Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 12:04

"Μοντέλο ΑΝΚΟ" στην διακυβέρνηση της Περιφέρειας. Το "στοίχημα" με την λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Στην πρώτη συνεδρίαση του «Πολιτικού Συμβουλίου» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε  χθες ο νέος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης. Το Πολιτικό συμβούλιο σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Αμανατίδη είναι μια από τις τρεις άτυπες δομές που θα λειτουργούν παράλληλα με τα θεσμικά όργανα λειτουργίας της Περιφερειακής διοίκησης, οι άλλες δύο είναι, το «Συμβούλιο διοίκησης» και το «Διευρυμένο Συμβούλιο Διοίκησης».

Στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που προέδρευσε ο Γιώργος Αμανατίδης, έλαβαν μέρος όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες  δυτικής Μακεδονίας ενώ απουσίαζε η Καλλιόπη Βεττα του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης. Τον τόνο της συνεδρίασης έδωσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, η Πέτη Πέρκα (Νέα Αριστερά) και (ΠΑΣΟΚ) Πάρης Κουκουλόπουλος, οι οποίοι έθεσαν ως ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια, το θέμα της ανάπτυξης των σιδηροδρομικών δικτύων τόσο στην διασύνδεση της Φλώρινας με την Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία η πρώτη όσο και της σύνδεσης της Δυτικής Μακεδονίας με την Θεσσαλία ο δεύτερος. Οι βουλευτές της ΝΔ, τόσο ο υφυπουργός Στάθης Κωνσταντινίδης όσο και ο πρώην υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος έθεσαν τα θέμα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης ενώ σύσσωμη η ΝΔ Αμανατίδης και κυβερνητικοί βουλευτές έθεσαν το θέμα του ΣΔΙΤ στα αρδευτικά δίκτυα, γεγονός που προκάλεσε την διαφωνία των βουλευτών της αντιπολίτευσης.  Στο πλαίσιο της θεσμικότητας, η ανάγκη έγινε φιλότιμο για τους Νεοδημοκράτες  Στάθη Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο που συμμετείχαν στην συνάντηση  αφού και οι δύο, ο ένας τουλάχιστον φανερά στήριξαν την αντίπαλη υποψηφιότητα στον Γ. Αμανατίδη  για την περιφέρεια. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ο νέος Περιφερειάρχης δια της συγκεκριμένης άτυπης δομής επιθυμεί να έχει την συναίνεση του συνόλου του τοπικού πολιτικού συστήματος σε μείζονα θέματα που ο ίδιος επιθυμεί να θέσει στην κεντρική εξουσία. Η εύρυθμη λειτουργία και η μακροζωία του παραπάνω οργάνου θα εξαρτάται από την σύνθεση της πολιτικής ατζέντας που θα επιδιώξει να έχει ο νέος Περιφερειάρχης. Είναι ξεκάθαρο ότι ουδείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης επιθυμεί να έχει διακοσμητικό ρόλο σε αυτή την δομή εάν  δεν εισακούεται σε τουλάχιστον ένα η δύο ζητήματα σημαντικά που αφορούν και την δική του πολιτική ατζέντα. Επίσης, κανένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν θέλει να καταλήξει ως νομιμοποιητική φιγούρα για την κυβερνητική ατζέντα που ο  Αμανατίδης έτσι η αλλιώς επιθυμεί να υλοποιήσει. Εάν ο τελευταίος δεν δείξει γενναιοδωρία ως προς τα παραπάνω θα κινδυνεύσει στο πρώτο 10 μηνο της λειτουργίας της  η δομή να συνεδριάζει μόνο με τους Νεοδημοκράτες ενώ ο υφυπουργός Κωσταντινιδης που προεκλογικά άφησε έντονες προσωπικές αιχμές για την υπόσταση του νέου Περιφερειάρχη, είναι πιθανόν επικαλούμενος φόρτο εργασίας να συμμετέχει  δια αντιπροσώπου του  στην λειτουργία της. Συμπερασματικά, η μακροζωία της παραπάνω δομής εξαρτάται από την διάσταση έστω κάποιων ελάχιστων διεκδικητικών στοιχείων που θα δώσει στο περιεχόμενο λειτουργίας της ο Περιφερειάρχης.   

Ο Γιώργος Αμανατίδης θέλει να εγκαινιάσει ένα νέο Σύστημα Διακυβέρνησης όπου εκτός από την δομή του «πολιτικού συμβουλίου» υποστηρίζει την λειτουργία του «Συμβούλιο Διοίκησης» και του «Διευρυμένου συμβουλίου διοίκησης». Στο «Συμβούλιο διοίκησης» προεδρεύει ο Περιφερειάρχης με την συμμετοχή  όλων των  οι αντιπεριφερειαρχών. Ο Αμανατίδης ως πρόσωπο δεν διαθέτει  συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και με όπλο τους χαμηλούς τόνους θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στους  αντιπεριφερειάρχης του, αφού ορισμένοι εξ αυτών γόνοι τοπικών κομματαρχών της ΝΔ, θα χρησιμοποιήσουν με κάθε τρόπο την καρέκλα που τους πρόσφερε ο Αμανατίδης για την περαιτέρω διεύρυνση του ονόματός τους.  

Στο «διευρυμένο συμβούλιο» εκτός των αντιπεριφερειαρχών συμμετέχουν, οι  Γενικοί διευθυντές των υπηρεσιών και αναλόγως της θεματογραφίας θα μετέχουν και οι διευθυντές τμημάτων. Επίσης στο συγκεκριμένο όργανο ο Αμανατίδης έχει προβλέψει την συμμετοχή και του εκπροσώπου των εργαζομένων.  Σε αυτή την άτυπη δομή ο περιφερειάρχης δια της συμμετοχής των υπηρεσιακών παραγόντων θα επιδιώξει την χρονική δέσμευση της γραφειοκρατίας σε θέματα που θα ανοίγει η Περιφέρεια και επιθυμεί την υλοποίηση τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το στρατηγείο που έχει αναλάβει την εποπτεία της λειτουργίας των παραπάνω άτυπων δομών, στόχος είναι η διάχυση της κοινής προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η ενισχυμένη και διευρυμένη πολιτική στήριξη.

Ο Δημήτρης Μαυροματίδης θα είναι ο άνθρωπος που θα παρακολουθεί το έργο και την λειτουργία των παραπάνω άτυπων δομών, την ατζέντα των θεμάτων καθώς και την ιεράρχηση τους. Ο Αμανατίδης επηρεασμένος από το μοντέλο διακυβέρνησης της Αναπτυξιακής εταιρίας την οποία διεύθυνε επί μακρόν, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει πρακτικές στην Περιφέρεια, τόσο ως προς την υλοποίηση των στόχων όσο και στον έλεγχο του παραγόμενου έργου.

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας των παραπάνω δομών θα δείξει εάν το εγχείρημα θα είναι βιώσιμο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 12:17
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.