Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 20:15

Στους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το ναυάγιο της Πύλου το βραβείο «Daphne Garuana Galizia»

Το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Garuana Galizia απονεμήθηκε πριν από λίγο σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο στους Έλληνες δημοσιογράφους Σταύρο Μαλιχούδη, Κορινα Πετρίδη, Ηλιάννα Παπαγγελή, και Γιώργο

Γιώργο Χριστίδη, από τα ΜΜΕ  "Solomon, Forensis, ARD και the Guardian" για το ρεπορτάζ και την έρευνα τεκμηρίωσης για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που οδήγησε στο θάνατο 600 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες. Ο τίτλος της έρευνας είναι «Υπό το άκοπο βλέμμα των απενεργοποιημένων καμερών των αρχών: πεθαίνει στα πιο σκοτεινά βάθη της Μεσογείου»

Το βραβείο στην συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα με τον πολυεθνικό χαρακτήρα έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και οι φιναλίστ του δημοσιογραφικού διαγωνισμού ήταν 12 ομάδες.

Στην τελετή απονομής των βραβείων μίλησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Η πολυεθνική δημοσιογραφική ομάδα καθώς και ειδικοί επιστήμονες που εργαστηκαν στο ρεπορτάζ είναι οι εξής: Christina Varvia, Lydia Emmanouilidou, Katy Fallon, Ebrahem Farooqui, Armin Ghassim, Sebastian Heidelberger, Stefanos Levidis, Andreas Makas, Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi, Timo Robben, Georgia Skartadou, Sulaiman Tadmory, George Christides.

Οι 12 φιναλίστ του διαγωνισμού 2023 είναι οι παρακάτω:

Roman ANIN, Antonio BAQUERO and others
Istories.media/OCCRP (Netherlands)
The Rotenberg Files


Markus BECKER, Rafael BUSCHMANN, Nicola NABER and others
Der Spiegel (Germany)
A Secret Meeting in Suite 412: Inside the European Parliament Corruption Scandal


Pedro COELHO, Filipe TELES and others
Sociedade Independente de Comunicação (Portugal)
Quando o ódio veste farda/When Hate Wears a Uniform (Episode 1) – (Episode 2)


Stéphane Horel and others – The Forever Pollution Project. Mapping PFAS contamination across Europe
Le Monde (France) and 15 other medias
Revealed: The massive contamination of Europe by PFAS “forever chemiclas”


Martin LAINE, Cecilia ANESI, Lorenzo BAGNOLI and Tatiana TKACHENKO
OCCRP (Estonia)
Kremlin-Linked-Group Arranged Payments to European Politicians to support Russia Annexiation of Cremia


Stavros MALICHUDIS, Iliana PAPANGELI, Corina PETRIDI and others
Solomon, Forensis, ARD and the Guardian
Under the unwatchful eye of the authorities’ deactivated cameras: dying in the darkest depths of the Mediterranean


Joel MATRICHE, Louis COLART and Kristof CLERIX
Le Soir/Knack (Belgium)
Qatargate, la démocratie européenne attaquée en son cœur


Andrés MOURENZA, Andrea GIAMBARTOLOMEI, Elena LEDDA and others
Solomon (Greece)
Hawala: The bankers of irregular migration


Caroline MUSCAT
Theshiftnews (Malta)
Courting Qatar: President invites alleged terrorism financiers to invest in Malta

 

Yann PHILIPPIN, Antton ROUGETClément FAYOL and others
Mediapart and the EIC network (France)
Abu Dhabi Secrets


Forbidden Stories, The Guardian, Amazônia Real, TV Globo/Globoplay, The Bureau of Investigate, Journalism, OCCRP, Expresso, Ojo Público, Reporter Brasil, Folha de S. Paulo, Paper Trail Media, NRC, Le Monde, Abraji
The Bruno and Dom Project


Holger ROONEMAA, Anna GIELEWSKA, Mattias CARLSSON, Jörg SCHMITT, Palina MILLING, Szabolcs PANYI, Anna MYRONIUK, Liliana BOTNARIUC, Vladimir THORIK, Michael WEISS, Stanislau IVASHKEVICH, Florian FLADE, Manuel BEWARDER, Indre MAKARAITYTE and Inga SPRINGE
VSquare, Delfi Estonia (Estonia), Expressen (Sweden), Süddeutsche Zeitung, WDR & NDR (Germany), Kyiv Independent (Ukraine), Yahoo News, RISE Moldova, Lithuanian Public Broadcaster LRT (Lithuania), Re:Baltica (Latvia), Dossier Center, Belarusian Investigative Center, Frontstory.pl (Poland)
Kremlin Papers

Μετά την ανακοίνωση των νικητών του βραβείου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε ότι «η βράβευση της έρευνας για την τραγωδία της Πύλου υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν από το λιμενικό και την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που συγκλονίζει ακόμη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ρεπόρτερ, Στ. Μαλιχούδης, που μόλις βραβεύτηκε, είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για λόγους “εθνικής ασφαλείας”, ενώ στην πραγματικότητα ερευνούσε για τα θέματα για τα οποία βραβεύτηκε».

Υπενθυμίζεται, ότι με την ευκαιρία των έξι μηνών από το τραγικό ναυάγιο, ο Στ. Κούλογλου διοργανώνει την ημερίδα «Αυτοψία ενός εγκλήματος: 6 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Νοεμβρίου στις 16:30-19:00.

Η ημερίδα έχει στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών θα πάρουν τον λόγο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν σε πολιτικό επίπεδο τις συνθήκες και τις λανθασμένες αποφάσεις, που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα.