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα χρηματοδοτηθεί από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που θα διέλθει από τη Δυτική Μακεδονία, προσφέροντας πολλαπλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Παράλληλα έχω αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες με το ΕΚΕΤΑ αλλά και για την ανάπτυξη κοινού μεταπτυχιακού.

Ανέπτυξα μία πρωτοπόρο συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cranfield της Αγγλίας για την ανταλλαγή τελειοφοίτων της Πολυτεχνικής στα πλαίσια ενός προγράμματος Double-Degree και μέχρι σήμερα έχει ανοίξει ο επιστημονικός δρόμος για 20 αποφοίτους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που πραγματοποίησαν δωρεάν σπουδές MSc στην Αγγλία και αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη βρει απασχόληση.

Βιογραφικό του Κωστα Ντίνα


Ο Κώστας Δ.Ντίνας είναι καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι απόφοιτος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γλωσσολογίας. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο,
παρακολούθησε μαθήματα στη ρουμανική, βουλγαρική και τουρκική γλώσσα στη Σχολή Βαλκανικών
Γλωσσών του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου(ΙΜΧΑ).
Έχει πολυετή διδακτική και ακαδημαϊκή εμπειρία στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως καθηγητής και
διευθυντής στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κοζάνης αλλά και ως Σχολικός Σύμβουλος
φιλολόγων. Έχει διατελέσει διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και για μία
τετραετία πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών.
Έχει διδάξει μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα
Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής και στο
Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε άλλα ελληνικά και ξένα
πανεπιστήμια.
Το ερευνητικό του έργο έχει σχέση με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας με έμφαση στις νέες
τεχνολογίες και με θέματα σχετικά με τη νεοελληνική γλώσσα (Διαλεκτολογία-Ονοματολογία) και τις
γλώσσες των Βαλκανίων.
Έγραψε 15 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σχετικά με τη γλωσσολογία και τη
διδασκαλία της γλώσσας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 22:35