Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 11:40

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής

orixiaΟι ρύποι επηρεάζουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται και να συμβάλουν στη συνεχή πίεση του αίματος.
Η αναπνοή μολυσμένου αέρα ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλή πιθανότητα ..

καρδιακού επεισοδίου λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με γαλλική ανάλυση παρελθόντων ερευνών.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι καρδιακές προσβολές εμφανίζονταν λίγο περισσότερο σε υψηλά επίπεδα κάθε ρύπου εκτός του όζοντος. Παρατήρησαν μάλιστα 34 μελέτες, συγκρίνοντας το ρίσκο του ενδεχόμενου καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος του μυοκαρδίου σε διάφορα επίπεδα βιομηχανικής ρύπανσης που περιελάμβανε μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου και πολύ μικρά σωματίδια αιθάλης.

Οι αναφορές έδειχναν ότι σχεδόν σε κάθε περιβάλλον, από 400 μέχρι 300.000 άνθρωποι, είχαν εμφανίσει καρδιακές προσβολές με τα ιατρικά τους αρχεία να είναι καταγγεγραμένα και διασταυρωμένα σε αρχεία ασθενειών και μητρώα θανάτων.

«Όλα οι βασικοί ρύποι, με την εξαίρεση του όζοντος, συνδέονται σημαντικά με βραχυχρόνιες αυξήσεις του εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Για τους περισσότερους από τους ρύπους, μια αύξηση στην συγκέντρωση των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα -την τυπική αναφορά που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση βλάβης η οποία είναι αόρατη στο μάτι- έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της τάξης 1%-3% στην πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Ακόμη και αν οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι είναι χαμηλοί συγκριτικά με παραδοσιακές αιτίες όπως το κάπνισμα, η υψηλή πίεση ή ο διαβήτης, σχεδόν όλοι εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις βιομηχανοποιημένες χώρες», εξηγούν οι μελετητές και επισημαίνουν ότι συνέπειες περιορισμένου μεγέθους συσσωρεύονται.

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα, με την είσοδο μορίων στο αναπνευστικό σύστημα, φτάνει στους πνεύμονες και από εκεί μέσω του αίματος, στην καρδιά. Την ίδια στιγμή, οι ρύποι επηρεάζουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται και να συμβάλουν στη συνεχή πίεση του αίματος· πρόκειται για μια ισχυρή ένδειξη ότι η υψηλή ρύπανση έχει μεγάλη σχέση με τον κίνδυνο καρδιακού.

Και βέβαια, όπως προειδοποιούν οι πανεπιστημιακοί, τα άτομα που έχουν βεβαρυμένο ιστορικό με την καρδιά τους χρειάζεται να αποφεύγουν όσο το δυνατό περισσότερο την έκθεσε σε μολυσμένα περιβάλλοντα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 11:46