Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 12:49

ΔΕΗ: Ο Στάσσης "τελειώνει" νωρίτερα την ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5

Ο λιγνίτης

Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ ήταν και ο χρονικός προσδιορισμός του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης βαίνει προς το τέλος της και οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ εξαλείφονται.

Αυτό επιτρέπει στον ελληνικό όμιλο να παύσει τη λειτουργία και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού της στο τέλος του 2026. Και αυτός είναι η «Πτολεμαϊδα 5». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να προσδιορίσει το μέλλον του συγκεκριμένου σταθμού, δηλαδή αν θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα με άλλο εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο ή υδρογόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν η τελευταία λιγνιτική μονάδα να κλείσει το 2028.

Η «πράσινη» ΔΕΗ

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους. 

Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.

Παράλληλα, ο όμιλος δημιουργεί λύσεις ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης, όταν δεν επαρκεί η παραγωγή από ΑΠΕ.

σΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ ΤΟΥ οΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ τΑΧΥΔΡΌΜΟΥ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 12:52