Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 09:48

Η Ανατομία μιας Πτώσης- ταινία, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες | γραφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

 Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας των Καννών.

Την αλήθεια δεν πρόκειται τυχαία να την συναντήσει κανείς. Μόνο αφού την αναζητήσει επίμονα, την ψάξει με πείσμα και την γυρέψει με πάθος, έχει κάποιες ελπίδες να την ανακαλύψει και αλίμονο,

όχι σε όλη της την μεγαλοπρέπεια. Όλοι άνθρωποι έχουμε βιώσει εκείνο το βασανιστικό, απελπιστικό συναίσθημα να ανακαλύπτουμε, να βλέπουμε την αλήθεια όταν μας έχει προσπεράσει και είναι πια πολύ αργά.

Η ταινία ‘’Η Ανατομία μιας Πτώσης’’ ξεκινά με μια σεκάνς ύμνο στην γαλλική εξοχή δίνοντας έναν ειδυλλιακό τόνο στην ταινία που σύντομα καταρρέει από τον ύποπτο θάνατο  του Σάμουελ (Σαμουέλ Τεΐς). Κύριος  ύποπτος για την μοιραία πτώση είναι η  σύζυγός του Σάντρα (Σάντρα Ούλερ), η οποία είναι Γερμανίδα. Το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει δει οτιδήποτε είναι ο μικρός τους γιος, ο Ντάνιελ (Μίλο Μασάντο Γκράνερ), ο οποίος έχει κάποια πάθηση στα μάτια που τον καθιστά σχεδόν τυφλό.

Μπαίνουν οι τρομεροί Γάλλοι ντετέκτιβ που, με φόντο τις γραφικές πόλεις και τους αμπελώνες, βυθίζονται σε μια αδυσώπητη έρευνα. Η αφήγηση παίρνει ενδιαφέρουσα τροπή καθώς ανακρίνουν τη Σάντρα και τον τυφλό γιο της, Ντάνιελ (Μίλο Μασάντο Γκρούνερ). Η οπτική γωνία του Ντάνιελ προσθέτει ένα ενδιαφέρον στρώμα ευπάθειας, αφηγούμενος τις αναταράξεις στη σχέση των γονιών του, καθώς βασίζεται στον σκύλο του για παρηγοριά. Αυτό εμπλέκει έξυπνα τους πάντες, ενώ αποκρύπτει επιδέξια την αλήθεια.

Οι σκηνές στο δικαστήριο γίνονται αρένες όπου οι γλωσσικές αποχρώσεις διαμορφώνουν το πεπρωμένο. Το έντονο αποκορύφωμα καταρρίπτει προκαταλήψεις, αποκαλύπτοντας ότι η "πτώση" δεν αφορά αποκλειστικά μια σωματική βουτιά, αλλά μια πτώση στα βάθη της ανθρώπινης αδυναμίας, των μυστικών και του χάσματος μεταξύ των γλωσσών.

Η "Ανατομία μιας πτώσης" υφαίνει επιδέξια έναν ιστό μυστηρίου, υποψίας και πολιτισμικών αποχρώσεων με φόντο το γραφικό γαλλικό τοπίο.

Το φιλμ χορεύει με χάρη μεταξύ μυστηρίου και συναισθηματικού βάθους, εξερευνώντας τις περιπλοκές της γλώσσας, της καχυποψίας και της κατακερματισμένης οικογενειακής δυναμικής. Με φόντο το γραφικό σκηνικό της Γαλλίας, η ταινία καταδύεται στα επακόλουθα ενός τραγικού περιστατικού, υφαίνοντας επιδέξια έναν ιστό αβεβαιότητας και αμφιβολίας που μας κρατά σε μια συνεχή εγρήγορση.

Η οξυδερκής αφήγηση της σκηνοθέτιδος καθιστά κάθε χαρακτήρα ένα κομμάτι παζλ, που τοποθετείται σχολαστικά για να σχηματίσει ένα σύνθετο αφηγηματικό μωσαϊκό. Ο μικρός γιος, ο Ντάνιελ (Milo Masanto Gruner), προσφέρει μια μοναδική οπτική γωνία, παγιδευμένος στην τύφλωσή του και λαχταρώντας να κατανοήσει τις σκιές που απειλούν την οικογένειά του.

Η ταινία χειρίζεται αριστοτεχνικά τους φραγμούς της γλώσσας, με τη γερμανική καταγωγή και τους γλωσσικούς περιορισμούς της Σάντρα να προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο έντασης. Τα διακριτικά μεταφραστικά λάθη και τα πολιτισμικά χάσματα μεταξύ της Σάντρα και των Γάλλων ντετέκτιβ εντείνουν την αμφιβολία γύρω από την αθωότητά της. Αυτός ο γλωσσικός χορός προσθέτει αποχρώσεις στους χαρακτήρες, αποκαλύπτοντας τα τρωτά σημεία και τις προκαταλήψεις τους.

Το Ανατομία μιας πτώσης"  αποτυπώνει τα ωμά συναισθήματα που διατρέχουν μια οικογένεια που διαλύεται από την καχυποψία. Η τεταμένη σχέση μεταξύ του Σάμιουελ και της Σάντρα αποκαλύπτεται μέσα από οδυνηρές αναδρομές, ζωγραφίζοντας μια εικόνα οικογενειακής αναταραχής. Οι τύψεις, ο φθόνος, η ζήλεια, η απιστία, η αποτυχία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, αναπτύσσονται σιγά, σιγά μέχρι να διαλευκανθεί το μυστήριο.  Αυτές οι ματιές στο παρελθόν τους, υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα του γάμου τους, θρέφοντας την αμφιβολία και κάνοντας την ήδη δύσκολη θέση της Σάντρα ακόμα πιο ασφυκτική.

Η Ζιστίν Τριέ έγινε η τρίτη γυναίκα, μετά την Τζέιν Κάμπιον και την Ζουλιά Ντικουρνό, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια του κορυφαίου φεστιβάλ του κόσμου.

Ο ρυθμός της ταινίας, σε συνδυασμό με την υποβλητική μουσική της, βαθαίνει την ψυχολογική ίντριγκα. Κάθε σκηνή ανάκρισης γίνεται μια παρτίδα σκάκι, με την ένταση να κλιμακώνεται καθώς οι ερωτήσεις δίνουν αβέβαιες και ανασφαλείς απαντήσεις. Οι ερμηνείες (Σάντρα Ούλερ, Σουάν Αρλό, Σαμουέλ Τις, Αντουάν Ράιναρτς) είναι εξαιρετικές, με την ερμηνεία της Σάντρα Ούλερ απόλυτα πειστική στο ρόλο μιας γυναίκα της οποία  όπλο και δουλειά της είναι οι λέξεις, εν τέλει να παγιδεύεται ανάμεσα σε ανυπέρβλητα γλωσσικά εμπόδια. Με την εξερεύνηση της εμπιστοσύνης, των πολιτισμικών φραγμών και της ευθραυστότητας των οικογενειακών δεσμών, η "Ανατομία μιας πτώσης" παραμένει ένα συναρπαστικό μυστήριο μέχρι την προκλητική κατάληξή του. Οι επιδέξιοι σκηνοθετικοί χειρισμοί μεταμορφώνουν  ένα φαινομενικά απλό σενάριο σε ένα καλειδοσκόπιο ανθρώπινης πολυπλοκότητας, αφήνοντας μας να αναλογιστούμε την ανατομία της αλήθειας και τα βάθη που θα έπεφτε κανείς για να προστατεύσει τους αγαπημένους του.

Η αλήθεια δεν έχει καμιά απολύτως σχέση και συγγένεια με αυτούς που ισχυρίζονται ότι την κατέχουν, γιατί η αλήθεια είναι φίλη μόνο με αυτούς που την αναζητούν και πιστά  ακολουθούν τα ίχνη της, εξ άλλου η αλήθεια βρίσκεται πάντα υφασμένη στην αντίφαση και κρυμμένη κάτω από αμέτρητες στρώσεις υπεκφυγών, αναιρέσεων και αλλοιώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 09:51