Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
vetonews

vetonews

Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad” και Δημιουργία συλλογικού έργου.

Η διαδικασία κατασκευής κετσέ-τσόχας  υπήρξε ιστορικά η πιο παλιά μορφή κατασκευής υφάσματος. Η κατασκευή του κετσέ περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών υλικών (μαλλί προβάτου και αίγας, νερό και σαπούνι) και είναι μια διαδικασία συλλογική και εν δυνάμει θεραπευτική.  Οι φόρμες κετσέ που θα δημιουργήσουμε στο εργαστήριο κατασκευής θα συντεθούν σε ένα ενιαίο συλλογικό έργο – καμβά. Αυτός ο καμβάς θα γίνει η αφορμή να χορέψουμε τοπία της φαντασίας μας και να τα αποτυπώσουμε πάνω του, με τη χρήση χρωμάτων ορυκτών υλικών.

Συντονισμός: Shekin – Δέσποινα Ναϊντί

Εμψυχώτριες: Shekin – Δέσποινα Ναϊντί, Θένια Αντωνιάδου, Ιωάννα Ζυμαρίτη

  1. Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes” 

Τo εργαστήρι εμπνέεται από τις έννοιες του τοπίου και του σώματος και τις προσεγγίζει ως αλληλεξαρτώμενες οντότητες. Στο εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη σωματικότητα του τοπίου που μας περιβάλλει, τη σημασία του για τον/ην καθένα/μία μας σήμερα και την σωματική-εκφραστική σχέση μας με αυτό.

Συντονισμός: Θένια Αντωνιάδου

Εμψυχώτριες: Θένια Αντωνιάδου, Ιωάννα Ζυμαρίτη

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.Μ.Ε.Α. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με την Underscore A.M.K.E., την οικονομική υποστήριξη στου Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 26/4

17:00 – 20:00 | Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad”: Ίδιασμα και στερέωμα.

Σάββατο 27/4

11:00-13:00 | Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes” (Α΄ομάδα)

13:00-14:00 | Διάλειμμα

14:00-17:00 | Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad”: Κατασκευή τσόχας

*17:00-20:00 | Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes” (Β΄ομάδα)

Κυριακή 28/4

17:00 – 20:00 | Δημιουργία συλλογικού έργου: Ζωγραφική στην τσόχα και κολάζ με φυσικά
                              υλικά & Σύνθεση για συρραφή

Τα εργαστήρια απευθύνονται: σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 15 ετών και άνω & σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Συμμετοχή: δωρεάν

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας

*Το εργαστήρι του Σαββάτου στις 17:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Χορού Μάρθα – Δήμητρα Τασιούδη

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχών

Tl: 24630 22611 & 6984835845

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

«εδώ είναι το σπίτι μου

Και απ’ το κατώφλι του εκτείνεται μια γλυκιά πληγή

Πέρα από τις παλιές αυλές της γειτονιάς

Πέρα απ’ τις άκομψες όψεις των πολυκατοικιών

Πέρα από τα κλειστά κουτούκια

Πέρα από τα αναφιλητά των πάρκων

Πέρα από την άπνοια των φουγάρων

Μένει μια πληγή ανοιχτή

Που με ενώνει με τον κόσμο»

                                                                Δ. Χατζηπαναγιωτίδης

Tο FIESTA VOIO επιστρέφει δυναμικότερο από ποτέ. Ζείστε ένα τετραήμερο πάρτι γεμάτο μουσική, διασκέδαση και περιπέτεια. Το αγαπημένο σας φεστιβάλ ανανεώνει για τρίτη χρονιά το ραντεβού του με το κοινό, με ένα κορυφαίο

Κύριοι ομιλητές, ήταν ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου

Δημοσιεύτηκε σήμερα, 22.4.2024, η ετήσια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης το 2023 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus, που προειδοποιεί, όπως και η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση απόρροια της  κλιματικής κρίσης.  

Οπως αναφέρει η βουλευτής Φλώρινας της Νεας Αριστεράς Πέτη Πέρκα "καταγράφει μια σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη, με το 2023 να είναι 2.6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από την προβιομηχανική περίοδο. Αυτό υπερβαίνει το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου που έχει τεθεί από διεθνείς οργανισμούς, υποδεικνύοντας μια ανησυχητική τάση προς την υπερθέρμανση".

Επισημαίνεται "η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων", όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον. "Ανησυχητική είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη δραστηριότητα".

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν πάνω από τον μέσο όρο τους 11 από τους 12 μήνες του 2023.  Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2023 και στις φονικές πλημμύρες του 2023 στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα μας, η έλλειψη συντονισμού, πρόληψης, του απαιτούμενου προσωπικού στην πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, αλλά και η έλλειψη των απαιτούμενων χερσαίων και εναέριων μέσων, αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, οδήγησαν στα αρνητικά ρεκόρ καμένων εκτάσεων για την Ελλάδα. Η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους οδήγησε στην παραπομπή της Ελλάδας στον Δικαστήριο της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Επιπλέον, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο πιο ζεστός από το 1855, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus. Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί πότε στον πλανήτη. Ο περσινός καύσωνας ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.  

Η Νέα Αριστερά οπως αναφέρει η βουλευτης "συμφωνεί με τα προτεινόμενα στην έκθεση μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής καθώς, έχει στον πυρήνα της την πράσινη μετάβαση με δίκαιο κοινωνικό τρόπο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής της χώρας στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα: συμφωνεί με την ενίσχυση της προστασίας των δασών, την προώθηση της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης, την ανάπτυξη υποδομών αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και την ενίσχυση της προστασίας των ακτών και της θαλάσσιας οικολογίας".

Τέλος σημειώνει οτι "η ΝΔ, με την προώθηση του φυσικού αερίου (χρήσης και υποδομών), της εξόρυξης υδρογονανθράκων, της υλοποίησης της απολιγνιτοποίησης με 3-4 μεγάλους παίκτες εις βάρος των συμφερόντων των λιγνιτικών περιοχών καθώς και με τη συμμαχία της με την ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος του Κανονισμού για την προστασία της φύσης, έχει δείξει σαφώς ότι βλέπει την κλιματική κρίση μόνο ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων και όχι ως επιτακτική ανάγκη αλλαγής των συνθηκών της ζωής και της καθημερινότητάς μας προκειμένου να επιβιώσουμε".  



Η ανακοίνωση του βουλευτή

Την είδηση από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι «έχει προταθεί η ένταξη του κρόκου στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του έτους 2023 για 5.450 στρέμματα» έβγαλε η συζήτηση  σήμερα στην Ολομέλεια

Με την κοφτερή αμεσότητα ενός χαϊκού

Ένας σεμνός άνθρωπος τις αρετές του τις καλύπτει με το διάφανο πέπλο της μετριοφροσύνης, ο υποκριτής πάλι τα ελαττώματά του τα φορτώνει με τις μάσκες της προσποίησης, πώς θέλεις με μια ματιά, χωρίς κόπο, χωρίς

Η ανακοίνωση του κόμματος

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κατατέθηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, το ψηφοδέλτιο μάχης και νίκης της ενωτικής μας πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Στο πλαίσιο των Πασχαλιάτικων εκδηλώσεων ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ πραγματοποιεί και φέτος Τετάρτη 24 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του χορευτικού του συλλόγου (Σ. Μπλιούρα 2, απέναντι από τον

Την κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου 171ΜW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ξεκινά o όμιλος Intrakat για λογαριασμό του Ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος προχωρά δυναμικά την οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Ερωτήματα απευθύνουν στην Υπουργό Πολιτισμού και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κοινοβουλευτική τους ερώτηση, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Καλλιόπης Βέττα και της Έλενας Ακρίτα,

Σελίδα 1 από 3855