Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 15:53

Επιστολή της Π. Πέρκα προς τις τοπικές αρχές της Φλώρινας για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, απέστειλε επιστολή προς τις τοπικές αρχές της ΠΕ Φλώρινας σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης

της ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή μας για απώλεια Τμημάτων και συνολική απαξίωση, με ό,τι συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και την παρουσία των φοιτητών/τριών στην πόλη μας.

Η κα Πέρκα αναδεικνύει τους ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και την καταφανή καταπάτηση του Συντάγματος, με την επιχειρούμενη νομοθέτηση  για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό εκτός των άλλων θα οδηγήσει σε τρομακτική από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, τα οποία μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης αλλά και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και σημειώνει τις τραγικές συνέπειες για τη Φλώρινα. 

Η Βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου, καλεί τις τοπικές αρχές της περιοχής και όλους τους φορείς να αντισταθούν και με αίσθημα ευθύνης, με καθαρή συνείδηση και θέληση υπεράσπισης του τόπου να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι σε έναν ακόμα νόμο που βάλλει κατά των συμφερόντων της ΠΕ Φλώρινας. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αθήνα, 28-02-2024

ΠΡΟΣ: 

Τις τοπικές αρχές της ΠΕ Φλώρινας 

ΚΟΙΝ

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

Το ΕΒΕ Φλώρινας

Σεβαστέ Πατέρα,

Αξιότιμε συνάδελφε κ. Βουλευτά,

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,

Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχοι,

Αξιότιμες Πρυτανικές Αρχές,

Επιλέγω να σας απευθυνθώ με αυτή την επιστολή, σε μια χρονική περίοδο που ξεκίνησε να συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το πολύκροτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα. 

Με αφορμή αυτό, μιας και ο τόπος μας είναι χαρακτηρισμένος ως ένας τόπος που τιμά και αγαπά το Πανεπιστήμιό του θα ήθελα να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε εκείνα τα νομοθετήματα που είτε ευνόησαν είτε αδίκησαν κατάφορα την ανώτατη εκπαίδευση σε σχέση με τη Φλώρινα. 

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες του Σχεδίου Αθηνά κατά το οποίο καταργήθηκε και μεταφέρθηκε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών από τη Φλώρινα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ένα νομοθέτημα – τερατούργημα της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2013-14) που ζήμιωσε τη Φλώρινα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο πάσχιζε μέχρι τότε να αναπτυχθεί και να σταθεροποιήσει την ακαδημαϊκή του πορεία. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Αριστεράς (2015-19) τα καταστροφικά σχέδια για το περιφερειακό Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ανατρέπονται. Επιτυγχάνεται η διατράνωση του Ιδρύματος και η αναβάθμισή του (σε όλη την Περιφέρεια), εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα για το ρυμοτομικό του σχέδιο και εγκρίνεται η ενεργειακή αναβάθμιση – κατασκευή νέων κτιρίων. Η Φλώρινα αποκτά τρία (3) νέα Τμήματα (Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τροφίμων & Διατροφής στη Σχολή Γεωπονίας και Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών) και μαζί με τα προϋπάρχοντα (Δημοτικής Εκπαίδευσης – Νηπιαγωγών – Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Γεωπονίας) καθίσταται ως παιδαγωγικός – καλλιτεχνικός και πόλος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας

Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ (2019-23), η τότε Υπουργός Ν. Κεραμέως, προχωρά άμεσα στην κατάργηση των δύο υπό ίδρυση Τμημάτων (Κινηματογράφου-Τροφίμων & Διατροφής) και παράλληλα, καταργεί εν μία νυκτί τα Διετή Προγράμματα των ΕΠΑ.Λ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Αργυροχρυσοχοΐας – Αμπελουργίας/Οινοποιίας). Παράλληλα, προχωρά σε νομοθετήματα που αποκόπτουν την μαθητική νεολαία από την Ανώτατη Εκπαίδευση (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) και αδικεί τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και παράλληλα απαξιώνει τη λειτουργία των Σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και διαρκώς οδηγεί νέους/ες στα ιδιωτικά ΙΕΚ. 

Σήμερα λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει το σχέδιο της -με γνώμονα ακόμα μια φορά τα συμφέροντα των λίγων και των επενδυτών- προτείνοντας έναν νόμο που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος. Με έναν παραπλανητικό όρο ως «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» αποκρύπτει ότι πρόκειται για ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τοποθετείται στον δημόσιο διάλογο αναφέροντας ότι πρόκειται για ‘διεθνή γνωστά πανεπιστήμια’ που είναι ιδιωτικά, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά κολλέγια – ΙΕΚ που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές διδασκαλίας και έρευνας των δημόσιων Πανεπιστημίων να «αναβαθμιστούν» σε Πανεπιστήμια. 

Η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία πρέπει να αντισταθεί σε αυτό το σχέδιο απαξίωσης και ερήμωσής της. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν μόνο  στην Αθήνα, κυρίως και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει τρομερά αρνητικές συνέπειες στο περιφερειακό μας Ίδρυμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε κλείσιμο λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων με τραγικά αποτελέσματα για την ευρύτερη ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική) της τοπικής κοινωνίας. 

Το πανεπιστήμιό μας πέρα από την κάλυψη της ζήτησης για νέους επιστήμονες, αναγκαίος στόχος στην εποχή που ζούμε, συνέβαλε στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, που σε ένα βαθμό θα μετακινούνταν σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, αλλά και στην αναζωογόνηση- ανάπτυξη της πόλης μας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό με απλό και κατανοητό τρόπο, να χτυπήσουν καμπάνες, ότι αυτή η μεταρρύθμιση, αφού έστρωσε το δρόμο η θέσπιση της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), θα βάλει ταφόπλακα σε ό,τι θετικό έγινε εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρηματίες και οι έμποροι της περιοχής μας ότι τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

Γι’ αυτό και είναι χρέος μας να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, αφού δεκάδες επενδύσεις και επιχειρήσεις αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά στο ενδεχόμενο της υποβάθμισης του περιφερειακού Πανεπιστημίου. Η αντίδρασή μας σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που παράλληλα θα επιφέρει δεινά για τη Φλώρινα είναι κρίσιμη. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και όλες μας και η στάση μας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για την περιοχή, μας καθιστά υπόλογους/ες στους συμπολίτες/ισσες μας. 

Σας καλώ όλους, από τις θέσεις ευθύνης που κατέχετε να αντιταχθείτε απέναντι σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο για τον τόπο μας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με τους παραγωγικούς φορείς, τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους πολίτες της Φλώρινας και να μην επιτρέψουμε την πλήρη ερήμωση της περιοχής μας. Σε ένα κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που απαξιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Φλώρινας -ελέω της απολιγνιτοποίησης που αφήνει την τοπική κοινωνία εκτός- οφείλουμε όλοι και όλες έχοντας ως πρόταγμα τη συνείδησή μας και την αγάπη μας για τον τόπο να πούμε ένα μεγάλο όχι στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου. 

Τώρα είναι η ώρα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στην προάσπιση των συμφερόντων του τόπου μας. 

Αξιότιμε συνάδελφε κ. Βουλευτή της Συμπολίτευσης, τώρα είναι η ώρα για να λειτουργήσετε πάλι κατά συνείδηση. 

Σεβαστέ Πατέρα, με χαρά θα σας δω στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. 

Αξιότιμε-οι κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ.κ. Δήμαρχοι, καλείστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των συμπολιτών μας και να αποδείξετε εμπράκτως ότι σχεδιάζετε, προνοείτε και αφουγκράζεστε. Να υπάρξει μέριμνα για μετακίνηση, σίτιση, στέγαση. Για όλες τις συνθήκες που κάνουν τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία τόπο ελκυστικό για σπουδές. Πως το δημόσιο αγαθό πρέπει να υπερτερεί του κέρδους και των ΣΔΙΤ. 

Αξιότιμε κ. Πρύτανη και Πρυτανικές Αρχές, είναι η ώρα να βρεθούν όλοι στο πλευρό σας ώστε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί το βασικό όχημα ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, μέσο συγκράτησης πληθυσμού, προσέλκυσης νέων και κορμό παιδείας και πολιτισμού με τεράστια συμβολή στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας.

Με  τιμή,

Η Βουλεύτρια Φλώρινας

Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκ