Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ilarionaw-topioτου Χρηστου Βηττα απο e-ptolemeos.gr

Στη φάση της ολοκλήρωσης έχει μπει το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Ιλαρίωνα, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την έμφραξη των νερών του Αλιάκμονα, με την οποία σε λίγους μήνες η ευρύτερη λεκάνη θα μετατραπεί σε λίμνη.
Σύμφωνα με στέλεχος της ΔΕΗ που επιβλέπει το έργο,

«όλα είναι έτοιμα για να φράξουμε τα νερά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Θα χρειαστούν περίπου πέντε μήνες, οπότε μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει γεμίσει η λίμνη»
Να σημειωθεί ότι το πολύπαθο φράγμα του Ιλαρίωνα και το αντίστοιχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, είναι επιτέλους έτοιμο μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, αφού το έργο άρχισε το 1991, διακόπηκε η κατασκευή το 1996, για να ξαναρχίσει το καλοκαίρι του 2003. Με την έμφραξη τον επόμενο μήνα θα σχηματιστεί στην ευρύτερη περιοχή μία λίμνη, η οποία στο σύνολό της θα έχει επιφάνεια στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας 21,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Έλεγχος από τον Πολύφυτο
με οπτική ίνα
vitasΣτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχουν τοποθετηθεί τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται το καινούργιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο από τον Πολύφυτο, μέσω οπτικής ίνας.
Το κόστος του έργου του ΥΗΣ Ιλαρίωνα, εκτιμάται στα 250 εκ. ευρώ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής, με πολύ μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς: θα παράγει φθηνή ενέργεια που θα διασφαλίζει σε περιόδους αιχμής την επάρκεια και την ισορροπία του συστήματος, θα εξασφαλίσει την μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης και την άρδευση των κάμπων των νομών Πέλλας, Ημαθίας κα της βόρειας ζώνης της Κοζάνης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, αφού θα σταθεροποιήσει τη στάθμη της.
Το φράγμα του Ιλαρίωνα είναι το έκτο κατά σειρά στον ρου του Αλιάκμονα. Ήδη έχουν κατασκευαστεί τα φράγματα και λειτουργούν τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα Πολυφύτου, Σφηκιάς, Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας και Μακροχωρίου.
Η ταυτότητα του έργου
Η λεκάνη απορροής του έργου είναι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο συνολικός όγκος της λίμνης που θα δημιουργηθεί ανέρχεται σε 520 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ ο ωφέλιμος όγκος είναι 412 εκ. κ.μ. νερού. Η επιφάνεια του ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας είναι 21,9 τ.χ.
Ο Υδροηλεκτρικός (ΥΗ) Σταθμός περιλαμβάνει δύο μονάδες με στροβίλους, ισχύος 78,5 μεγαβάτ ο καθένας, δηλαδή η συνολική ισχύς του σταθμού είναι 157 MW. Το εργοστάσιο θα παράγει 413 γιγαβατώρες ετησίως. Το φράγμα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού, έχει αργιλικό αδιαπέραστο πυρήνα, ο όγκος του είναι 8.800.000 κ.μ. με μέγιστο ύψος από την θεμελίωση 130 μέτρα και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και τις εξής κατασκευές: σήραγγα εκτροπής, δύο σήραγγες εκχειλιστών με θυροφράγματα, σήραγγα εκκενωτή πυθμένα, σήραγγα προσαγωγής, σήραγγες αποστραγγίσεων, φρεάτιο θυροφραγμάτων, οδικές σήραγγες. Εκτός από τον κυρίως σταθμό, προβλέπεται και μικρός ΥΗ σταθμός ισχύος 4,5 MW, στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα, για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής 4,5 κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο.