Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 19:05

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Σάρα Βάγκενκνεχτ ιδρύει κόμμα- Οκτώ βουλευτές της Αριστεράς μαζί της

Το πρώτο βήμα για την ίδρυση νέου κόμματος έκανε σήμερα η Γερμανίδα βουλευτίνα της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο

τη συγκρότηση κίνησης υπό τον τίτλο BSW: Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ-Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη».

Ηδη, άλλοι οκτώ βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς (Di Linke) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα και την ένταξή τους στην κίνηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

«Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα νέο κόμμα », είπε η 54χρονη Σάρα Βάγκενκνεχτ. Είναι πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί έτσι όπως πάνε τα πράγματα στη χώρα. Η Γερμανία απειλείται με απώλεια ευημερίας. Η χώρα πρέπει να απομακρυνθεί από μια τυφλή οικολογική πορεία και να αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός. Οι άνθρωποι που θα ψήφιζαν το ακροδεξιό AfD από θυμό, χρειάζονται ένα νέο κόμμα. Δεν ένιωθαν πλέον ότι εκπροσωπούνται. «Η Αριστερά ακολουθεί μια πορεία με την οποία δεν θα έμπαινε πλέον στην επόμενη Bundestag», είπε  η Σάρα Βάγκενκνεχτ. «Ο προσανατολισμός αυτού του κόμματος δεν αρέσει πλέον στους ψηφοφόρους. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική δύναμη».

Σύμφωνα με έρευνα της Insa για την «Bild am Sonntag», το 27% των ερωτηθέντων στη Γερμανία θα μπορούσε να ψηφίσει το κόμμα της Βάγκενκνεχτ.  Το αν θα εκμεταλλευτεί πραγματικά τις δυνατότητές της, η Βάγκενκνεχτ, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα και από το αν το κόμμα μπορεί πραγματικά να εδραιωθεί και να οργανωθεί σε εθνικό επίπεδο.

Ο ιστορικός ηγέτης και βουλευτής του Die Linek, Γκρέγκορ Γκίσι είπε στο ZDF ότι η πολιτική προσφορά της Βάγκενκνεχτ ήταν δύσκολη. « Θέλει να κάνει προσφυγική πολιτική όπως το AfD, οικονομική πολιτική όπως ο Λούντβινγκ Ερχαρντ και κοινωνική πολιτική λίγο σαν την Αριστερά. Και τότε ελπίζει ότι θα πάρει ψηφοφόρους και από τους τρεις. Αλλά μπορεί επίσης να κάνει λάθος, μπορεί να είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα.»

Πρόβλημα για την Αριστερά

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, η ίδρυση του νέου  κόμματος αποτελεί πρόβλημα. Το Die Linke εχει μόνο 38 βουλευτές και χωρίς τη Βάγκενκνεχτ και τους υποστηρικτές της, δεν θα θεωρείται πλέον ξεχωριστή παράταξη, αλλά ως μεμονωμένοι βουλευτές, με λιγότερα δικαιώματα.

Η Σάρα Βαγκενκνεχτ είναι από τα πιο γνωστά πρόσωπα του Die Linke, αλλά είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες. Γεννημένη στην Ιένα το 1969, κόρη ενός Ιρανού και μιας Γερμανίδας εντάχθηκε στο πρώην SED το 1989. Από το 2015 έως το 2019 ήταν συναρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Bundestag, αλλά ήταν συχνά σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματος και το 2021 παραιτήθηκε, επικαλούμενη λόγους υγείας.

Όπως είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της στο περιοδικό “Emma”: “Θα ήθελα επίσης να μπορώ να πω μια μέρα: Πραγματικά έχω πετύχει αυτό και αυτό πολιτικά. Μέχρι στιγμής ήμουν πάντα στην αντιπολίτευση. Το να έχεις πραγματική εξουσία και να μπορείς να εφαρμόσεις κάτι είναι φυσικά κάτι τελείως διαφορετικό».

Σε αντίθεση με την Αριστερά, η Βάγκενκνεχτ ζητά περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και την εισαγωγή φθηνής ορυκτής ενέργειας όπως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Απορρίπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ενώ η Αριστερά θέλει να επιταχύνει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η Βάγκενκνεχτ λέει ότι οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μόνο για άτομα με υψηλότερα εισοδήματα.

Πότε θα ιδρυθεί επισήμως το κόμμα BSW

Πολλοί στην αριστερά δεν περιμένουν ότι το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ θα ιδρυθεί επισήμως μέχρι τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, «ένα κόμμα μπορεί βασικά να δημιουργηθεί με δύο τρόπους: Με την ίδρυση ή τη μετατροπή μιας ήδη υπάρχουσας ένωσης σε κόμμα». Κατά την ίδρυση ενός νέου κόμματος πρέπει να αποφασιστεί όχι μόνο το καταστατικό αλλά και το πρόγραμμα. Τα κόμματα είναι κάτι περισσότερο από μια ένωση ή μια πρωτοβουλία πολιτών· ο Βασικός Νόμος τους αναθέτει έναν ιδιαίτερο ρόλο «στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης του λαού». Επειδή το σύνταγμα τους θεωρεί σημαντικούς, λαμβάνουν κρατική υποστήριξη – εάν έχουν ελάχιστη επιτυχία στις εκλογές. Στη συνέχεια λαμβάνουν 83 σεντς ετησίως για κάθε ψήφο, συν 45 σεντς για κάθε ευρώ από εισφορές ή δωρεές μελών ή εκλεγμένων αντιπροσώπων».

https://www.naftemporiki.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 19:08