Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 12:01

Πρωτοφανής απόφαση του υπ. Υγείας: "Κόβουν την δωρεάν πρόσβαση των ασθενών με διαβήτη σε προϊόντα νέας τεχνολογίας και τα αναλώσιμά τους" Συλλέγουν υπογραφές για την κατάργηση της απόφασης

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας κόβεται η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών σε μια σειρά προϊόντα νέας τεχνολογίας και τα αναλώσιμά τους, επιδεινώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και αδειάζοντας το πορτοφόλι τους.

Για το 10% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 1.000.000 πολίτες και τις οικογένειές τους, που δίνουν μάχες για να κερδίσουν νέες επιστημονικές και τεχνολογικές διεξόδους για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας καταμεσής του καλοκαιριού σηματοδοτεί την επιδείνωση όχι μόνο της οικονομικής τους κατάστασης αλλά και της ποιότητας ζωής τους.

Μάλιστα, για τους περίπου 50.000 πολίτες που πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους, το νέο ΦΕΚ (4204/2022) που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου τούς στερεί δυνητικά μια σειρά από προϊόντα νέας τεχνολογίας που ώς τώρα λάμβαναν με μηδενική συμμετοχή.

Οπως καταγγέλλουν διαβητικοί ασθενείς στην «Εφ.Συν.», το ΦΕΚ ναι μεν εντάσσει πολλές νέες και κοστοβόρες τεχνολογίες στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων, από την άλλη όμως, δεν καλύπτει επαρκώς τα ποσά των αναλώσιμων υλικών που χρειάζεται κάθε μήνα ένας ασθενής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ασφάλεια και την υγεία χιλιάδων διαβητικών.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, ουσιαστικά, κόβει τη δωρεάν πρόσβαση που έχουν οι διαβητικοί τύπου 1 σε ένα τεχνητό πάγκρεας: πρόκειται για αντλίες ινσουλίνης και αισθητήρες διαρκούς μέτρησης γλυκόζης που λειτουργούν ως «σένσορες» της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα, προκαθορίζουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνει ένας διαβητικός μέσα στη μέρα και ενημερώνουν τον χρήστη του μόνο όταν χρειαστεί κάποια παρέμβαση από τον ίδιο.

Ηρεμη καθημερινότητα

Είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για τους διαβητικούς τύπου 1 να έχουν μια ανώδυνη και ήρεμη καθημερινότητα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν καθημερινά -και πολλές φορές στη μέση της νύχτας- παρωχημένα και κουραστικά μέσα ανίχνευσης και σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα, όπως πένες ινσουλίνης ή ταινίες μέτρησης σακχάρου.

Με το νέο ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την προμήθεια των αντλιών που στην αγορά ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, όμως μειώνει το ποσό των αποζημιώσεων για τα αναλώσιμα προϊόντα που συνδέονται με αυτές -καλύπτοντας μόνο 20 ευρώ τον μήνα για κάθε προϊόν-, αναγκάζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος: καταβάλλοντας, δηλαδή, περισσότερα από 200-300 ευρώ κάθε μήνα.

Μοιραία, η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβητικών (ΕΛΟΔΙ) καταγγέλλει όχι μόνο την τιμολόγηση, χαρακτηρίζοντάς την «κάκιστη» και «αντιεπιστημονική», αλλά και το γεγονός πως οι επανειλημμένες προσπάθειές της να προσεγγίσει πριν από την υπογραφή του εν λόγω ΦΕΚ τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας απέβησαν άκαρπες:

«Επιστολές, παρεμβάσεις [...], επίσκεψη κατ’ ιδίαν στους παραπάνω, παρέμβαση με επιστολές, υπογραφές γνωστών γιατρών του χώρου-μελών της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΟΔΙ – αμέτρητες ώρες με τρέξιμο και αγωνία για να πείσουμε τους αρμοδίους (οι οποίοι ουδέποτε ζήτησαν τη γνώμη των ατόμων με διαβήτη, ως όφειλαν) για πράγματα αυτονόητα», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της.

«Αν οι εταιρείες που προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα δεν αποδεχθούν τις τιμές αυτές για λόγους βιωσιμότητας, πιθανότατα θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», επισημαίνει ο παθολόγος Γιάννης Πετρίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΔΙ και διαβητικός τύπου 1 τα τελευταία 35 χρόνια.

«Τις συγκεκριμένες αντλίες χρησιμοποιούν, κυρίως, τα νέα άτομα και με το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί τρομερή ανασφάλεια στους γονείς. Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να επανεξετάσουν την κοστολόγηση, όχι μόνο για να επανέλθει η ηρεμία στον κόσμο των διαβητικών, αλλά και γιατί αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, αφού λειτουργούν προληπτικά για να μην επιδεινωθεί η υγεία των ασθενών».

Σωτήριες αντλίες

Ολα αυτά ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών αυτών των συσκευών είναι διαβητικά παιδιά, για τα οποία οι συγκεκριμένες αντλίες αποδεικνύονται σωτήριες, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος για τους γονείς τους να ελέγξουν με ευκολία τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η εξάχρονη κόρη της Σοφίας Κουμπλή:

«Οταν έχεις ένα διαβητικό παιδί, πρέπει να σηκώνεσαι κάθε βράδυ ανά δύο ώρες για να ελέγξεις τις τιμές του σακχάρου του. Η αντλία ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης και με ειδοποιεί μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Με αυτό το σύστημα μπορούσαμε να νιώθουμε ασφάλεια για το παιδί και ξαφνικά έχουμε ένα ΦΕΚ που μας βάζει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά και να παίζουμε με τις ζωές των παιδιών μας. Ζητάμε δωρεάν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας, γιατί είναι είναι ο μόνος που προσφέρει ασφαλή μέτρηση», τονίζει.

Την άμεση απόσυρση της απόφασης απαιτεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ: «Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασθενών διαβητικών και ουσιαστικά τους καλεί να πληρώνουν αυτοί τα αναλώσιμα που έχουν ανάγκη. Κοροϊδεύουν τους ασθενείς [...], τους αφήνει εκτεθειμένους και από την άλλη πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατομμύρια ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΕΦ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τα 7 ερωτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον ΕΟΠΥΥ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον ΕΟΠΥΥ και ζητά άμεσα διευκρινίσεις από τον Οργανισμό ώστε να ενημερώσει τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διαφαινόμενη μη πρόσβασή τους σε αναλώσιμα αισθητήρων γλυκόζης λόγω της μείωσης της τιμής τους:

  1.  Για ποιον λόγο ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε αυτήν τη μεγάλη μείωση της τιμής αποζημίωσης των αναλωσίμων αισθητήρων γλυκόζης με αποτέλεσμα να εκφράζονται προειδοποιήσεις από την εταιρεία Medtronic για απένταξη των υλικών αυτών από το Μητρώο Αποζημιούμενων προϊόντων του ΕΟΠΥΥ;
  2. Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων που εντάσσει ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του; Ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται βάσει του νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38 Α'/28.03.2017), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο: «δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ή διατροφικό σκεύασμα ή είδη πρόσθετης περίθαλψης, εξαιρουμένων των τεχνητών μελών και θεραπευτικών μέσων), με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αποζημίωσης του προϊόντος προσδιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση»;
  3. Πώς ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων υλικά με τιμές εξαιρετικά χαμηλές, οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, «δεν συνάδουν με συγκριτικά οικονομικά δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι απαγορευτική η διακίνησή τους στην Ελλάδα μέσω του Οργανισμού;
  4. Ποιες είναι οι διασφαλίσεις που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε υλικά τα οποία ο Οργανισμός ενέταξε στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων;
  5. Από τους αισθητήρες που αποζημιώνονται στο ΦΕΚ 4204 Β’, μόνο για έναν αισθητήρα υπάρχει η επισήμανση ότι συνδέεται με την αντλία Minimed 780G. Πώς προέκυψε το δεδομένο αυτό;
  6. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που μία εταιρεία πάροχος του ΕΟΠΥΥ καταθέσει αίτημα απένταξης προϊόντων από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του Οργανισμού; Ποια διαδικασία ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση αυτή;
  7. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίτημα απένταξης προϊόντων, μπορεί μια εταιρεία να επιβάλλει πρόσθετη συμμετοχή στους πάσχοντες παρά τις σαφείς διατυπώσεις του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ;

Ποιος είναι ο στόχος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Στη επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ξεκαθαρίζεις προν τον ΕΟΠΥΥ ότι σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία ορισμού της τιμής αποζημίωσης των προϊόντων αυτών από τον ΕΟΠΥΥ.

Μοναδικός της στόχος είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πασχόντων στα νέα ιατροτεχνολογικά υλικά για τον Διαβήτη.

«Ωστόσο, η προαναγγελθείσα απένταξη κάποιων προϊόντων από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ που θα οδηγήσει σε μη πρόσβαση των πασχόντων σε αυτά τα αναγκαία για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησης του Σακχαρώδη Διαβήτη υγειονομικά υλικά, οδηγεί την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην αναζήτηση απαντήσεων προκειμένου να προστατέψει τα δικαιώματα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία τους» καταλήγει η επιστολή.

Ας σημειωθεί ότι γονείς ασθενών με διαβήτη μαζεύουν υπογραφές για την κατάργηση του ΦΕΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 12:07