Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 19:16

Αρκούδα νεκρή από δηλητηριασμένα δολώματα στην Αβδέλλα Γρεβενών

Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών,

εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση καθώς και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η Περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι «οι καταστροφικές συνέπειες παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πλέον γίνει μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη». Τονίζουν ότι «οι συνέπειες επηρεάζουν τόσο την άγρια ​​ζωή όσο και τα ζώα εργασίας, όπως τα Σκυλιά Φύλαξης Κοπαδιών (ΣΦΚ)» και για την πάταξη της παράνομης και ολέθριας αυτής πρακτικής που πλήττει τόσο την άγρια πανίδα όσο και την δημόσια υγεία, δηλώνουν ότι «γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις  σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Αναφέρουν επίσης ότι στην ίδια χρονική περίοδο του συμβάντος, η Μονάδα Διαχείρισης  του ΕΠ Β. Πίνδου ειδοποιήθηκε και για άλλο κρούσμα χρήσης δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων  με θύμα αυτή την φορά έναν Χρυσαετό.  Η παράνομη πρακτική των δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει κι άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα την περιοχή του Ολύμπου όπου από οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ εντόπισαν 193 δηλητηριασμένα δολώματα. 

Η «Καλλιστώ» στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM παρεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με άλλους εταίρους του έργου. Στο πλαίσιο του LIFE ARCPROM λειτουργεί μονάδα  σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ενώ πραγματοποιείται παραγωγή & διάδοση κυτίων πρώτων βοηθειών κατά των δηλητηριάσεων