Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 16:20

Ενα παραλίμνιο Φεστιβάλ ""ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΓΙΟΡΤΕΣ" έρχεται, με πρωτοβουλία του Στελιου Χλιαρά και της ομάδας θεάτρου Χ-αίρεται

Όταν πριν μερικά χρόνια διάβασα την έρευνα του ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ για τους νεκρούς εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, ανακάλυψα μια αθέατη πλευρά της ιστορίας του τόπου μας
που συγκλονίζει.
Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτή ιστορία, όπως και η ιστορία της Γέφυρας και της ευρύτερης περιοχής πρέπει να ειπωθεί με τη δημιουργία μιας παράστασης θεάτρου ντοκουμέντο, και να παρουσιαστεί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή ακριβώς κάτω από τη Γέφυρα.
Τον περασμένο Μάρτιο, ταυτόχρονα με τα δραματικά γεγονότα του κλεισίματος της Γέφυρας, και μετά από πολλές συζητήσεις με τις δύο πολύτιμες συνεργάτιδές μου, την Evi Mimikou και τη Nikoleta Siomou, αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τη δημιουργία ενός τριήμερου πολυθεματικού Φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής και παράλληλων δράσεων που, ακόμα και αν η Γέφυρα παρέμενε κλειστή, θα έφερνε κοντά τους ανθρώπους των παραλίμνιων Δήμων μέσω του Πολιτισμού.
Η πρότασή μας βρήκε αρωγούς τους 3 παραλίμνιους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, και πριν λίγες μέρες ήρθε η θετική απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ανάμεσα σε άλλες σημαντικές προτάσεις ομάδων και φορέων στην ειδική πρόσκληση του ΥΠΠΟ για Τοπικές Δράσεις Πολιτισμού, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας, και Μεγαλόπολης Αρκαδίας, η πρόταση της Χ-αίρεται ομάδα θεάτρου πέτυχε την υψηλότερη επιχορήγηση ομάδας (μετά τον Δήμο Φλώρινας), αναλαμβάνοντας έτσι τη μεγάλη ευθύνη να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά στον τόπο μας ένα παραλίμνιο Φεστιβάλ με τη σύμπραξη των τριών Δήμων και πιθανότατα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που ελπίζουμε να γίνει θεσμός συμβάλλοντας στην πολιτιστική αλλά και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
? Δυο λόγια για το πρόγραμμα που είναι υπό διαμόρφωση (περισσότερα προσεχώς):
? Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, 29 Σεπτεμβρίου, υπό το φως της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το project της κυκλικής ορχήστρας με φιλαρμονικές ορχήστρες της περιοχής, όπου το κοινό κάθεται σε κύκλο, ανάμεσα στους μουσικούς και τα μουσικά όργανα!
? Τη δεύτερη μέρα, 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τα 50 χρόνια από τη θεμελίωση της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων θα πραγματοποιηθεί παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο με την ιστορία της Γέφυρας και της ευρύτερης περιοχής.
Να τονίσουμε ότι στην παράσταση όλοι οι συντελεστές που θα εργαστούν είναι επαγγελματίες από τον Νομό Κοζάνης, ενώ θα συμπράξουν και ερασιτεχνικές ομάδες των τριών παραλίμνιων Δήμων μετά από ανοιχτό κάλεσμα που θα πραγματοποιηθεί.
? Η τρίτη μέρα, 1 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις όπως δραστηριότητες στη φύση, δράσεις ανάδειξης του τοπικού και λαϊκού πολιτισμού οι οποίες είναι υπό διαμόρφωση και θα συνδιαμορφωθούν μετά από ανοιχτό κάλεσμα φορέων, συλλόγων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών/καλλιτεχνών των τοπικών κοινωνιών.
? Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
? Ευχαριστούμε θερμότατα αρχικά τον Στέφανο Πράσσο για την άδεια χρήσης του υλικού του, τον πρόεδρο του ΟΑΠΝ - Οργανισμός Αθλητισμού - Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης Ζήσης Μάρας, τη διευθύντρια του Οργανισμού Fotini Diafa, τον Δήμαρχο Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου και τον Δήμαρχο Βελβεντού Manolis Stergiou για την επικείμενη συνεργασία στο πρώτο παραλίμνιο πολυθεματικό Φεστιβάλ:
"ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΓΙΟΡΤΕΣ", φεστιβάλ που Γεφυρώνει!