Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 09:07

Ερώτηση Πέτης Πέρκα για τα τιμολόγια νερού

Εάν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, πώς αιτιολογούνται αυτές και ποιο το ύψος τους ανά κατηγορία κατανάλωσης ζητάει να μάθει η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας

της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΥΑΘ έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στα όρια του πληθωρισμού. Διαβάζουμε ακόμη ότι σχετική εισήγηση έχει αποστείλει και η ΕΥΔΑΠ.

Η Π.Πέρκα επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια νερού για τους καταναλωτές αποτελούν λογική συνέπεια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ορίσει Ρυθμιστική Αρχή για τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με τον νόμο 5037 του 2023. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μετονόμασε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). 

Τονίζει πως ο νόμος 5037 έστρωσε το δρόμο σε αυξήσεις των τιμολογίων νερού, καθώς και μακροπρόθεσμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Άλλωστε, δεν έχει νόημα η θέσπιση μίας ρυθμιστικής αρχής σε έναν μονοπωλιακό κλάδο παρά μόνο, αν ο τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου αγαθού, σε αυτήν την περίπτωση του νερού.

Υπογραμμίζει τέλος πως γράφεται ότι η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο βαθμό αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ που σχεδιάζει να παρακάμψει τη ρυθμιστική αρχή πριν ακόμη την ενεργοποιήσει. Σχεδιάζει δηλαδή να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση για ορισμένο ύψος αυξήσεων παρακάμπτοντας τη ΡΑΑΕΥ. 

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 09:09