Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 14:37

Στους αρχαιολογικούς χώρους της Φλώρινας η Λινα Μενδώνη -Ναι στην δημιουργία υπαίθριου Θεάτρου στην πόλη

Η προϊσταμενη της Εφορείας Φλώρινας Χρ. Ζιώτα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη Η προϊσταμενη της Εφορείας Φλώρινας Χρ. Ζιώτα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

του Σπύρου Κουταβα

Με την επίσκεψή της στους αρχαιολογικούς χώρους της Φλώρινας και των Πετρών Αμυνταίου, ολοκλήρωσε την σημερινή της περιοδεία της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Την ξενάγηση στους χώρους της Ελληνιστικής πόλης της Φλώρινας που κατοικήθηκε έως και τον 1ο αιώνα έκανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ΠΕ Φλώρινας κ. Χριστίνα Ζιώτα. Η αρχαία πόλη είναι κτισμένη σε μια εξαιρετική τοποθεσία, σε λόφο 500 μέτρων πάνω από την σημερινή πόλη, με εξαιρετική ορατότητα σε όλο τον κάμπο της Φλώρινας έως και το Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι ο χώρος «βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση» και κάλεσε τους πολίτες της Φλώρινας, τους μαθητές, να επισκέπτονται το συγκεκριμένο μνημείο που μπορεί «να προσφέρει γνώση εκπαίδευση αλλά και ψυχαγωγία». Κατά την διάρκεια της συνάντησης της με τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Γιαννάκη, η υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της αυτοδιοίκησης στην δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου για τις καλοκαιρινές δράσεις του Δήμου αλλά και των Πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Στην σύσκεχη που έγινε στο αμφιθέατρο της αντιπεριφέρειας Φλώρινας με τους δημάρχους, το ΕΒΕ και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι έως το τέλος του χρόνου θα βγει μια πρόσκληση από το υπουργείο Πολιτισμού που θα απευθύνεται σε δράσεις και στο πολιτιστικό έργο των Συλλόγων και τους κάλεσε να λάβουν μέρος με τις προτάσεις τους. Απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββα Σαπαλίδη και στις διασυνοριακές δράσεις σε θέματα γαστρονομίας που αναπτύσσει το Επιμελητήριο στην περιοχή, τον παρότρυνε στο πλαίσιο της προβολής του Αρχαιολογικό και πολιτιστικού αποθέματος κάποιες από τις εκδηλώσεις γαστρονομίας μετά από συνεννόηση με τις τοπικές υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, να γίνονται μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους.   

Αναφερόμενη στον ακριτικό Αγ. Αχίλλειο, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει στις συντηρήσεις Βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στο νησάκι σε μια προσπάθεια να τονωθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ενδιαφέρον και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη με την κ. Μενδώνη, ετέθη με επιτακτικό τρόπο το θέμα της διάσωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης της Φλώρινας αφού πολλές κατοικίες που βρίσκονται στις όχθες του Σακουλέβα καταρρέουν υπό το βάρος του χρόνου. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της πολιτείας, το θέμα της διάσωσης των κτιρίων  δεν είναι μόνο αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού αλλά τριών υπουργείων. Επεσήμανε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνονται κάπως πιο εύκολα όταν σε κάποια από αυτά τα κτίρια είναι ιδιοκτήτης το ευρύτερο δημόσιο, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η ιδιοκτησία ανήκει σε ένα η πολλά πρόσωπα. Επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό απόθεμα της Φλώρινας είναι σημαντικό για την κληρονομία της πόλης και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο της θα συντονίσει μια τριμερή  συνάντηση με ομολόγους της για την κατάρτιση ενός σχεδίου με στόχο την διάσωση ορισμένων κτισμάτων της πόλης.

Από την πλευρά του Πολιτιστικού οργανισμού των Πρεσπών η πρόεδρος του Χρύσα Μάντση έθεσε το θέμα της συνέχειας όχι μόνο του οργανισμού αλλά και των εκδηλώσεων. Ανέφερε ότι «ο Οργανισμός δεν μπορεί πλέον  να σηκώνει το βάρος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων» και ζήτησε την σκυτάλη «να αναλάβει το υπουργείο σε συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης της Φλώρινας». Η κ. Μενδώνη πρότεινε να γίνει μια τριμερής συνεργασία με το υπουργείο που έτσι η αλλιώς ενισχύει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις στην οποία θα συμμετέχει η αυτοδιοίκηση (δήμος και περιφέρεια) για την συνέχιση και στο μέλλον του θεσμού των Πρεσπείων.