Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 16:34

Αναστασία Πάτσιου: Να εγκαταστήσουμε μια υγιή νοοτροπία στην διοίκηση του Δήμου Κοζάνης

Σεπτέμβριος 2023. Λίγες ημέρες πριν τις αυτό-διοικητικές εκλογές και αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω τους λόγους που με ώθησαν στην υποψηφιότητά μου για δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης. 

Αρχικά, οφείλω να συστηθώ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη. Έζησα όταν ο Νομός Κοζάνης ήταν ο τρίτος Νομός με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα και ο πληθυσμός της περιοχής και μαζί του τα παιδιά στα σχολεία αυξάνονταν. Zω σήμερα, σε έναν τόπο που «ταλαιπωρείται» και «κινδυνεύει» από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος και από αυτούς που βρίσκονταν και βρίσκονται στις θέσεις των «οδηγών». Που ξέρουν πολλά από «μεγάλα λόγια» και λίγα από «πράξεις», και είναι κραυγαλέα απούσα η πολιτική για την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Οι συνέπειες των παραπάνω αποτυπώνονται στις στατιστικές: μείωση του πληθυσμού και ταυτόχρονα μείωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, μετανάστευση των νέων, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία. Αλλά και ευκαιρίες για λίγους, αναξιοκρατία και κυρίως απουσία προοπτικής, που γεννούν πίκρα, απαισιοδοξία, αδιαφορία, απάθεια.

 Ήρθε όμως ο καιρός που πρέπει να ανατραπεί το δυσοίωνο αυτό σκηνικό. Για το καλό του τόπου και των κατοίκων του, οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα στο βιβλίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Ο δήμος Κοζάνης χρειάζεται μια άλλη διοίκηση, αυτό είναι παραπάνω από φανερό. Στις συναντήσεις με τους συμπολίτες μου αφουγκράζομαι καθημερινά την αγωνία τους. Διαπιστώνω και συμμερίζομαι την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή. Την απαίτηση για μια νέα διοίκηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία. Να εδραιώσει επιτέλους την αντίληψη ότι η αποστολή των τοπικών αρχόντων είναι να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών. Να αγωνίζονται για την πρόοδο και την ευημερία των πολλών, για το κοινό συμφέρον. Και κυρίως να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.  Η τοπική αυτοδιοίκηση, που από τη φύση της βρίσκεται πολύ κοντά στη λαϊκή βάση,  αντιπροσωπεύει και εκφράζει μια τοπική λαϊκή εξουσία. Ο προορισμός της είναι να εξυπηρετεί ισότιμα όλους τους δημότες σε όλες τις τοπικές τους ανάγκες. Είναι λοιπόν αναγκαία η αλλαγή του πολιτικού προσωπικού. 

Η εγκαθίδρυση μιας άλλης νοοτροπίας, που θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των τοπικών αρχόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό  είναι να υπάρχει ανοιχτότητα και διαφάνεια. Συνθήκες απαραίτητες  και στη λήψη των αποφάσεων και στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούν στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Οι πολίτες ζητούν να γνωρίζουν τα τοπικά θέματα που τους απασχολούν. Ζητούν διαφάνεια. Ζητούν να συζητούνται ανοιχτά τα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Τέλος,ζητούν να συμμετέχουν,  να επηρεάζουν και να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων.

Οι παραπάνω τρεις συνθήκες - ανοιχτότητα, διαφάνεια, συμμετοχή- είναι βασικές για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό προσωπικό του δήμου μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας και την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με όρους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δίνουν την δυνατότητα στους δημότες να ελέγχουν την εξουσία. Και έτσι να πετυχαίνονται οι σκοποί της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με αυτές τις σκέψεις θέτω υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μου. Και με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να υλοποιηθεί το όραμα για έναν ανοιχτό, σύγχρονο, δημοκρατικό δήμο. Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συντοπιτών μου στο πλευρό του Χάρη Κουζιάκη για τον Δήμο Κοζάνης. Ένα δήμο ο οποίος θα υπάρχει και θα λειτουργεί προς όφελος όλων των δημοτών και δημοτισσών, χωρίς καμία εξαίρεση Γιατί, όπως τονίζουμε στο πρόγραμμά μας,σαν πρώτη υπόσχεση για τη νέα τετραετία: “θα εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές της Αξιοκρατίας, της Διαφάνειας, της Χρηστής Διοίκησης, της Διαβούλευσης, της Κοινωνικής Λογοδοσίας και της Δημοκρατικής - Ανοιχτής Διακυβέρνησης”. 

Με εκτίμηση 

Αναστασία Πάτσιου του Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνιολόγος- Υποψ. Δημοτική Σύμβουλος με την Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη Τόπος να ζεις”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κατάγομαι,γεννήθηκα και ζω στην Κοζάνη. Είμαι καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη β’ θμια εκπαίδευση, διευθύντρια στο ΓΕΛ Νεάπολης. Μεγάλωσα αγαπώντας την πόλη μου και την κουλτούρα της. Ζω υπερασπιζόμενη τις ιδεολογικές μου αρχές, της εντιμότητας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης του εθελοντισμού, της συμμετοχής στα κοινά, από οποιαδήποτε θέση. Είμαι  Πρόεδρος του Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και γ. γραμματέας της ΕΛΜΕ Κοζάνης. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 16:37